Görüş Bildir
Haberler
Afganistan Halkı Ekonomik Krizle Boğuşuyor: Sadece Yüzde 5'i Yeterli Yiyeceğe Erişebiliyor

Afganistan Halkı Ekonomik Krizle Boğuşuyor: Sadece Yüzde 5'i Yeterli Yiyeceğe Erişebiliyor

Afganistan'da geçen ay yönetimi Taliban'ın ele geçirmesinden bu yana ülkedeki ekonomik kriz giderek derinleşiyor. Uluslararası yardım fonlarının dondurulduğu ülkedeki hanelerin yalnızca yüzde 5'i yeterli miktarda yiyeceğe ulaşabiliyor, bankaların önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Ülkenin en büyük kredi veren kurumlarından birinin yöneticisi olan Syed Moosa Kaleem Al-Falahi, Afgan ekonomisinin çökmeye yakın olduğunu ve Taliban'ın Çin ve Rusya'dan yardım beklediğini açıkladı.

Afganistan İslam Bankası İcra Kurulu Başkanı Sye Moosa Kaleem Al-Falahi, müşterilerin paniğe kapılmasıyla ülkenin finans sektörünün 'varoluşsal bir krizin' pençesinde olduğunu açıkladı.

Başkent Kabil'deki kaos nedeniyle geçici olarak görev yaptığı Dubai'de konuşan Al-Falahi, 'Şu anda Afganistan’daki bankalarda büyük para çekme işlemleri yapılıyor. Bankaların çoğu çalışmıyor ve tam hizmet vermiyor” dedi.

Ekonomi Taliban'dan önce de sallantıdaydı

Ekonomi Taliban'dan önce de sallantıdaydı

Diğer taraftan, Afganistan ekonomisi, Taliban'ın Ağustos ayında ülkenin kontrolü ele geçirmesinden önce de sallantıdaydı. Ülkenin ekonomisi büyük ölçüde dış yardıma bağımlıydı. Dünya Bankası’nın verilerine göre, Afganistan gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 40'ı uluslararası yardımdan geliyor.

Uluslar arası fonlar durduruldu

Uluslar arası fonlar durduruldu

Ancak Taliban yönetimi devraldığından beri batılı ülkeler, Afganistan'ın Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile erişebileceği varlıklar da dahil olmak üzere uluslararası fonları dondurdu. 

Al Falahi, bu durumun Taliban'ı başka finansal destek kaynakları aramaya teşvik ettiğini belirterek, 'Çin, Rusya ve diğer bazı ülkelerden gelebilecek yardımları dört gözle bekliyorlar. Er ya da geç, bu ülkeler ile kurdukları diyaloglarda  başarılı olacaklar gibi görünüyor' diye konuştu.

Çin, Afganistan'ın yeniden inşasına yardım etme ve Taliban ile çalışma arzusunu daha önce dile getirmişti.

Çin, Afganistan'ın yeniden inşasına yardım etme ve Taliban ile çalışma arzusunu daha önce dile getirmişti.

Çin devleti tarafından kontrol edilen Global Times'ta yakın zamanda yayınlanan bir başyazıda, 'Afganistan'ın yeniden inşasında büyük bir işbirliği potansiyeli' olduğu ve Çin'in 'kesinlikle lider bir oyuncu' olduğu belirtildi.

Çin, ayrıca Afganistan’a gıda malzemeleri ve corona virüs aşıları da dahil olmak üzere 200 milyon Çin yuanı (31 milyon dolar) değerinde yardım sözü verdi. Buna rağmen, yine de Taliban şu anda Afganistan'ın ekonomik sorunlarını çözme baskısı altında bulunuyor. Enflasyon yükseliyor, ülkenin para birimi olan Afgani değer kaybediyor ve pek çok insan işini kaybettiği ve nakit sıkıntısı çektiği için çaresiz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
18
7
6
6
6
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Can_Can

Kafir Çin'den, eski düşman Ruslardan yardım alıp şeriatı mi yasatacaklarmis?

Plant4

Beter olun inşallah ne ülkeniz için savaşdınız ne masum insanları kurtarmaya çalıştınız aranız da ki masumlar kadınlar ve çocuklara acıyorum sadece

Putler

Haydi Türkiye yolcusu kalmasın.!

Putler

Taliban bum bum.