Görüş Bildir
Haberler
Ne Kosta Rika Ne Çin Ne De Sambacı Brezilya: 2002 Dünya Kupasından Aklımızda Kalanlar

etiket Ne Kosta Rika Ne Çin Ne De Sambacı Brezilya: 2002 Dünya Kupasından Aklımızda Kalanlar

12.04.2016 - 13:44

Tarihimizde katıldığımız ikinci Dünya Kupası olan turnuva 2002 yılında Kore ve .Japonya'da düzenlendi. Sürprizleri, oyuncuları, polemikleriyle gelmiş geçmiş en ilginç spor organizasyonlarından biri olmuştu. Bizim için bu turnuvanın değeri daha büyüktü. Şenol Güneş yönetimindeki milli takım hem üçüncülüğü ve futboluyla dünyanın takdirini toplamış hem de yine 3.'lük kazanacağı Konfederasyon Kupası'na gitmeye hak kazanmıştı. Peki, istatistiklerin, fotoğrafların dışında sıradan bir Türk futbolseverin aklında neler kaldı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. "Ben adamım, Trabzonluyum. Türküm ve gururluyum!"

1. "Ben adamım, Trabzonluyum. Türküm ve gururluyum!"

Tarihinde ikinci kez Dünya Kupası'na gitmeye yaklaşan milli takımın patronu eleştirilerden kurtulamıyordu. Kimi spor yazarı Güneş'i karizmatik bulmazken kimisi de saç traşını eleştiriyordu. Eleme grubunda İsveç'in ardından ikinci olan Türkiye play off'ta Avusturya'yı eleyerek Dünya Kupası bileti aldı ama eleştiriler bitmemişti. Kendisinin yetersiz olduğunu, takımı Dünya Kupası'na götürmesine rağmen istifa etmesini isteyen birçok yazar vardı. Şenol Güneş 5-0'la geçtiğimiz Avusturya maçı ardından sessizliğini bozdu. 

 'Ben en kötü günümüzde bana destek olan başta Haluk Ulusoy olmak üzere bütün federasyon yönetimine minnettarım. Bize yapılanlar, bizden sonra gelecek olanlara yapılmasın! Ben adamım, Trabzonluyum. Türküm ve gururluyum'

Türkiye tüm dünyayı futboluna hayran bıraksa da spor basını onu yeterli bulamadı. Şanslı kuralar çektiğini, aslında kadronun kupayı alabilecek gücü olduğunu, 3.'lüğün başarısızlık olduğunu köşelerinde yazdılar. Eleştirenlere göre Şenol Güneş'in başarısızlığı (!) yüzünden Dünya Kupası'nı alamayan Türk Milli Futbol Takımı o kupadan sonra hiçbir Dünya Kupası'na katılamadı.

2. Bir Oluruz Yolunda

2. Bir Oluruz Yolunda

Tarkan'ın Dünya Kupası için orijinali 'Taş' olan parçasının uyarladığı şarkı. Şarkı o kadar beğenildi ki kupanın Türkiye adına sembollerinden biri oldu.

3. Kupanın ilk maçı ve ilk şoku: Senegal.

3. Kupanın ilk maçı ve ilk şoku: Senegal.

1998 Dünya Kupası ardından 2000 Avrupa Kupası'nı kazanan Fransa kupanın en büyük favorisiydi. Sakatlığından dolayı takımın lideri Zidane'ın oynayamamasını çok önemsemiyorlardı. Karşılarında oyuncularının çoğunluğu Fransa Liginde top koşturan Afrika ekibi Senegal vardı. Herkes Fransa'nın eski sömürgesine karşı şov yapmasını beklerken Senegal Diop'un golüyle maçı aldı. Fransızlar bu işi ufak bir kaza olarak nitelese de turnuvanın favorisi grupta bir puanla sonuncu oldu.

4. Uğruna okuldan kaçılan, mesaileri iptal ettiren maç fikstürü.

4. Uğruna okuldan kaçılan, mesaileri iptal ettiren maç fikstürü.

Saat farkı diğer kupaların aksine bize ters gelmişti. Türk insanı da takımını televizyondan desteklemek için işini gücünü bırakıp ekran başına geçmişti. Özellikle 90'larda çocuk olanlar ilk kez okuldan olaylı Brezilya grup maçı için kaçmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Yıldıray sokuluyor. Ortaya... Şut pozisyonu. Hasan çaprazdan sol ayak... Gooooooool!

İlk maçımız Brezilya karşısındaydı. Aslında pek umudumuz yoktu ama Hasan Şaş'ın golüyle sürpriz bir şekilde öne geçtik.

6. İlhan'ın Carlos'u madara etmesi.

Oyuna sonradan girip bir fenomene dönen Beşiktaşlı gol kralının ayak sesleriydi. Mağlubiyete rağmen dönemin en pahalı oyuncularından birisini bu hallere düşürmek az da olsa içimizi soğutmuştu. Daha sonra bu çalım gerek futbol oynanan arsalarda, sokak aralarında gerek halı sahalarda birçok kişi tarafından denendi.

7. Yavşak Rivaldo!

Hakem yanlış bir kararla durum 1-1 iken penaltı çalmış, defansın en önemli oyuncusu Alpay kırmızı kart görmüştü. Son dakikalarda hakem Rivaldo'nun oyununa geldi ve bu sefer de Hakan Ünsal'ı oyundan attı.

8. Ümit 'Mohikan' Davala

8. Ümit 'Mohikan' Davala

Japonya karşısında attığı golle takımı çeyrek finale çıkaran Ümit Davala'nın saç stili de ilk başta şaşkınlıkla karşılansa da daha sonra gençler arasında popüler oldu. Berberler camlarına 'Davala traşı yapılır' yazıları yapıştırırken birçok genç de bu saç stili yüzünden babasıyla ilk kavgasını yaşadı.

9. Hakan mı İlhan mı?

9. Hakan mı İlhan mı?

Hakan Şükür birçok otoriteye göre takımın en büyük kozuydu ama yedeğinde de fenomen olmaya aday bir futbolcu vardı; İlhan Mansız. Şenol Güneş genelde formsuz Hakan Şükür'ü tercih etse de birçok kişi İlhan'ın oynamasının daha doğru olacağını düşünüyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Bir yıldız doğuyor.

Ronaldinho bu turnuvanın en güzel kazanımlarından biriydi. O dönem PSG forması giyen genç futbolcu ilk Dünya Kupası'nda tüm dikkatleri üzerine çekti. Tecrübeli İngiliz kaleci Seaman'ı avladığı frikik golü ise hala hafızalarda.

11. Turnuva takımı Almanya

Kadrosunda Kahn, Ballack gibi yıldızlar olan Almanya favorilerden değildi. Çünkü çok zor bir eleme grubu geçirdiler ve takım güven vermiyordu. Ancak Suudi Arabistan'a 8 gol atan takım finalist olacağının sinyallerini verdi. Dünya Kupaları tarihi de yeni bir golcüyle tanıştı; Miroslav Klose.

12. Fevernova

12. Fevernova

Şüphesiz tasarımıyla gelmiş geçmiş en şık toplardan olsa da bazı futbolcular topu hafifliği nedeniyle beğenmemişti. Hazırlık maçlarından sonra topun balon gibi olduğunu savunan Hasan Şaş ise bu topla güzel bir turnuva geçirdi. Fevernova turnuvadan sonra bile Türkiye'de futbola hevesli birçok çocuğun hayallerini süsledi.

13. Altın gol

13. Altın gol

Çeyrek finalde rakibimiz turnuvanın sürpriz ekibi Senegaldi. Maça iyi başlasak da Hakan Şükür bir türlü topu çizgiden içeri sokamıyordu. Uzatma dakikasında İlhan Mansız devreye girdi ve uzatmalarda attığı altın golle tüm ülkeyi sokaklara döktü. Artık yarı finaldeydik.

14. Rüştü vs Brezilya ve pis burun

Yarı final maçımızın yıldızı şüphesiz Rüştü Reçber'di. Rüştü'nün kurtarışları karşısında çaresiz duruma düşen Ronaldo Brezilya'ya finali getiren golü pis burun diye tabir edilen ayak üstüyle yapılan bir vuruşla getirdi. O maçta Rüştü kaybeden taraftaydı ama tüm dünyanın dikkatini çoktan üzerine çekmişti bile.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Ronaldo'nun retina öldüren saç stili.

15. Ronaldo'nun retina öldüren saç stili.

Ümit Davala nasıl saç stiliyle Türkiye'de fenomen olduysa bir benzeri olay da Ronaldo'da yaşandı. Hatta o zamanlar bir çocuk olan Neymar bile Brezilya'daki diğer futbol severler gibi saçını bu şekilde kestirdi.

16. İtalya'da bir istenmeyen adam.

16. İtalya'da bir istenmeyen adam.

Ahn Jung-Hwan Güney Kore'nin en etkili silahlarındandı. Perugia forması giyen fubolcunun altın golle İtalya'yı kupadan elemesi bazı İtalyanlar tarafından hoş karşılanmadı. Perugia başkanı Koreli'yi takımdan kovdu.

17. En hızlı gol

Turnuva boyunca eleştirilen Hakan Şükür kupayı en hızlı gol rekoruyla kapattı. Oynanan güzel futbol ve üçüncülük başarısının yanında Güney Koreli taraftarların ve futbolcuların nezaketi uzun yıllar hafızalardan çıkmadı. Maçta frikik golüyle ağlarımızı sarsan Eul Lee Young Trabzonspor'a gelirken, Şenol Güneş de kariyerine bir dönem Güney Kore'de devam etti ve büyük saygı gördü.

18. Ah be abi. Orada biz olmalıydık.

18. Ah be abi. Orada biz olmalıydık.

Almanya Brezilya maçı tüm dünyada heyecanla beklenirken bizde de tatlı bir hüzün vardı. Herkes fikstürün saçmalığından bahsediyor ve yarı finalde Almanya bile gelse finale çıkacağımızı düşünüyordu. Daha sonra içimizden bir ses 'Canımız sağolsun.', 'Helal olsun çocuklara.' diyordu.

BONUS: Madalyasız bir teknik direktör.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
327
85
11
7
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?