Görüş Bildir
Haberler
2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde Sinema Alanın Sahibi Cüneyt Arkın Kimdir? Kaç Yaşında ve Nereli?

2021 Kültür Sanat Büyük Ödülleri'nde Sinema Alanın Sahibi Cüneyt Arkın Kimdir? Kaç Yaşında ve Nereli?

Müge Kakşi
08.11.2021 - 23:28

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yapılan kabine toplantısı sonrası 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşması esnasında 'Ödüllerini takdim edeceğimiz bu kıymetli kültür sanat insanlarımızı şahsım, milletim adına tebrik ediyoruz' dedi. Sinema dalında ödül alacak olan Cüneyt Arkın ise kim olduğu ve oynadığı filmler ile merak edilmeye başlandı. Peki 2021 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Sinema dalı sahibi Cüneyt Arkın kimdir? Cüneyt Arkın kaç yaşında ve nereli? Cüneyt Arkın'ın oynadığı filmler neler? Detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bugün yapılan Kabine Toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmanın sonunda bu yılki Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin sahiplerini açıkladı. Birbirinden usta isimlerin bulunduğu ödül sahiplerinden biri de sinema dünyasının usta ismi Cüneyt Arkın oldu. Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sinema dalında ödül alan Cüneyt Arkın hakkında araştırmalar başladı. Peki Cüneyt Arkın kimdir? Cüneyt Arkın kaç yaşında ve nereli? İşte Cüneyt Arkın'a dair tüm detaylar...

Cüneyt Arkın Kimdir? Cüneyt Arkın Kaç Yaşında ve Nereli?

Cüneyt Arkın Kimdir? Cüneyt Arkın Kaç Yaşında ve Nereli?

Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır Cüney Arkın 8 Eylül 1937'de Eskişehir'in Karaçay köyünde dünyaya geldi. Babası Türk Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından Hacı Yakup Cüreklibatır'dır. Cüneyt Arkın olarak tanıdığımız Cüreklibatır, lise öğrenimini Eskişehir Atatürk Lisesi'nde gördü, 1961 yılında ise lisans için girdiği İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldu.

Cüneyt Arkın'ın Asıl Mesleği Nedir? Cüneyt Arkın Ne Okudu?

Cüneyt Arkın'ın Asıl Mesleği Nedir? Cüneyt Arkın Ne Okudu?

Cüneyt Arkın memleketi Eskişehir'de yedek subay olarak askerliğini yaptığı sırada, Göksel Arsoy'un başrol oynadığı Şafak Bekçileri filminin çekimleri esnasında filmin yönetmeni olan Halit Refiğ'in dikkatini çekti. Oyunculuktan önce askerliğini bitirir bitirmez doktorluğa başladı. Adana ve civarında doktorluk mesleğini icra etti. 1963 Yılında Artist isimli dergide düzenlenen bir yarışmada birinci oldu. Bir süre bu sektörde iş arayan Cüneyt Arkın, 1963'te Halit Refiğ'in teklifiyle sinema dünyasına atıldı ve 2 yıl içinde en az 30 film çekti.

Cüneyt Arkın Filmleri

Cüneyt Arkın Filmleri

Cüneyt Arkın'ın 1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalinde canlandırdığı kavga sahnesi, usta oyuncunun kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerine hayat verdikten sonra yine yönetmen Halit Refiğ'in tavsiyesiyle aksiyon filmlerine ağırlık verdi. Aksiyon filmlerinde hayata geçireceği roller için altı ay boyunca İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Türk sinemasında örneğine rastlanmayan Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktardı. Fahrettin Cüreklibatır, 1968 yılında Cüneyt Arkın sahne adını aldı.

Cüneyt Arkın, romantik filmlerle başladığı sinema yaşantısını hareketli filmlerle sürdürdü ancak o sırada yine de birçok farklı türde role hayat verdi. Ünlü oyuncu hayatına sığdırdığı kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere kadar birçok değişik türde filmler çekti. Arkın'ın hayatında 1978 yılında çekilen Maden ve 1979 yılında çekilen Vatandaş Rıza filmleri ise usta oyuncu için apayrı bir yerdedir.

12 Mart dönemi sırasında, 1972 yılında yapılan 4. Altın Koza Film Festivali'nde jürinin ilk oylamasında Yılmaz Güney'i Baba filmindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçilmesine rağmen daha sonra döneme hakim ortam nedeniyle Yılmaz Güney'in yerine, ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki rolüyle ikincilik kazanan Cüneyt Arkın en iyi erkek oyuncu olarak seçildi. Ancak usta oyuncu Arkın bu karara tepki gösterdi ve ödülü reddetti.

Yönetmenliğini Çetin İnanç'ın yaptığı 1982 tarihinde çekilen Dünyayı Kurtaran Adam Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getirdi. Daha sonra 1980'li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinde rol alan ünlü oyuncu, 1990'lı yıllarda da bambaşka bir alan olan polisiye dizilere yöneldi.

Cüneyt Arkın, filmlerde hünerlerini sergilediği binicilik ve karatede uzman sporcu unvanı aldı. Oyunculuğunun yanı sıra televizyon izlenceleri sunan usta isim, kısa bir süre için bazı gazetelerde sağlıkla ilgili köşe yazarlığı da yaptı. 2009 Yılında omurgasında sinir sıkışması sorunu yaşayan Cüneyt Arkın zor bir dönem geçirdi. Sevenlerini üzen bu haberin ardından yaklaşık üç ay hastanede tedavi gördü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cüneyt Arkın Evli Mi? Cüneyt Arkın Eşi ve Çocukları...

Cüneyt Arkın Evli Mi? Cüneyt Arkın Eşi ve Çocukları...

Cüneyt Arkın 1964 yılında meslektaşı ve aynı zamanda sınıf arkadaşı Güler Mocan ile evlendi. 1966 yılında Arkın'ın ilk çocuğu Filiz doğdu. 1968 Yılında varlıklı bir ailenin kızı olan Betül Işıl ile tanıştı. İsviçre'de okumuş olan Işıl, o sırada uçuş görevlisi olarak çalışıyordu. Cüneyt Arkın, 1968 yılında ilk eşinden boşanmasından bir yıl sonra, 1969'ta Betül Işıl ile nişanlandı ve ikili 1970 senesinde dünya evine girdi. Ancak evlilik uzun sürmedi ve 1971'de boşandılar. Ayrılığa fazla dayanamayan çift kısa süre sonra yeniden evlendi ve bu evlilikten de Kaan ve Murat isimlerinde iki oğlu oldu.

Cüneyt Arkın Rol Aldığı Yapımlar

Cüneyt Arkın Rol Aldığı Yapımlar
  • Yıkılmayan Adam

  • Önce Hayaller Ölür

  • Yalnız Adam

  • Önce Vatan

  • Çööl Kartalı

  • Kavga

  • Hakanlar Çarpışıyor

  • Alev Alev

  • Osmanlı Kartalı

  • Kara Murat Serisi

  • İnsan Avcısı

  • Babaların Babası

  • Battal Gazi Serisi

  • Malkoçoğlu Serisi

  • Baba Kartal

  • Üçkağıtçılar

  • Köroğlu

  • Öğretmen Kemal

  • Vatandaş Rıza

  • Alın Yazısı

  • Gurbet Kuşları

  • Maden

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın