Görüş Bildir
Haberler
ABD ile Vize Kısıtlamaları Kaldırıldı: Yeniden 'Güvence' Polemiği Yaşanıyor

ABD ile Vize Kısıtlamaları Kaldırıldı: Yeniden 'Güvence' Polemiği Yaşanıyor

Emre Ordu
28.12.2017 - 16:58 Son Güncelleme: 29.12.2017 - 09:44

ABD ile Türkiye arasında yaklaşık 2,5 aydır süren vize krizinde önemli bir gelişme yaşandı. ABD Büyükelçiliği randevu kısıtlamasını kaldırdı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada Türkiye hükümetinin ABD'ye çalışanları ile ilgili verdiği güvenceye dayanarak kararın alındığına dikkat çekildi. Türkiye'nin ABD Büyükeçiliği'nden yapılan açıklamada da ABD vatandaşlarına yönelik vize kısıtlamasının kaldırıldığı belirtildi. Ayrıca ABD Büyükelçiliği'nin 'güvence aldık' açıklamasının ise gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi 📌

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi 📌

Washington Büyükelçiliğinden açıklama: "Güvence söz konusu değil"

Washington Büyükelçiliğinden açıklama: "Güvence söz konusu değil"

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin vize adımına karşılık, ABD vatandaşlarına yönelik vize kısıtlamalarının kaldırıldığını açıkladı.Yapılan açıklamada ayrıca, ABD Büyükelçiliği'nin Türk makamlarından ABD'nin büyükelçiliğinde ve konsolosluklarındaki yerel çalışanlarına yönelik garanti alındığı açıklamasının doğru olmadığı ifade edildi.

Açıklama şu şekilde: 

'ABD’nin vatandaşlarımıza yönelik vize uygulamalarındaki kısıtlamaları kaldırarak, bugün itibarıyla eski düzene dönme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, tarafımızdan da ABD vatandaşlarına yönelik vize rejimimizdeki kısıtlamalar eş zamanlı olarak kaldırılmıştır.

ABD’nin açıklamasında sözü edilen güvenceler bağlamında, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu, yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermediğini, ülkemizdeki hiçbir temsilcilik görevlisinin kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmadığını vurgulamak isteriz. Daha önce de dikkat çekmiş olmamıza rağmen, ABD’nin Türkiye’den güvence aldığını ileri sürerek Türk ve Amerikan kamuoylarını yanlış bilgilendirmesini doğru bulmuyoruz.

Öte yandan, ABD’de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye’nin çok ciddi endişeleri devam etmektedir.

Türk yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdürecektir.'

Ne olmuştu?

ABD, Türkiye'deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından 8 Ekim'de Türkiye'den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABD'ye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu.

ABD'nin Ankara Byükelçiliği 6 Kasım'da sınırlı vize hizmeti vermeye başladığını duyurmuştu.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, 6 Kasım tarihinde sınırlı ölçüde vize başvurularının kabul edilmeye başlandığını duyurmuş ve 'ABD diplomatik misyonlarında görevli bulunan yerel çalışanların resmi görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmayacakları ve tutuklanmayacaklarına dair Türk hükümetinden garanti alındığını' açıklamıştı. ABD makamlarının bu açıklamasına Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'nden itiraz gelmişti. 'Türkiye bir hukuk devletidir' denilen açıklamada böyle bir garantinin söz konusu olmadığı kaydedilmişti.

ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, geçtiğimiz günlerde Türkiye vatandaşlarının vize işlemi randevuları için en erken tarihin 2019 yılının Ocak ayı olduğunu açıklamıştı.

ABD'nin vize kısıtlamasını kaldırdığını açıklaması sosyal medyada da gündem konusu...

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
8
5
4
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Amerika sen pis bir emperyalistsin!! - iPhone’umdan gönderildi

RiveryalıGeralt

Siz de farkında mısınız ? İlk önce Kanada 1 Ocak'tan itibaren iltica başvurularını hızlandırma kararını alacaklarını açıkladı, daha sonra da Abd hükümeti ise... Devamını Gör

RiveryalıGeralt

Diğer devletler de akıllı olan Türklerin işe yarayacağını biliyor ve gerçekten akıllı olanlarımız çok aydın insanlar, çoğu milletten dahi bu yüzden iyi olanl... Devamını Gör