Görüş Bildir
Haberler
Adaptasyon Ne Demek? TDK'ya Göre Adaptasyon mu, Adabtasyon mu Olarak Yazılır?

Adaptasyon Ne Demek? TDK'ya Göre Adaptasyon mu, Adabtasyon mu Olarak Yazılır?

Elif Ateş
03.01.2022 - 10:25

Sözcüklerin doğru yazımıyla ilgili başvurulacak birçok kaynak bulunmaktadır. Bunların hepsi Türk Dil Kurumu'nun güncel veri tabanına göre düzenlenir. Bu kurum Atatürk tarafından 1932 yılında açılmıştır. İlk başlarda bir dernek olarak faaliyet gösterirken, 1982 yılında Türk Tarih Kurumu ile birlikte Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na bağlanmıştır. Türkçenin gelişmesi ve zenginleşmesi için birçok faaliyet yapmaktadır. Aynı zamanda Türkçenin eğitim, bilim ve sanat gibi alanlarda gelişmesi ve bir öğretim dili olarak kullanılması için dil üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Peki, adaptasyon nedir? Türk Dil Kurumu'na göre adaptasyon nasıl yazılır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkçedeki sözcüklerin yazımında çeşitli hatalar yapılmaktadır. Bu hataların birçoğu yabancı dillerden Türkçeye geçmiş kelimelerde görülür. Özellikle Arapça, Fransızca ve Farsça gibi dillerden Türk dilinin söz varlığı içerisine geçmiş kelimeleri yazarken bazı hatalar yapılabilmektedir. Aynı zamanda kelimelerin anlamlarının bilinmesi de oldukça önemlidir. Sadece yazım yanlışlarına değil, anlatım bozukluklarına da yol açabilmektedir. Dil içerisinde farklı alanlar ile ilgili kavramları karşılayan terim anlamlı sözcüklerde de bu durum çok sık görülür. Eğer bu hatalar düzeltilmezse yayılarak bilgi kirliliği haline gelir. Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan sözlüklerde ve online çevrimiçi yazım kılavuzları bulunmaktadır. Bu kılavuzlarda sözcüklerin anlamları, doğru yazımları, kökenleri ve yapıları hakkında bilgi bulabilmek mümkündür. Ayrıca bu kurum tarafından yayımlanan deyimler, atasözleri, lehçeler gibi çeşitli sözlüklerde bulunmaktadır. Adaptasyon kelimesinin anlamı ve doğru yazımı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Adaptasyon Ne Demek?

Adaptasyon Ne Demek?

Türkçede sık kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime ''uyarlama'' anlamına gelmektedir. Bu kelime hem yazında hem de hayvanbiliminde bir terim olarak kullanılmaktadır. İsim yapılı, Fransızca kökenli bir sözcüktür.

Zooloji olarak da bilinen hayvanbilimde bu kelime içine girdiği çevreye, iklime gibi durumlara uyum sağlama anlamında da kullanılmaktadır.

TDK'ya Göre Adaptasyon mu, Adabtasyon mu Olarak Yazılır?

TDK'ya Göre Adaptasyon mu, Adabtasyon mu Olarak Yazılır?

Türkçede birçok kelimenin yazımında olduğu gibi bu sözcüğün yazımında çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''adaptasyon'' şeklindedir. Eğer adabtasyon şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.

Cümle İçinde Kullanımı

  • Yeni başladığı okulda adaptasyon sorunları yaşıyormuş.

  • Köpek, eve hemen adaptasyon sağladı.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Büsü

Kazık zamlar yapan, hukuksuzluk ve yolsuzlukla anılan akp'ye "adaptasyon" sağlayamadım.