Görüş Bildir
Haberler
2018'de Kaçırmamanız Gereken 8 Sıradışı Komedi Oyunu

2018'de Kaçırmamanız Gereken 8 Sıradışı Komedi Oyunu

Ömer Yoluk
11.02.2018 - 14:47

1. Bir Baba Hamlet - BabaSahne

1. Bir Baba Hamlet - BabaSahne

Kalaslarından dekor, heveslerinden oyun yapmak üzere yola çıkmış iki cüretkar oyuncu, kendilerine kurban olarak Shakespeare'in başyapıtı Hamlet'i seçmişlerdir. Can siperane bir cesaretle seyircinin önünde buna yeltenirler ama kısa sürede temsil can havline dönüşür. Biri, oyunculuk için istediği ortamı bulamadığı anlaşılan Shakespeare uzmanı gibi davranan yarım porsiyon aktör; diğeri de şarkı söyleme hevesiyle sürekli müzikallerden dem vuran bir şaşkın... 

Eli yüzü düzgün, başı sonu belli, dört başı mamur, babalar gibi bir Hamlet düşlerlerken, ortaya çıkan kepazelik 'Bir Baba Hamlet'e dönüşür. Sebastian Seidel'in komik olanın tadını çıkaran özgün metni, Yücel Erten'in usta işi çevirisi ve Baba Sahne'nin babacan yorumuyla bu toprakların tiyatro geleneğine de göz kırpan 'Bir Baba Hamlet', tiyatro yapma aşkının başdöndürücü güzelliği ile aptallaştırıcı büyüsüne ayna tutuyor,

 'Ha unutmadan, Çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı'nda!'

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Şen Makas - Tiyatro Kare

2. Şen Makas - Tiyatro Kare

Tiyatrokare'de yıllar önce sahnelenen ve büyük ses getiren  komedi, Nedim Saban imzasıyla yepyeni bir yorumla sahneye taşınıyor. Oyun boyunca izleyiciler Melek Baykal, Veysel Diker, Ebru Saçar, Cem Güler ile sohbet ederek ve sosyal medyayı özgürce kullanarak, işlenen cinayetin sadece tanığı değil, son karara imza atan hakimleri de oluyor. Özgür Yetkinoğlu ve Jess Molho'nun yardımlarıyla tabi!

Her gece değişen oyun! Her gece başka kahkaha, başka oyun.   

Dünyada Charlie Chaplin Komedi Ödülü alan, Türk Tiyatrosu'nda eşi benzeri olmayan tek tiyatro olayı için şimdiden yerinizi ayırtın! Lütfen cep telefonunuzu kapatmayın. Gülmekten zaman ayırabilirseniz, kullanabilirsiniz.

3. HE-GO - Altıdan Sonra Tiyatro

3. HE-GO - Altıdan Sonra Tiyatro

Hego değil; He-go; He-go değil; Çetin! 

Çetin milyonlarca izlenmiş bir filmin ana karakteri olan süper kahraman He-go’yu canlandırmıştır. Hemen herkesin He-go olarak tanıdığı Çetin, kendini izole ettiği evinde, yurt dışından gelen bir teklifle yeni rolüne hazırlanmaktadır. Evin yerleşiklerinden, eski karısı Saffet’e inat, evine bir hayranını misafir edeceğini duyurarak prova sürecini hızlandırmak ister. Piyango Ersin’e vurmuştur. Çetin, Saffet ve Ersin arasındaki bu tuhaf karşılaşma, gerçek bir tanışmaya dönüşür.

4. 39 Basamak - Tiyatro Pangar

4. 39 Basamak - Tiyatro Pangar

1935 Ağustos'u, Richard Hannay (Engin Hepileri), can sıkıntısını dağıtmak üzere bir tiyatro oyununa gitmeye karar verir. 

Hannay, o gece tiyatroda gizemli güzel Annabella'yla (Demet Evgar) tanışır ve kendini Londra'dan İskoçya'ya uzanan çok komik, heyecanlı, hareketli, çılgın bir casusluk serüveninin ortasında bulur. Bu serüvende ise onlara pek çok rolle karşımıza çıkan soytarılar (Okan Yalabık ve Bülent Şakrak) eşlik eder.

Sergilendiği her ülkede seyircinin yoğun ilgisiyle karşılaşan 39 Basamak, 9 sene boyunca aralıksız olarak sahnelendiği West End'in en uzun soluklu yapımlarından biri olmuştur.

Alfred Hitchcock, John Buchan'ın 39 Basamak adlı romanını filme çekerken bu gerilim romanının heyecan yüklü atmosferine, incelikli ama geri planda duran bir mizah dozunu eklemeyi de ihmal etmemiştir. Patrick Barlow, 39 Basamak'ı tiyatroya uyarlarken bu mizah anlayışını alabildiğine öne çıkarmış, gerilim atmosferinin çevrelediği alabildiğine çılgın bir komedinin izini sürmüştür.

Geleneksel komedi anlayışının vazgeçilmez ögeleri; dinamik ve durmak bilmez bir aksiyon, olmayacak ama harikulade teatral raslantılar, yaptıkları ile yapmak istedikleri birbirine uymayan karakterler, binbir kalıba giren oyuncular, bu uyarlamada ustalıkla bir araya getirilmiş. Patrick Barlow bu uyarlamayı yaparken Alfred Hitchcock izleğini sahne sahne takip etmiş, romandan çok filmin, Hitchcock'un uyarlamasını sahneye getirmiş.

5. Ahududu - TiyatroKare

5. Ahududu - TiyatroKare

Dünyanın en büyük starları tarafından yorumlanan ve Cary Grant’ın başrolde oynadığı bir film olarak da bilinen (Arsenic and Old Lace), Türkiye’de daha önceleri Suna Pekuysal, Vasfi Rıza Zobu, Ani İpekkaya gibi ustalar tarafından oynanmıştı.

Oyunun yeni prodüksiyonunda başrollerde Suna Keskin ve Melek Baykal var.

Melek Baykal, yıllar sonra bu oyunla sahneye dönüyor. Nedim Saban da uzun yıllar sonra sahneye oyunun delisi rolüyle dönüyor. Oyunun diğer rollerinde Cem Güler, Halim Ercan, Dicle Alkan, Birol Engeler, Özgür Yetkin ve Bülent Seyran var!

Çok güleceğiniz kesin ama bakalım, iki yaşlı kadının yalnızlığa buldukları çareyi beğenecek misiniz?

6. İki Bekar - Duru Tiyatro

6. İki Bekar - Duru Tiyatro

'Jack:

Deli gibiyim ama deli değilim beni deli eden erkekler aslında!

Adım adım peşimde bu kadın!

Nereye gitsem kurtulamadım!

Bana kadınları anlayan tek bir adam bulun dişimi kırayım...

Anette:

Ama ben Jack'ten daha... Yani gerçekten daha çok kimseye böyle aşık olmadım...'

Duru Tiyatro'nun hazırladığı bir diğer oyun ise provaları halen devam eden İki Bekar. Amerikalı oyun/televizyon/şarkı sözü yazarı Sam Bobrick'in yazdığı Two Single People adlı oyundan uyarlanan İki Bekar'ın çevirisi Ekin Tunçay Turan tarafından yapılmış. Emre Kınay, İki Bekar'da sahneyi Güneşin Kızları dizisindeki rol arkadaşı Evrim Alasya ile paylaşacak.

Kafadan çatlak bir kadının takibe aldığı adamı bıktırana kadar kovalamasını anlatan oyunda olaylar bir yemek davetinde, bir restoranda, bir stadyumda, bir kıyafet balosunda ve bir kafede gerçekleşir. Kadın kovalamacadan vazgeçtiğinde adam ona ihtiyacı olduğunu anlayacaktır!

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Kuşlar - Semaver Kumpanya

7. Kuşlar - Semaver Kumpanya

Aristofanes’in en bilinen oyunu ve dünya klasiklerinin en önemli eserlerinden biri olan olan “Kuşlar”, yazıldığı günden bu yana 2500 yıl geçmesine rağmen hem geçmişe hem de günümüze ışık tutmaya devam ediyor. Oyun, Atina devletinde yaşayan iki arkadaşın savaşlardan, adaletsizliklerden ve yönetimin keyfi tutumlarından bezerek, kendilerine yeni bir yurt aramalarıyla başlar. Ancak, bir ütopyanın peşine düşen iki arkadaş, hayalini kurdukları yeni düzende, kendi kaçtıkları tuzaklara düşmekten kurtulamazlar.

Semaver Kumpanya’nın yeni “Kuşlar” yorumu, komedyanın özünde bulunan taşlama, doğaçlama, satirik tavır, müzik ve dans kullanımı gibi unsurları, bize ait geleneksel komedi türlerindeki karşılıklarıyla yeniden ele alıyor.

8. Joseph K. - DasDas

8. Joseph K. - DasDas

Kafka’nın “Dava”sı, yeniden görülmek üzere modern hayatın labirentlerine geri dönüyor.

İngiliz yazar Tom Basden’ın kara mizah yüklü uyarlamasında, Joseph K. Franz Kafka’nın yüz yılı devirmesine rağmen zaman aşımına uğramayan Dava’sının yeniden görülmesi için modern dünyanın labirentlerine bırakılıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
5
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?