Görüş Bildir
Haberler
45. İstanbul Müzik Festivali'nin 12 "Sıradışı" Mekânı

45. İstanbul Müzik Festivali'nin 12 "Sıradışı" Mekânı

29 Mayıs-21 Haziran tarihleri arasında ECA sponsorluğunda gerçekleşecek 45. İstanbul Müzik Festivali #sıradisi konserlerle izleyicilerle buluşuyor. Konserler gibi mekânların da sıradışı olacağı festival sizleri bekliyor.

1. Aya İrini Müzesi

1. Aya İrini Müzesi
muzik.iksv.org

4. yüzyılda inşa edilen Aya İrini Kilisesi geçirdiği yangın sonrasında Bizans İmparatoru Justinianus tarafından 548 yılında yeniden yaptırıldı. İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmeyip silah ve ganimetlerin saklandığı depo olarak kullanıldığından mekanın içinde ve dışında çok fazla değişiklik yapılmadı. Halen müze olarak Topkapı Sarayı’na bağlı olan Aya İrini, başladığı 1973 yılından bu yana İstanbul Müzik Festivali’nin ana mekanıdır.

2. Galata Mevlevihanesi Bahçesi

2. Galata Mevlevihanesi Bahçesi
muzik.iksv.org

Osmanlı İmparatorluğu ile İran arasında yüzyıllardır süregelen kültür diyaloğuna bir övgü niteliğinde olan Gülistan, tarihi ve ruhani dokusuyla Galata Mevlevihanesi Bahçesi'nden semaya yükselecek. Osmanlı döneminde Galata veya Kulekapısı Mevlevihanesi, Galipdede Tekkesi adlarıyla anılmış olan Mevlevihane, Beyoğlu’ndaki en önemli Osmanlı eserlerindendir. Galata Mevlevihanesi II. Bayezid döneminde 1491’de kurulan İstanbul’un ilk Mevlevihanesidir. “Küçük Kıyamet” adı verilen 1509 İstanbul depreminden etkilenen Mevlevihane yapıları 17. yüzyıl başından itibaren birçok onarım ve yenilemeler geçirerek büyük bir külliye halini almıştır.

3. Müzik Rotası

3. Müzik Rotası

İstanbul Müzik Festivali'nin geçen yıl başlattığı, büyük ilgi ve heyecanla karşılanan Müzik Rotası, pusulasını bu yıl Yeniköy'e çeviriyor ve İstanbul'un fethinden itibaren her dönemin varlıklılarının odak noktası olan bu semtte hem göze hem de kulağa hitap eden bir yolculuk vadediyor. Müzik Rotası’nın, her birinde bir mini konser verilecek durakları: 1760'ta inşa edilen ve halen faal durumda olan Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, 19. yüzyıl mimari zarafetini yansıtan Sait Halim Paşa Yalısı, uzun süre kapalı kaldıktan sonra 2010 yılında tekrar ibadete açılan Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi, Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve geç klasik stilde 19. yüzyıl ortalarında inşa edilerek dekorasyonu 1890'ların sonunda o zamanki imparatorluk stilinde tamamlanan Avusturya Kültür Ofisi.

4. Kapalıçarşı

4. Kapalıçarşı

Dünyanın en eski ve en büyük kapalı çarşılarından biri olan, İstanbul'un fethinden sonra ilk inşa edilmiş yapılardan Kapalıçarşı'nın 555 yıllık sokaklarında tasavvuf müziğinin eskiden yeniye en güzel örnekleri tınlayacak.

5. Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras

5. Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras
muzik.iksv.org

1925 yılında Mısırlı Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edouard de Nari’ye yaptırılmış olan köşk, 1951 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmış ve köşkün önüne yerleştirilen at heykeli nedeniyle “Atlı Köşk” olarak anılmaya başlamıştır. İstanbul Müzik Festivali, Atlı Köşk’ün tarihi fıstık ağaçları ile çevrili Fıstıklı Teras’ında eşsiz Boğaz manzarasına karşı bir konser düzenliyor.

6. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Kültür Merkezi

6. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Kültür Merkezi

Beşiktaş'ta bulunan ve Boğaziçi Üniversitesine ait olan, 1862 yılında Robert Kolej'in kurucularından Cyrus Hamlin'in oğlu Afred Hamlin tarafından yaptırılan bina Albert Dwight Foster Hamlin mimarlığında Robert Kolej için inşa edilmiştir. Robert Kolej Yüksekokulu'nun 1971 yılında Millî Eğitim Bakanlığına devri sonrasında Boğaziçi Üniversitesine tahsis edilmiştir. Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Etkinlikleri başta olmak üzere birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

7. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

7. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı

Sanat, kültür ve iş dünyasının önemli buluşma noktalarından biri olan İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı 1996'dan bu yana sanata ve sanat severlere hizmet etmektedir. İstanbul'un kalbinde, boğaz manzaralı salonlarıyla birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

8. Süreyya Operası

8. Süreyya Operası

Kadıköy, Bahariye Caddesi üzerinde bulunan, eski İstanbul milletvekillerinden Süreyya İlmen tarafından yaptırılıp 6 Mart 1927 tarihinde açılmış aradan geçen sürede sinemaya yenik düşmüş ve 31 Aralık 2005 tarihine kadar sinema salonu (Süreyya Sineması) olarak hizmet vermiştir. Bina 2005'te, Kadıköy Belediyesi tarafından 49 yıllığına kiralanarak aslına uygun restore edilmiş ve operaya dönüştürülerek 27 Ekim 2007 tarihinde açılmıştır.

9. Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi

9. Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi

Aya Yorgi Patrikane Kilisesi olarak ada anılan kilise Fatih'in Fener semtinde bulunan ve Fener Rum Patrikhanesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. Avlusunda Patriklik binası, kütüphane ve Aya Haralambos Ayazması bulunur. Uzun süre kapalı kaldıktan sonra 2010 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

10. Bomontiada

10. Bomontiada

Tarihi Bomonti Bira Fabrikası'nın restore edilerek kullanıma açılmasıyla birlikte pek çok müzik, performans ve sergi alanlarına ev sahipliği yapmaya başlayan Bomontiada; 'Bablyon', 'Atölye İstanbul' ve 'Alt' mekanlarından oluşuyor. Farklı lezzetlerin buluştuğu Bomontiada İstanbul'un yaratma, düşünme, eğlenme ihtiyacını karşılıyor.

11. Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi

11. Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi

Beşiktaş'ta bulunan Ermeni kilisesi, 1838'de hassa mimarı Garabed Amira Balyan tarafından inşa edilmiştir. 1987'de ise Ermeni Patriği I. Şınorhk zamanında yenilenmiş, 1993'te avlusuna Garabed ve Sarkis Balyan'ın büstleri yerleştirilmiştir. 2013 yılında tekrar yenilenen kilise halen faal durumundadır.

12. Sait Halim Paşa Yalısı

12. Sait Halim Paşa Yalısı

Yeniköy'de boğazın hemen yanında bulunan yalı 19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilmiştir. Rıhtımındaki iki aslan heykelinden dolayı 'Aslanlı Yalı' olarak da anılır. Yalı birçok sinema filmine ev sahipliği yapmıştır. Özellikle salonunu ve merdivenlerini birçok Türk filminde görmek mümkündür. Şu anda boğazın o muazzam dokusu arasında en güzel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tarık Bilge

Böylesi ortamlar tüm müzikle ilgillenen için açık olmalı. Kimileri var ki hiç tanınmıyor bile https://bit.ly/2qTU6nr