Görüş Bildir
Haberler
2017 Tesla'nın Yılı Olacak, Peki Şirketin Planları Neler?

2017 Tesla'nın Yılı Olacak, Peki Şirketin Planları Neler?

27.12.2016 - 03:05

Tesla 2016 yılına enerji depolaması yapmaya başlayan bir elektrikli otomobil üreticisi olarak başladı. Yıl sonuna gelindiğinde Elon Musk'un şirketi, bir otomobil üreticisi, bir enerji şirketi, Nevada'da muazzam bir pil fabrikası üreticisi ve SolarCity ile birleşmesiyle bir güneş şirketi haline geldi. 

Tesla, 2016'da yaklaşık 80.000 araç teslim etme yolunda ilerliyor. Tesla için iyi bir yıl oldu ancak 2017 daha da iyi olacak.

İşte Tesla'nın 2017 planları;

Model 3'ün Lansmanı

Tesla'nın vergi iptallerinden sonra 30.000$ civarında fiyatlandırılacak ve tek depo ile 200 mil yapacak olan kitlesel pazar aracını 2017 sonlarında piyasaya sürmeyi planlanıyor. Tesla'nın bu hedefe ulaşıp ulaşamayacağı konusunda şüpheler var ancak Model 3'ün, ertelenmiş Model X SUV modeline göre üretimi çok daha kolay oldu. Hiç hafife almayın, bu Tesla'nın 2017'deki en önemli sunumu. Model 3'ü zamanında piyasaya çıkarmak Musk'ın vaatlerini, vizyonunu ve hırslarını haklı çıkaracak. Ayrıca Tesla'ya araç için gelen yaklaşık 400.000 ön siparişin üretiminin başlanmasına izin verecek. İlgilenen alıcılar bir Model 3 ayırtmak için 1000'er $ yatırdı bile. 

Tesla'nın Güneş Enerjisi Tavanının Gelişi

Tesla-SolarCity birleşmesinin ilk önemli ürünü güneş çatısı olacak. Etkili bir şekilde tüm çatıyı devasa, dayanıklı bir güneş paneline dönüştürecek. Aynı zamanda muhtemelen pahalı bir ürün olacak. Ancak Tesla'nın diğer ürünleriyle beslenecek ve Tesla şirketi serbest bırakma yolunu sunacak, SolarCity'de mevcut kiralama modeliyle ödünç vermek yerine güneş enerjisi çözümleri satmaya yönelecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tesla ve SolarCity CEO'su Elon Musk güneş çatısını tanıttı.

Tesla Ağı'nın Gelişimi

Musk, muhtemelen Uber'in başarılı olması ve geleneksel otomobil üreticilerinin sürüş ve araba paylaşım planlarının ortaya çıkışı ile araç paylaşımı konusunda fikrini 180 derece değiştirdi. Belki de 100.000$'lık lüks bir otomobil sahibinin aracını ödünç vermek isteyip arka koltukta birkaç çörek ve bir sürü McDonald's paketiyle geri gelmesini beklediğini bu noktaya kadar sanmıyorduk ki Musk, araç sahiplerini, evlerinde otururken Tesla'nın para kazanmalarına olanak tanıması konusunda iyice heveslendirdi. Şimdi Tesla, araçlarının yazılımını ve kendinden tahrik özellikli Tesla otopilot paketini kullanan bir ağ kurmaya başlayacak. Bu nedenle 2017 yaklaşırken Tesla Ağı çok daha fazla tartışılmaya başlandı.

Daha Fazla Süper Şarj

Tesla, süper şarj ağını yönetme biçimini değiştiriyor. 2016'da yeni araç sahipleri için ücretsiz şarj erişimi kaldırdı ve araçlarını tam şarj olduktan sonra istasyonda çok uzun süre park edilmiş bırakanlar için boşta kalma ücreti belirledi. Amaç, süper şarj cihazlarını uzun mesafeli geziler için standart hale getirmek ve araç sahiplerini düzenli şarjlarını evde yapmaları için teşvik etmek. Tesla dünya çapında süper şarj ağını, özellikle de potansiyel müşterilerin yaşadığı 'menzil kaygısı'nın Tesla'da problem olmadığına ikna etmeye çalıştığı Çin'de yaygınlaştıracak.

Tesla Model S, Tesla Süper Şarj'da şarj oluyor.

Çin'de Ortak Bir Girişim

Çin'den bahsetmişken, ülke Tesla'nın en büyük potansiyele sahip yeni pazarlarından biri. Ancak şu an otomobil üreticileri ülkeye araçlarını sadece ihraç etmek zorunda kalıyor, bu da araçların fiyatlarını yükseltiyor. Bunu değiştirmenin tek yolu Çin'de yerel bir firma ile ortak girişimde bulunularak yerel imalat yapmak. Bazıları Tesla'nın kendi teknolojisini tehlikeye atacağından endişe edebilir ancak fikirler zaten patentli, bu yüzden pek de endişe edilecek bir şey yok.

2017'de Tesla'nın Çin'deki girişimine bakın.

'Uzay Gemisi' Fabrikası ve İki Katı Üretim

Musk, 2016 yılı başında, Tesla'nın düzensiz üretim hattı hakkındaki soruları, dünyanın en iyi üreticilerinden biri olmaya odaklanmak istediğini söyleyerek yanıtladı. Bu planın bir kısmı, 'dikey entegrasyon' olarak bilinen şeyin radikal bir yeniden keşfi olarak görünüyor; özünde üretime giren her şeyi üretebilen bir üretim hattı. Henry Ford bu yaklaşımı kullanarak Ford'u kurdu ancak son kırk yıldır, otomobil endüstrisinde dikey entegrasyon, karmaşık bir tedarik zincirini yöneten ve envanterin en az çalıştığı bir üretim hattı olan 'tam zamanında' ya da 'yalın' üretimle değiştirildi. Toyota bu yaklaşıma öncülük etti ve yaygın şekilde taklit edildi. 

Musk dikey entegrasyona geri dönmek istiyor gibi görünüyor. Onun fikri Tesla'nın Kaliforniya'daki fabrikasını onu tanımayacağımız kadar önemli ölçüde değiştirmek. Bir uzay gemisine benzeyecek. Musk, Tesla'nın 2018 yılına kadar her yıl 500.000 araç teslim etmek gibi cesur bir hedefi gerçekleştirmesi için daha fazla otomasyona imza atması gerektiğini düşünüyor. Musk, bununla ilgili fikirlerini sır gibi saklıyor ancak 2017'de patlatacak.

Tesla'nın Kaliforniya'daki fabrikası.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha Otomatik Pilot

Otopilot, yazılım güncellemeleri ile geliştirildi ancak 2016'da Tesla donanıma ağırlık vermeye başladı. Şirket şimdi 'Donanım 2'nin yeni Teslalara yüklenmesiyle, donanım ve yazılım sürümlerini benzer şekilde yinelemeyi düşünüyor. Otomobil işindeki büyük hikaye elektrikli otomobillerden kendinden tahrikli araçlara kayarken, Tesla'nın otopilot ile iki katı avantajlı duruma geçmesini bekleyebiliriz; Tesla Mayıs 2016'daki ölümlü otopilot kazasının sonrasında bile gelişmeye devam ediyor.

Yeni Bir Roadster

Tesla, ilk aracı olan ve artık kullanılmayan Roadster'ını yeni bir modelle güncelleyeceğini ima etti. Tesla temelini güçlendirecek ve 2017'de bu plana göre Model X SUV, Model S sedan veya Model 3'ün bir sedan veya belki de bir crossover versiyonu da yer alacak.

Model Y

Bir crossover Model 3'ten bahsetmişken, Model Y'nin de açıklanmak üzere olduğu söyleniyor. Model 3 sedanın neye benzeyeceğini zaten biliyoruz. Tesla'nın hedefi, Model 3'ün üzerinde farklı araç tipleri inşa edilebilen bir platform olmasını sağlamak. 2017'de Model 3 lansmanına yaklaştıkça Model Y'nin tasarımlarını ve hatta belki de bir prototipini bile görebiliriz.

Model 3 tamamlandı.

Tesla Pikap

Neden olmasın? Yeni bir Roadster ve Model Y'yi beklediğimiz sürece arkada yatağı olan bir Tesla'ya ne dersiniz?

Sermaye Arttırımı

Musk, Tesla'nın 2016 yılında yeni hisse satarak sermaye artırmaya ihtiyaç duymayacağını ancak SolarCity'nin 2 Milyar $'dan fazla sürükleyici maliyeti ve milyarlarca $ borcunu üstlenmesinin bu fikri zayıflatabileceğini söyledi. Tesla 2016'da beklenenden daha az nakitle üretimi başardı ancak otomobiller yüksek sermayeli bir iş ve Tesla parasızlıktan Model 3 programını zamanında başlatamazsa hiç iyi olmayacak. Ayrıca Tesla, Wall Street'i bir ATM gibi kullanmıştır ve kullanabilir. Hisse senetleri 200$'ın üzerine çıkarsa, şirketin 2017 yılında sermaye artırımından kaçınması aptalca olur, bu parayı kullanabilir.

Dalgalanma Geri Dönüyor

Tesla'nın hisseleri her zaman dalgalı seyretti. Hisseler 2010 yılı halka arz ettikten sonra yaklaşık 17$'ın, 2016 yılının sonlarında da 200$'ın üzerine çıktı. Ancak bazen dalgalanma ... daha havai oldu. Çok nadir olsa da bir ay boyunca 100$'ın üzerinde vahşi dalgalanmalar da görüldü.

Bu derecede aşırı değişkenlik 2016'da biraz çöktü ancak Tesla'nın 2017'de yaklaşık 200.000 aracın teslimatı için üzerinde baskı hissetmesi, Model 3'ün üretiminin başlayacak olması ve SolarCity finansallarını bütünleştirirseniz, hisse senetleri her küçük bir haberde çok fazla değer kazanabilir.

Başkan adayı Donald Trump. Artık Başkan

Trump Faktörü

Musk'un, Başkan Donald Trump'ın iş konseyine katıldığı bildirildi ancak yazdıklarım gibi, dünyada daha farklı iki beyin daha yok. Bununla birlikte Trump ve kabinesi, Musk'un insanlığı hızlandırma konusundaki en büyük vizyonu ile aynı fikirde olabilir; bu fosil yakıt çağından ayrılmak demek. Başkan Barack Obama temiz enerji girişimlerinden; elektrikli otomobilleri desteklemek için devlet teşviki verileceğini açıklamıştı. Bu destek Trump döneminde de devam edecek.

'Ana Plan, Parça Trois'?

Musk'ın, orijinal 'Ana Plan'ını, geçen yılki 'Ana Plan, Parça Deux' ile güncellemesi 10 yıl aldı. Ancak dünya şimdi daha hızlı ilerliyor gibi görünüyor ve Tesla 2018 yılına kadar beş katı büyüyebilir. Musk daha sık güncelleme yapabilir.

Maksimum Ekose?

Tesla, Model S için fırlatma ivmesi veren Ludicultus Modunu sunduğunda, Musk daha hızlı olan tek şeyin 'Maksimum Ekose' olacağına dair şaka yaptı. Her iki terim de Mel Brooks'un 1987 'Star Wars' parodisi 'Spaceballs' filmine bir gönderme.

Ludicultus Modu daha da hızlanıyor ve böylece 2017, 'Maksimum Ekose''nin ortaya çıktığı bir yıl olacak.

Kaynak: http://www.businessinsider.com/2017-t...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın