Görüş Bildir
Haberler
11 Adımda Cennetten Bir Köşe Olan Gölyazı'yı Keşfetmek

etiket 11 Adımda Cennetten Bir Köşe Olan Gölyazı'yı Keşfetmek

Larisa Ross
17.02.2016 - 18:42

Gölyazı Tarihi ve Topografyası

Bursa il merkezinin batısında yer alan Apollonia (Gölyazı), Antik Çağ'da Bithyna çevresinin önemli kentlerinden birisi. Göle adını veren Apolyont, Bursa-Karacabey karayolunun 35. kilometresinden güneye sapıldığında 7 kilometre içeride.

Antik kent iki tepeden oluşan ve Apolyont Gölü kıyısının kuzeyinden çıkıntısı olan yarımada üzerinde inşa edilmiştir. Bizans Devri duvarının kalıntılarının olduğu dar boynun ortasından ana karaya bağlanır. Bütünüyle duvarla çevrili ve modern yerleşimi içine alan ikinci tepe ise göl yükseldiği zaman bir köprü ile erişilebilen ada halini alır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Gölyazı'ya giriş ve yel değirmeni

1. Gölyazı'ya giriş ve yel değirmeni

Gölyazı'ya girdiğinizde sol tarafınızda göl manzarası, sağ tarafınızda yel değirmeni sizi karşılar. Yel değirmeni buradaki ilkokul bahçe sınırları içerisinde bulunuyor. Bu tarihi yapı yeni restore edilmiş. Tarihi yapının karşısında bir çocuk parkı var. Piknik için pek elverişli olmasa da tatil günlerinde bazı aileler tarafından burada bir piknik alanı oluşturulmuş. Biz keşfimize devam edelim!

2. Aziz Panteleimon Kilisesi

2. Aziz Panteleimon Kilisesi

Yapı Yunan Klasik Mimarisi'ni yansıtıyor. Kilise 19. yüzyılın yarısında Rum vatandaşlar tarafından inşa edilmiş. Yapı, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı, üç neften oluşan bazilikal plana sahip. Tarihi yapı belediye tarafından restore edilmiş ve kültür merkezi olarak tekrar hizmete açılmış. Görülmeye değer!

Kahvaltı molası

Kahvaltı molası

Tarihi kilisenin sol yanında bir mekan gözünüze çarpar. Aynı cadde üzerinde başınızı yukarı kaldırıp baktığınızda Gönül Sofrası'nı görürsünüz. Bu mekan sizi ilk olarak bahçe dekorasyonlarıyla kendisine çeker. Daha sonra güler yüzlü bir teyzenin sizi buyur etmesiyle kendinizi mekanda bulursunuz. İşte o bahçe dekorasyonlarından biri!

Köy kahvaltısı ve Turna Balığı

Köy kahvaltısı ve Turna Balığı

Burası bir aile işletmesi. Herkes birbirinden neşeli. Göl ve adalar manzaralı olan mekan gerçekten huzur verici. Kahvaltı için ilk durağınız burası olabilir. Köy kahvaltısının hakkını veriyor, her şey organik. Akşam yemeği için tavsiyeleri Uluabat Gölü'nden çıkan turna balığı. Gölyazı'ya yolunuz düşerse mutlaka uğrayın!

3. Sandal turu

3. Sandal turu

Gölyazı'da çoğu aile geçimini balıkçılıkla karşılıyor. Günümüzde eskisinden daha turistik ve Dünya'ya açılan bir kasaba olduğu için burada yaşayanlar sandallarını değerlendirmiş. Yarım adanın çevresini gezdiren sandal sahipleri bu işten büyük keyif alıyor. Sandal turu maksimum 15 dakika sürüyor ve ücreti kişi sayısına göre değişiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Gölyazı Köprüsü

4. Gölyazı Köprüsü

Gün batımını fotoğraflamak için en ideal yer. Kışın göl suyunun yükselmesiyle balıkçılar köprü altına bıraktıkları sandallarını başka yere götürmek zorunda kalıyorlar. Yazın ise rengarenk dizilen sandallardan olsa gerek manzara daha da güzel.

5. Yalı Kahvehanesi

5. Yalı Kahvehanesi

Köprünün sonunda kendinizi Ege'de hissettirecek bir çay bahçesi var. Orada manzaraya karşı dinlenip, keyif yapabilirsiniz!

6. Yarımada çevresi ve surlar

6. Yarımada çevresi ve surlar

Yaz ve bahar mevsiminde yarım adanın etrafını gezmenize olanak sağlayan bir yol var. Fakat bu yol kışın su yükseldiği için kullanılamıyor. Adanın çevresinde eski dönemden kalma kale ve surlar var. Günümüze kadar ulaşmış olanlar dikkat çekiyor.

7. Zambak Tepe

7. Zambak Tepe

Gölyazı'da eskiden Rumlar'ın yaşadığını biliyoruz. Rumlar ölen yakınlarını gömdüklerinde mezarlarına hep zambak dikerlermiş. Zambak Tepe eskiden onların mezarlığıymış ve bu yüzden oraya Zambak Tepe denmiş. Tepeden tüm Gölyazı manzarasını görmek mümkün.

8. Tarihi evler

8. Tarihi evler

Çoğu günümüze kadar kalmayı başaramamış. Evler Bizans Dönemi'ni yansıtıyor. Her mahalle arasında mutlaka görebilirsiniz. Bazıları şimdi restore ediliyor. Tarihi Gölyazı evleri fotoğrafçıların ilgi odağı!

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Gölyazı'nın simgesi leylekler

9. Gölyazı'nın simgesi leylekler

Kışın Gölyazı'yı yalnız bırakıp yazın yaşamlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar. İnsanlara o kadar alışmışlar ki fotoğraflamak için yakın mesafe yaklaşabilirsiniz. Adeta poz veriyorlar!

10. Tarihi Çınar

10. Tarihi Çınar

Gölyazı köprüsünün hemen başındadır bu tarihi çınar. Yıllardır hiç yorulmadan, eğilmeden geleni gideni bekler. En güzel yer de onundur. Dört bir yanı göl manzarası...

11. Hayvansever Gölyazı

11. Hayvansever Gölyazı

Hayvanları sever Gölyazı... Her bahçede bir köpek, her kapı önünde bir kedi görmeniz mümkün. Fotoğraftaki aile size keşfiniz boyunca eşlik eder. Gün biter ve siz buradan ayrılmak istemezsiniz. Oradaki insanlarla muhabbet etmeye doyamazsınız. Giderken herkese tekrar geleceğinize dair söz vermek zorunda kalırsınız. İşte böyle bir yer Gölyazı!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
380
212
35
10
10
9
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zeynep

Ben Bursa da oturan biri olarak bu kadar abartılmasına karşıyım dibi gözükmüyor o suyun

Larisa Ross

Suyun kirliliğini öne sürerek bu şekilde eleştirmenizi yanlış buluyorum. Fotoğrafların hepsi gerçektir ve photoshop yoktur. Her şey göründüğü gibi. Su aman a... Devamını Gör

Semra Gediz

Gölyazı anlatıldığı gibi orayı keşfetmeye gidene güzel,kusur bulmaya değil:) Doğası, atmosferi, manzarası kısacası her şeyiyle harika bir yer. Ayrıca Gölyazı... Devamını Gör

Kübra Gözüpek

Gölyazı.. En kısa zamanda tekrar buluşmak dileğiyle.. Harika bir yer (: