Görüş Bildir
Haberler
ABD Büyükelçiliği Sınırlı Vize Hizmetine Başladı: 'Türk Hükümetinden Tutuklama Olmayacağının Garantisini Aldık'

ABD Büyükelçiliği Sınırlı Vize Hizmetine Başladı: 'Türk Hükümetinden Tutuklama Olmayacağının Garantisini Aldık'

Emre Ordu
06.11.2017 - 20:27 Son Güncelleme: 07.11.2017 - 11:22

ABD İstanbul Konsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un tutuklanmasının ardından ABD'nin Türkiye ile olan vizeleri askıya almasıyla başlayan krizde önemli mesajlar geldi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden vize başvurusu yapanlara gönderilen mesajda sınırlı ölçüde vize başvurularının kabul edilmeye başlandığı duyuruldu. Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, ABD diplomatik misyonlarında görevli bulunan yerel çalışanların resmi görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmayacakları ve tutuklanmayacaklarına dair Türk hükümetinden garanti alındığı açıklandı. Aynı açıklamada Türk yetkililerin bundan sonra bir ABD yerel çalışanını gözaltına almak veya tutuklamak istemesi durumunda önceden bilgi vermeye taahhüt ettiği belirtildi. Buna karşılık Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'nden verilen yanıtta 'Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi söz konusu değildir' denildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD temsilcilikleri vize konusunda sınırlı hizmet vermeye başladı. ABD Büyükelçiliği'nin Vize Bilgi Servisi, vize başvurusu yapan vatandaşların başvurularına mail olarak yanıt vermeye başladı.

ABD Büyükelçiliği'nin Vize Bilgi Servisi'nden başvuru sahiplerine şu maili gönderildi:

'Sayın Başvuru Sahibi, Türkiye'deki ABD misyonu, sınırlı ölçüde vize başvurularını kabul etmeye başlamıştır.  ABD'ye seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri artık yeniden randevu alabilirler. Ancak, sınırlı sayıda randevu verilebileceğinden normalden daha uzun bir bekleme süresi olabilir.  Bazı durumlarda acil randevu alınabilir.  Eğer acil bir seyahatiniz söz konusu ise ve istediğiniz tarihe randevu alamıyorsanız, lütfen boş olan en yakın tarihi seçiniz ve ardından acil başvuru için gereken adımları izleyiniz.  Acil başvuru talebinde bulunurken lütfen seyahatinizin neden acil olduğunu açıklayınız ve önceki randevunuzun iptal edildiğini belirtiniz. Teşekkür ederiz! ABD Vize Bilgi Servisi'

"Önceden bilgi vermeyi taahhüt ettiler"

"Önceden bilgi vermeyi taahhüt ettiler"

Bu mailin ardından ABD Büyükeçiliği'nin Twitter hesabından gelişmelere ilişkin açıklama yapıldı. Açıklama şu şekilde:

'Türkiye’deki misyonumuzda yerel çalışanlara yönelik başka bir soruşturma bulunmadığına ilişkin Türk hükümetinden ilk etapta üst düzeyde güvence almış bulunuyoruz. Ayrıca Türk hükümetinden, yerel  çalışanlarımızın kendi resmi görevlerini yerine getirirken gözaltına alınmayacakları veya tutuklanmayacaklarına ilişkin güvence de alınmıştır. Bundan sonra Türk hükümeti bizim yerel bir çalışanımızı gözaltına  alma ya da tutuklama niyetine ilişkin önceden Amerikan hükümetine bilgi vermeyi taahhüt etmiştir.

Bu ön güvenceler temelinde, Türkiye’de kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verecek derecede güvenlik durumunun iyileştiğine inanmaktayız. Halihazırda tutuklu misyon çalışanlanmıza yönelik mevcut davalarla ilgili ciddi endişemiz sürmektedir. Aynı zamanda Olağanüstü Hal altında tutuklanan Amerikan vatandaşlarının davalarına ilişkin endişemiz devam etmektedir. Amerikalı yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Türk muhataplanyla görüşmeyi sürdüreceklerdir.”

Türkiye Büyükelçiliği'nden yanıt: "Yargıda olan dosyalarda bir garanti söz konusu değil"

Türkiye Büyükelçiliği'nden yanıt: "Yargıda olan dosyalarda bir garanti söz konusu değil"
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin açıklamasına yanıt Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'nden geldi. Açıklamada, 'Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi söz konusu değildir' denildi. Açıklamada gelecekteki olası soruşturmalar için ise 'Bundan sonraki süreçte de Türkiye'deki konsolosluk görevleri dışına çıkarak suç işleyen kişilerle ilgili yargı süreci başlatılması bağımsız yargının gereğidir' ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın tamamı 👇

Açıklamanın tamamı 👇

Yıldırım, ABD'ye gidiyor

Yıldırım, ABD'ye gidiyor

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, 7-10 Kasım'da ABD'yi ziyaret ediyor. Yıldırım'ın, ABD Başkan Yardımcısı Pence ile yapması planlanan görüşmede, terörle mücadele, ikili siyasi, ekonomik ve askeri ilişkilerin yanı sıra vize sorununun çözümü ele alınması öngörülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
42
22
18
12
11
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
oliviashusband

ABD emin olsun Türk hükümetinden en az onlar kadar biz de nefret ediyoruz artık 🙄 Her şeyi geçtim sırf diplomatik bilmemneler uğruna o kadar insanı mağdur et... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

ilk meclis zamanında amerikan mandası oylanmıştı ve az farkla reddedilmişti, bu aq akplileri ittihat ve terakkiden intikamını kendilerini mandalığa vererekmi... Devamını Gör

colombian

ulan verdiğimiz ayar yine ''R'' ile sonuçlanmış.. gözaltına almak istediği kişiyi önceden amerikaya bildirmek nedir ya :D hayır bildirince ne çıkacak ben onu... Devamını Gör