Görüş Bildir
Haberler
16 Milyon Liralık Yatırımla Kurulan Stevia Üniteleri İçin Kiracı Aranıyor

16 Milyon Liralık Yatırımla Kurulan Stevia Üniteleri İçin Kiracı Aranıyor

R.G.
24.05.2021 - 10:44

ÇAYKUR'un, yaprağından şeker üretilen Stevia bitkisinin işlenmesi için Rize'de 16 milyon TL'ye kurduğu tesis üretime geçemedi.

Stevia bitkisinden şeker üretmek isteyen Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), 5 yıllık deneme üretiminin ve 16 milyonluk fabrika yatırımının sonrasında bitkinin bölgede yetiştirilmesinin mümkün olmadığını anladı. Stevia ünitelerinin ihaleyle kiralanmasına karar verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ÇAYKUR, daha çok Güney Amerika, Arjantin ve Çin'de yetiştirilen Stevia bitkisini 5 yıl süren deneme üretiminin ardından yaygınlaştırmaya karar verdi. T24'ün haberine göre Stevia bitkisinin üretimi için fidan dağıtan ÇAYKUR fabrika kurdu, ancak düz arazide yetiştirilebildiği yıllar sonra anlaşılan bu bitkinin Rize'de üretilmesine uygun alan olmadığı ortaya çıktı. Böylece ÇAYKUR'un yaprağından şeker üretilen Stevia bitkisinin işlenmesi için Rize'de 16 milyon TL'ye kurduğu tesis üretime geçemedi.

'Herhangi bir soruşturma açıldı mı?'

İyi Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, KİT Komisyonu'nda Çay İşletmeleri Genel Müdürü Ziya Alim'e 'ÇAYKUR'un büyük paralar harcadığı ve vazgeçtiği ya da akıbetinin ne olduğunu bilmediğimiz projeleri söz konusu. Mesela bu Stevia'yla ilgili projeden vazgeçildi. Bu projeleri getiren kişilerle ilgili herhangi bir soruşturma açıldı mı?' diye sordu.

"Bakımı ve yetiştirilme zorluğu nedeniyle üretici tarafından kabul görmemiştir"

"Bakımı ve yetiştirilme zorluğu nedeniyle üretici tarafından kabul görmemiştir"

ÇAYKUR'dan gelen yanıtta ise şu sözlere yer verildi:

'Stevia bitkisi yetiştirmek amacıyla 46 fabrikada her bir üretici için 200 metrekare alanda yetiştirilmek üzere dağıtımı yapılmış, ancak bakımı ve yetiştirilme zorluğu nedeniyle üretici tarafından kabul görmemiştir. Ayrıca temmuz ayında ürün hasadı yapılıp kurutulması açısından bölge şartları nedeniyle zorluklar yaşanmıştır. Stevia ünitemiz ise kiraya vermek için ihaleye açılmıştır, gelecek tekliflere göre değerlendirme yapılacaktır.'

Sayıştay'ın ÇAYKUR'la ilgili 2018 yılı raporunda; Bitkinin düz ve taban arazi istediğini ancak Rize'de bu şekilde arazi bulmanın zor olduğuna dikkat çekilirken, 'Ayrıca Türkiye'de yetiştirilen Stevia bitkisinin maliyeti, pazar durumu ve kullanım alanı iyice tespit edilmeden böyle bir ürün için yatırım yapılması rasyonel bir yaklaşım olarak görünmemektedir' denildi.

Stevia bitkisi nedir? Faydaları nelerdir?

Stevia bitkisi nedir? Faydaları nelerdir?

Stevia (şeker otu) Paraguay ve Brezilya'da tatlandırıcı, tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılıyor. Türkiye'de ilk kez 2009 yılında Antalya'da üretilmeye başlanan Stevia'nın içerdiği steviosid maddesi, vücuttaki tat duyuları tarafından normal şekerin 250-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bir tutamı bile bir litre çayı tatlandırmaya yetiyor. Kalori değeri sıfır olan bu bitkinin diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri

var.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
33
13
5
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
GİZLİ ÖZNE

ÇÖPE GİDEN 16MİLYON TL. BİLİMSİZ KALMIŞ BİR TOPLUM RANTTAN BAŞKA ELİNDE BİR ŞEYİ KALMAMIŞ İNSANLAR TARAFINDAN YÖNETİLİYOR.

Kal El

Yine har vurup harman savurulan bir para, haram zikkim olsun milletin ulkenin gelecegini yiyip bitirdiniz.

Homo Sapien

RİZE BETER OLSUN!!! orası tr değil küçük Arabistan, her yerde karaböcekler. Her tarafta peygamberlerinin fotoğrafları asılı, sanırsın o gün akp nin mitingi v... Devamını Gör