Görüş Bildir
Haberler
AB’den Aşı Baskını: İtalya’da 29 Milyon Doz AstraZeneca Aşısı Bulundu

AB’den Aşı Baskını: İtalya’da 29 Milyon Doz AstraZeneca Aşısı Bulundu

Ulaş
25.03.2021 - 13:38

Geçtiğimiz günlerde İtalya’da bir depoda, Avrupa Birliği (AB) tarafından 29 milyon doz AstraZeneca Kovid-19 aşısı ele geçirildiği açıklandı. 

AB’ye söz verdiği aşıyı sağlamayan AstraZeneca’nın 29 milyon aşısının depolarda saklandığının bulunması üzerine Avrupa Komisyonu, aşı ihracatında daha keskin kararlar alacağını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz Pazar günü Avrupa Birliği (AB) yetkililerine gelen ihbar sonrasında İtalya’nın başkenti Roma’nın birkaç kilometre dışında yer alan bir depoda, 29 milyon doz AstraZeneca aşının ortaya çıktığı açıklandı.

Avrupa Birliği ise bunun üzerine Kovid-19 aşı dozlarının ihracatı üzerinde daha sıkı kontroller getirilmesini gerektiğini açıkladı.

Firma stok yapmadığını söyledi.

Firma stok yapmadığını söyledi.

Roma’nın birkaç kilometre dışında tespit edilen 29 milyon doz aşısı sonrası ise AstraZeneca'nın bir sözcüsü, aşının AB dışında üretildiğini ve 'düşük ve orta gelirli ülkelere dağıtılmadan önce şişelere doldurulmak üzere fabrikaya getirildiğini' söyledi. Sözcü, dozların 'stoklandığı' haberlerini ise kesin bir dille yalanladı.

AstraZeneca sözcüsü, aşı üretim sürecinin çok karmaşık ve zaman alıcı bir iş olduğunun altını çizerken bu dozların 13 milyonunun 'COVAX'a gönderilmek üzere beklediğini', diğer 16 milyon dozun ise Avrupa'ya dağıtılmak üzere kalite kontrolden geçeceğini söyledi.

AB'den eleştiri geldi.

AB'den eleştiri geldi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ise açıklamalara sert tepki göstererek, 'Yılın ilk çeyreğinde AB'ye 120 milyon doz vermeyi taahhüt ettiler. 30 milyon doz verebileceklerini söylediler ancak bugün itibarıyla bu rakama yakın bile değiller' dedi.

Dombrovskis, AB'nin İtalya'da tespit edildiği bildirilen milyonlarca doz AstraZeneca aşısının kaynağı veya potansiyel kullanımı hakkında yorum yapamayacağını, ancak aşı üreticisinin 'sözleşme taahhütlerinden çok uzak' olduğunu kaydetti.

'İngiltere'ye sözünü tutuyor, bize tutmuyor...'

'İngiltere'ye sözünü tutuyor, bize tutmuyor...'

Aşıların yakalanmasının ardından Avrupa Komisyonu, vatandaşlarının aşı tedariğini koruma altına almak için yeni önlem hazırlığında olduğunu belirtirken, bunun sebebinin AstraZeneca'nın İngiltere’ye verdiği aşı sözlerine tutmasına karşılık AB ülkelerine sözleşmeden doğan hükümlülüklere rağmen tedarik eksikliği bildirmesi olduğunu açıkladı.

Son dönemde AB bloğu ile İngiliz-İsveçli aşı üreticisi AstraZeneca arasındaki artan gerilimin fitili depoda tespit edilen aşılardan sonra daha da ateşlenirken Avrupa Komisyonu tarafından önerilen yeni ihracat kontrollerine göre, aşı ihracatı yapılacak ülkenin aşılama oranına ve aşı ihracatına bakılarak AB tarafından yönetilmesi planlandığı belirtildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın