Görüş Bildir
Haberler
Ağızlarına Sürmüyorlar! Eti Hayatlarından Sonsuza Dek Çıkaran 23 Ünlü İsim

Ağızlarına Sürmüyorlar! Eti Hayatlarından Sonsuza Dek Çıkaran 23 Ünlü İsim

Toprak Kaya
11.11.2021 - 07:15

Dünyada vegan ve vejetaryenlerin sayısı hızla artıyor, bunlardan bazıları da dünyaca tanınan ünlüler. Gelin birlikte onları motive eden sebepler ve bu kararı alma nedenlerine bakalım. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Katy Perry

1. Katy Perry
www.instagram.com

2021'in başlarında vegan olmaya karar verdiğini açıklayan ünlü şarkıcı Katy Perry, tamamen vegan yiyecekler üreten Impossible Foods adlı şirkete büyük yatırım yaptı. Neden vegan olduğunu ise açıklamadı.

2. Özge Özpirinçci

2. Özge Özpirinçci

Oyunculuğu kadar hayvanseverliğiyle de gündemden düşmeyen Özge Özpirinçci, glütenli gıdalar da tüketmiyor. 2016 yılından bu yana kırmızı et ve tavuk tüketmeyen ünlü oyuncu her sabah çörekotu yağı, kefir ve elma pekmezi içiyor.

3. Anya Taylor-Joy

3. Anya Taylor-Joy
www.instagram.com

The Queen's Gambit'den tanıdığımız ünlü oyuncu 8 yaşından beri vejetaryen. Uzunca bir süre vegan olduğunu söyleyen oyuncu bu yaşam biçimini daha çevreci olmasından dolayı tercih ettiğini söylüyor.

4. Selma Ergeç

4. Selma Ergeç

Rol aldığı her yapımda yeteneği ve güzelliğiyle ön plana çıkan Selma Ergeç, çocukluk çağlarından bu yana vejetaryen.

5. will.i.am

5. will.i.am

Black Eyed Peas'in kurucusu will.i.am sağlık sorunlarından dolayı vegan olmayı tercih etmiş. Yüksel kolesterol ve tansiyon şikayetlerinden şikayetçi olan şarkıcı, uzun zamandır hayvanları yemenin yanlış olduğunu, bunun onu rahatsız ettiğini, bunun da vegan olmasında büyük bir rolü olduğunu söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ezgi Asaroğlu

6. Ezgi Asaroğlu

Sempatik halleriyle gönlümüze taht kuran Ezgi Asaroğlu da vejetaryen... Herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğine inanan ünlü oyuncu, beslenmesine gösterdiği özeni şu sözlerle aktarıyor: 'Hayvanlar üzerinde test edilmeyen, doğaya saygılı ürünlere ayrı bir ilgim var. Benim için markanın reklam yüzü, şişesi, ambalajı değil; içeriğinde neler olduğu ve markanın dünya görüşü daha önemli. Birkaç yıldır vejetaryen besleniyorum, bunun getirdiği bir duyarlılık oluşuyor.'

7. Jessica Chastain

7. Jessica Chastain

Ünlü aktris Jessica Chastain vegan olma kararını isteyerek vermemiş. Uzun zamandır yüksek kolesterol ve halsizlik sorunları olan şarkıcı çözümü bitkisel beslenmekte bulmuş.

8. Zülfü Livaneli

8. Zülfü Livaneli

Türkiye'nin en çok satan yazarlarından biri olmasının yanı sıra bu ülke insanını en çok tanıyan ve başarılı bir şekilde yazıya döken Zülfü Livaneli, 2012 yılında yazdığı köşe yazısında şöyle diyor: 'İnsanlık bir gün, biyolojik olarak kendisine benzeyen, bir ana-babası, yavrusu, yüzü, duyguları olan, acı çeken, mutlu olan, başka canlıları hunharca öldürüp yeme cinnetinden kurtulacak. Bundan adım kadar eminim. İlerideki kuşaklar bizim çağımızı hayretle okuyacak ve ‘Sahiden mi? Canlıları öldürüp onların ölü gövdelerini mi yiyorlarmış?’ diye inanamayacaklar.'

9. Sia

9. Sia

2014 yılında vegan olan şarkıcı Sia, bu zamandan beri çevre ve hayvanları koruma aktivisti. Free the Animal, hayvanlara yapılan zulümlere karşı yazdığı bir şarkı.

10. Güven Kıraç

10. Güven Kıraç

Hem etik hem de sağlıksal sebeplerle hayvansal gıdaları hayatından çıkararak vegan olan Güven Kıraç, bir yılda 30 kilo verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. James Cameron

11. James Cameron

James Cameron, çevreye olan ilgisi ve bu beslenme biçiminin sahip olduğu faydalar nedeniyle vegan olmaya karar verdi. Vegan olduktan sonra hastalanmadığını belirten ünlü yönetmen herkese vegan olmayı tavsiye ediyor.

12. Pelin Batu

12. Pelin Batu

Şair, yazar, oyuncu, programcı, on parmağında on marifet Pelin Batu çocukken oynadığı kuzuları şişte görmeye dayanamadığını ifade ediyor. Yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman köfte ve balık yemek zorunda kaldığını ifade eden Pelin Batu, ilk şiirini de bir kuzuya yazmış...

13. Evanna Lynch

13. Evanna Lynch
www.instagram.com

Eanna Lynch'in insanlara hayvan haklarını ve vegan yaşam tarzından bahsettiği The ChickPeeps adlı bir podcast serisi var. 11 yaşından vejetaryen olduğunu ve küçük yaşlardan beri et yemeyi sevmediğini söyleyen oyuncu 2014 yılında  hayvan ürünlerini tamamen hayatından çıkarıp vegan oldu.

14. Sadie Sink

14. Sadie Sink

Stranger Things'ten tanıdığımız ünlü oyuncu 13 yaşında Food, Inc. belgeselini izledikten ve yiyecek endüstrisinin karanlık yüzünü gördükten sonra vejetaryen olmaya karar vermiş. Şu anda vegan olan ünlü oyuncunun ana motivasyonu hayvanlara yardım etmek ve onlara daha iyi bir yaşam hakkı vermek.

15. Sertab Erener

15. Sertab Erener
www.instagram.com

Türk pop müziğinin gelmiş geçmiş en iyi seslerinden biri olan Sertab Erener, Demir Demirkan'la birlikte olduğu dönemde veganlığı seçmişti. Bunu bir çeşit arınma olarak gören ve bu süreçte başkalaştığını ifade eden ünlü sanatçı hayvanlara yaklaşımını da şöyle anlatmıştı: 'Demir’le Bodrum’da köyde yaşıyoruz ve burnumuzun dibinde inekler var. O ineklerin gözlerinin içine bakıp sonra onun kesilmiş etini yiyemeyeceğim. Yiyemiyorum. (...) Öldüren bir makine gibi hissetmeye başladım kendimi. O yüzden de her yaptığımda yavaş yavaş acı çekmeye başladım. Eti yerken gırtlağımdan inmiyordu.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Lewis Hamilton

16. Lewis Hamilton
www.instagram.com

İstatistiksel olarak dünyanın en başarılı Formula1 pilotu olan Lewis Hamilton 2 ana nedenden dolayı vegan olmaya karar vermiş. Daha sağlıklı beslenmek ve gezegene daha az zarar vermek. Vegan olduğundan beri insanlara bu yaşam tarzını teşvik etmeye çalışan ünlü pilot 2018'de yayınlanan Radical Change isimli belgeselin yapımcılığını yaptı.

17. Ruby Rose

17. Ruby Rose
www.instagram.com

Baywoman dizisinin yıldızı, gerçek hayatta hayvanların süper kahramanı. Ünlü oyuncu köpekbalığı yüzgeci çorbasının nasıl yapıldığını öğrendikten sonra vegan olma kararı almış.

18. Joaquín Phoenix

18. Joaquín Phoenix

Joaquin Phoenix hayvan ürünleri tüketmek istemediğini 4 yaşında fark etmiş. O zamandan beri hiçbir hayvan ürünü tüketmeyen ünlü oyuncu, karşısına çıkan her fırsatta hayvan ürünleri tüketmenin dünyaya ne kadar zarar verdiğinden ve hayvan haklarından bahsediyor. Oscar ödülleri sırasında en iyi aktör ödülünü kazandırtan sonra da sesini büyük bir kitleye duyurmayı başarmıştı.

19. Nevşin Mengü

19. Nevşin Mengü

Sert çıkışları, ciddiyeti ve önlenemez yükselişiyle Türkiye'nin sayılı anchorwoman'larından biri olan Nevşin Mengü etin tadını dahi bilmiyor. Küçük yaşından beri vejetaryen olduğunu söyleyen Nevşin Mengü, şu sözleriyle aslında hepimizin içinde olduğu durumu ortaya koyuyor: 'Küçük yaşımdan beri vejetaryenim. Eskiden diğer insanların et yemesini çok da takmazdım ama sanırım yaşlandıkça hassaslaşıyorum, et yiyen insanların umarsızlığına takılıyorum biraz ama sosyal hayatta idare etmeye çalışıyorum.'

20. Rooney Mara

20. Rooney Mara

Ancak yetişkin olduktan sonra vejetaryen olan Rooney Mara, 9 yaşından beri vejetaryen olmak istediğini söylüyor. Hayvansal ürünlerin nasıl yapıldığı hakkında videolar izledikten sonra vegan olmaya karar veren Rooney Mara şu anda kendi vegan giyim markasına sahip.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Murathan Mungan

21. Murathan Mungan

Yazdığı kitaplar, seçtiği kelimeler, popülerlikten uzak yaşantısı ve naifliğiyle hepimizi derinden etkileyen Murathan Mungan evinin bahçesinde kendi sebzelerini yetiştiriyor. Vejetaryenliği seçerken vicdanının sesini dinlediğini ifade eden ünlü yazar, bu süreci şu sözlerle dile getiriyor: 'Kedileri ve köpekleri biz evcilleştirip hayatımıza dahil etmişiz. Başka bir idrakla bakıyorlar bize. Ben gözleri olan hiçbir canlının ölüsünü yeme hakkını kendimde görmediğim için vejetaryenim. Tıpkı vicdan gibi. İnsanı durup dururken vicdanlı yapamazsınız. İçin hazır olduğunda, tekamül ettiğinde, buraya gelirsin.'

22. Leman Sam

22. Leman Sam

Sesi ve yorumuyla hepimizi derinden etkileyen ve en güzel aşk şarkılarını seslendiren Leman Sam, hem vegan hem de aktivist. Sokak hayvanları için barınaklara yardım eden ve hayvanseverliğiyle hepimize umut dağıtan ünlü sanatçı, Canan Karatay'ın veganlara yönelik sert eleştirilerine şu cevabı vermişti: 'Kimse kimseyi beslenme biçimi üzerinden eleştirip hakaret edemez, ben Karatay’a et beyinli demiyorum, onun önerileri umrumda değil, o çok zeki olduğu için paralarını telefon dolandırıcılarına kaptırdı, beni kimse böyle tuzaklara düşüremez, Karatay Canan?'

23. Billie Eilish

23. Billie Eilish

Muhtemelen hiç et yememiş çok az insan vardır, Billie Eilish bu istisnalardan biri. Şarkıcı, vejetaryen olarak yetiştirildiğini, bu yüzden vegan olmanın onun için zor olmadığını söylüyor. Billie'nin bitki bazlı yiyecekleri tüketme nedeni, hayvanlara özel bir sevgi beslemesi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
9
6
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lilithtrinity

çok ama çok olmak istiyorum. ama vegan ürünlerin çeşitlenmesi ve ucuzlaması lazım.eminim o zaman bir çok kişi veganlığa geçecek. kendi adıma en azından 2015 ... Devamını Gör

Hilal Bal

Hayatımda en özendiğim insanlar