Görüş Bildir
Haberler
190 Bin Maden İşçisinden Sadece 38 Bin'i Sendikalı

190 Bin Maden İşçisinden Sadece 38 Bin'i Sendikalı

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Türkiye’deki 190.000 maden işçisinden yalnızca, yüzde 20′sine karşılık gelen 38.000′inin sendikalı olduğuna dikkat çekti.

Öğüt, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, Soma’da yaşanan maden faciası sonrası maden işçilerinin sendikalara üyelikleri konusunu içeren soru önergesine verdiği yanıta ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Öğüt’ün açıklaması şöyle:

Bakanlık’tan verilen Çelik imzalı yanıtta, “İşkolları Cetveli’nin 03 sıra numaralı Madencilik ve Taşocakçılığı İşkolu’nda Ocak 2014 resmi istatistiklerine göre çalışan işçi sayısı 190 bin 346′dır. Söz konusu işkolunda çalışan işçilerden 38 bin 492′si sendika üyesidir” denildi.

Bakan Çelik’in yanıtında yer alan verilere göre, madencilik sektöründe 58 bin kişi ile en çok işçi “diğer madencilik ve taş ocakçılığı” dalında çalışıyor. Bu dalı 49 bin kişi ile “kömür ve linyit” çıkarımı. 23 bin kişi ile “metal cevheri” dalında, 8 bin kişi ile “kok kömürü ve petrol ürünleri”, 6 bin kişi ile “destek hizmetleri” ve 4 bin kişi ile de “ham petrol ve doğalgaz çıkarımı”nda çalışıyor.

Yanıtta ayrıca, Soma’da uygulandığı belirtilen “dayıbaşı sistemine” ilişkin soruların soruşturma bitmeden yanıtlanamayacağı da belirtildi.

Ögüt, yazılı önergesinde şu soruları sormuştu:

“Türkiye’de kaç maden işçisi bulunmaktadır? Türkiye’deki maden işçilerinin kaçının sendika üyeliği vardır?Sendikalı maden işçileri üyelik sayıları itibariyle hangi sendikalara üyedir? Soma’daki facia “Dayıbaşı” sisteminin uygulandığını dolayısıyla işçilerin kadrolarının Soma Holding’te gözüktüğünü ancak fiiliyatta ara işverenlerin prim usulü çalışan dayıbaşları olduğunu ortaya çıkarmıştır. Sendikalı yerlerde bu sistemin işlemesi yasal mıdır; yasal ise dayıbaşları gerekli kontrolleri yapmış mıdır?”

  • DHA
Kaynak: http://zete.com/chpli-ogut-190-000-ma...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0