Görüş Bildir
Haberler
Ak Parti 2015’e Gül'süz Gidiyor

Ak Parti 2015’e Gül'süz Gidiyor

adem kara
12.08.2014 - 09:26

AK Parti’nin kongre tarihini 27 Ağustos olarak açıklaması ve Abdullah Gül’ün ‘Görevim bittikten sonra partime döneceğim’ demesiyle, Erdoğan sonrası ismin Gül olmayacağı kesinleşti. AK Parti kongresinde seçilecek genel başkan, başbakan olarak partiyi 2015 seçimlerine götürecek kişi olacak. Hüseyin Çelik partinin başına bir milletvekilinin seçileceğini söyledi.

Pazar akşamı sonuçlanan seçimle kimin Cumhurbaşkanı olacağı sorusu yanıt buldu. Pazartesi sabahına kalan soruysa Erdoğan’dan sonra kimin başbakan olacağıydı. Aylardır sorulan bu soruda akla gelen isimlerden bir tanesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’dü. Gül konuyla ilgili gazetecilere verdiği veda resepsiyonunda konuştu. Gül, “Görevim bittikten sonra partime döneceğim. Bu doğal olandır' dedi.

Bu açıklama “Gül AK Parti'ye dönüyor” diye yorumlandı. Ancak hangi görevde ve ne zaman döneceği spekülasyonları yapılırken bir diğer açıklama bir saat içinde AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’ten geldi.

AKP MKYK toplantısı arasında gazetecilerin karşısına geçen Çelik, yeni başbakan ve parti genel başkanının seçileceği olağanüstü büyük kongrenin 27 Ağustos Çarşamba günü yapılacağını söyledi. Yani Gül’ün görev süresinin bitmesinden bir gün önce.

Bu durumda Abdullah Gül, o tarihte cumhurbaşkanı olduğu için kongreye katılamayacak. Yani Genel Başkan dolayısıyla da Başbakanlık yarışında 28 Ağustos’ta yer alamayacak.

Ak Parti’de genel başkan ve başbakanın aynı isim olacağı uzun zamandır biliniyor.

Abdullah Gül’ün kongreye MKYK kararı dışında girmesinin tek yolu görevden istifa etmesi. Bu da Gül’ün tercih edeceği bir formül olarak görülmüyor. Keza milletvekili olmadığı için de sadece genel başkanlık için yarışabilir.

'Gül'ün partiye dönmesi 'gelsin genel başkan olsun' demek değil'

Yani sıradışı bir durum olmazsa, 27 Ağustos’taki kongrede belirlenip ve AK Parti’yi 2015 genel seçimlerine götürecek Erdoğan’dan sonraki isim Abdullah Gül olmayacak.

Konuyu Al Jazeera’ye değerlendiren Avni Özgürel’e göre Erdoğan 29 Ağustos’ta Başbakan’ı kendisi atayacak:

Gül’ün milletvekili olmasının beklenmesi gibi bir durum daha sonra olabilir. Parti içinde görev alabilir. Genel seçimde seçilir. Genel seçimde AKP bir başarı grafiği gösterirse, Erdoğan’dan beklenen performansla, onun yerini alacak kişi aynı performansta olmayabilir.Gül’ün bugün mecliste basına partiye döneceğim açıklamasını yapması MKYK’ya üyelerinin cep telefonlarına anında iletilmiş olmalıdır. Ben partiye dönüyorum cümlesi mutlaka göz ardı edilmeyecektir. ‘Parti’ye dönüyorsa buyursun başbakan olsun’ demek değildir.

Özgürel, Hüseyin Çelik'in 'Gül elbette Kayseri İl Başkanı da olmayacaktır' sözlerini de değerlendirirken, 'Gül partinin kurucusu, partiye ilham veren en önemli isimlerden biri. Ayrıca Erdoğan Gül ile aralarında 'dostluk hukukundan öte dava hukuku olduğunu' söyledi' yorumunu da ekledi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ak-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0