Görüş Bildir
Haberler
Akkuyu'da Neler Oluyor? Nükleer Santral İnşaatındaki Çatlaklar Gündemde

Akkuyu'da Neler Oluyor? Nükleer Santral İnşaatındaki Çatlaklar Gündemde

Ulaş
13.01.2021 - 11:16

Akkuyu Nükleer Santrali zemininde oluşan çatlaklara ilişkin tartışmalar sürüyor. CHP'nin gündeme getirdiği görüntüler sosyal medyada konuşulurken, şirket iddiaları reddetti. İMO Mersin Şubesi ise yaptığı açıklamada acilen teknik inceleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İddialar CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır tarafından gündeme getirilmişti.

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi de olası bir tehlikeye karşı uyardı.

İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi de olası bir tehlikeye karşı uyardı.

BirGün'den Yunus Emre Ceren'in haberine göre, Akkuyu Nükleer Santralı’nın reaktör koyulacak alanda meydana gelen çatlak iddiaları üzerine açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, uzman kişilerce acilen teknik inceleme yapılması gerektiğini belirtti.

Nükleer Santral için hazırlanan çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunun yanlışlarla dolu olduğu hatırlatılan açıklamada, “Bugün gelinen noktada, uyarılarımızın dikkate alınmamasının oluşturabileceği vahim sonuçların belirtileri ortaya çıkmaya başlamıştır. Nükleer santrallar güvenlik riskleri nedeniyle proje yönetimi ve denetimi açısından diğer santral projelerine göre özellik gösteren santrallardır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, nükleere neden hayır dedikleri şu şekilde sıralandı 👇

Açıklamada, nükleere neden hayır dedikleri şu şekilde sıralandı 👇
  • Projenin iş sahibi ve yatırımcısı Akkuyu Nükleer A.Ş. projeyi yönetmek üzere özel olarak kurulmuş bir şirkettir. Proje de yap-sahip ol–işlet modeli bir projedir. Yani yap-işlet-devret modeli değildir. Şirketin yüzde 51 hissesi her zaman Rosatom şirketine ait olan Rusya kontrolünde bir şirkettir. Hisselerin en az yüzde 51’i Rus şirketlerine ait olacak ve yüzde 49’a varan hisseler dış yatırımcılara satılabilecektir. Yani tamamen yabancı bir şirkettir. Mersin’imize, ülkemize yapılan bu yatırım sanıldığı gibi yerli ve milli değildir.

  • Nükleer santralların bulunduğu civarda yaşayanlarda kanser vakalarında yüzde 400’lük artış görülmektedir. Genetik mutasyonlar sonucu normal olmayan doğumlar ve yaygın lösemi hastalıklarının gözlenmektedir.

  • Yüzlerce yıl doğa ve insan sağlığını riske sokacak şekilde depolanan nükleer santral atıklarının dünya üzerinde henüz lisanslı bir nükleer atık depolama tesisi yoktur ve nükleer atıklar için ise hala çözüm üretilememiştir.

Şirket iddiaları reddetti.

Şirket iddiaları reddetti.
www.dw.com

Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından yapılan açıklamada nükleer santralda çatlak oluştuğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır çatlak zemine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Konuya ilişkin paylaşılan videonun ilk bölümünde yer alan görüntüler, Akkuyu NGS tesisi kapsamındaki bina ve yapılara ait değildir. Bu görüntülerin Akkuyu NGS inşaat sahasında bulunan yolun ve özel bir alanın bir kısmına ait olduğu görülmektedir. Herhangi bir binanın temeli olmayan bu beton yüzeyin üzerinde büyük bir iş makinesinin izleri görünmektedir. Ayrıca bu tür makinelerin beton zemin ve temelin üzerine çıkması mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
28
12
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hanutarial

Bir nükleer felaketimiz eksikti o da geliyor çok şükür.

Dava_adam

Şaşırdık mı tabiki hayır..her zaman olduğu gibi yine her taşın altından felaket tellallığı yapan chp ve evaneleri çıktı..ulan bir günde olumlu bir işin kenar... Devamını Gör