Görüş Bildir
Haberler
Skolyoseksüel de Ne Demekmiş? Yakında Sıkça Duyabileceğiniz 11 Yeni Cinsiyet Kimliği Tanımı

Skolyoseksüel de Ne Demekmiş? Yakında Sıkça Duyabileceğiniz 11 Yeni Cinsiyet Kimliği Tanımı

Öykü Hanım
14.01.2016 - 20:46

Not: Homofobik, transfobik, bifobik olarak nitelendirilebilecek olumsuz tutumlarınız varsa ve bu tutumlarınızın değişmesi fikri sizi rahatsız ediyorsa, lütfen bu yazıyı okumayınız. 

Ülke olarak “heteroseksüel” kelimesinin ne olduğunu anlayamadığımız, hatta bir hakaret sandığımız günleri büyük çoğunlukla geride bıraktık. Hatta metroseksüel, sapyoseksüel gibi yeni kelimeleri bile lugatımıza eklemeye bir hayli istekli duruyoruz. 

Ama cinsiyet kimliklerini çeşitlendiren yeni tanımlar her geçen gün artmayı sürdürüyor. Bu kelimeler çoktan başka ülkelerin medyasında yerini aldı. Dizilerde, magazin haberlerinde konuşulmaya başlandı. Gülle üzerinde çıplak dans etmesiyle tanınan Miley Cyrus’un Dünya’ya “Panseksüel” olduğunu açıkladığını düşünürsek, yakında bizim medyamızda da bu kelimelerin duyulması çok olası. Tabi biz de sizleri tüm dünyanın öğrenmeye başladığı bu yeni terimlerden mahrum bırakmıyoruz. 

Gülle üzerinde çıplak dans ettiği “Wrecking Ball” klibiyle tanınan Miley Cyrus’un Dünya’ya “Panseksüel” olduğunu açıkladığını düşünürsek, yakında bizim medyamızda da bu “yeni nesil” cinsiyet kimliği tanımları yerini alacaktır. Arkadaş ortamında duyup sohbete yabancı kalmadan, bizden öğrenin istedik.

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/entry/s...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Aseksüel

Cinsel çekim duymayan kişilere aseksüel adı veriliyor. Aseksüeller, başkalarını estetik açıdan çekici bulabilir ama onlara cinsel bir istek duymazlar. Bu aseksüellerin hiç ilişki yaşamayacağı anlamına gelmiyor tabi. Bazı aseksüeller cinsel çekim duymasa da duygusal yakınlık ihtiyacı hissedebiliyor. Hatta aşık olabiliyor. Siz de hiçbir cinse karşı cinsel çekim hissetmiyorsanız, aseksüel olma ihtimaliniz var.

Mesela bu görsellerdeki hanımefendi veya beyefendinin bedenleri aseksüeller için pek şey ifade etmez, kotun modeli ya da bikini üstünün rengi daha çok ilgilerini çekebilir.

2. Aromantik

2. Aromantik

Hiçbir cinse romantik ve duygusal bir çekim hissetmeyenlereyse aromantik adı veriliyor. Aromantikler “tamamen duygusuz” insanlarla karıştırılsa da onlar da diğerleri gibi başkalarıyla duygusal ve kişisel düzeyde iletişim kurabiliyorlar. Sadece, bu onlar için içgüdüsel bir ihtiyaç değil. Aromantikler romantik yakınlık ihtiyaçlarını platonik bir biçimde karşılayabiliyorlar. Aromantiklik de aseksüellik gibi doğuştan olduğu kabul edilen bir durum.

3. Griseksüel

3. Griseksüel

Kendini griseksüel olarak tanımlayanlardan biri olan Jared, bunun aseksüellik ve seksüellik arasındaki sihirli bir bölgede bulunmaya benzediğini söylüyor. Griseksüeller aynı zamanda eşcinsel heteroseksüel ya da başka herhangi bir cinsel yönelime sahip olabilir. 

İlişkim olsa da olur olmasa da olurcular, belki siz de griseksüelsinizdir.

4. Litroromantik

4. Litroromantik

Litroromantik, romantik hislere sahip olabilen ama hislerin karşılık bulmasını istemeyen kişilere deniyor. Kimi litroromantikler ilişki yaşama fikrine sıcak bakarken kimileri bunu tercih etmiyor.

5. Demiseksüel

5. Demiseksüel

Kendini demiseksüel olarak tanımlayan biri, hali hazırda güçlü bir duygusal bağ kurmadığı birine karşı cinsel istek duymuyor. Tanımları yayınlayan asexualityarchive.com, bu bağın romantik bir bağ olmasının şart olmadığını vurguluyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Demiromantik

6. Demiromantik

Demiromantikler de demiseksüellere benziyor. Onlar da duygusal bir bağ kuramadıkları insana karşı romantik hisler besleyemiyorlar.

7. Panseksüel

7. Panseksüel

Cinsiyet kimlikleri artık, alışkın olduğumuz ikili sistemdekilerle (erkek, kadın) sınırlı değil. Panseksüeller de bu ikili sisteme kısıtlı kalmıyor. Kişinin kendini hangi cinsel kimlikle tanımladığına bakmaksızın herkese karşı cinsel, duygusal ve ruhsal bir çekim hissedip aşık olabilen kişilere Panseksüel deniyor.

8. Panromantik

8. Panromantik

Cinsiyetine ve kendini nasıl tanımladığına bakmaksızın herkese romantik çekim hissedebilenlere ise “panromantik” adı veriliyor.

9. Poliseksüel

9. Poliseksüel

Poliseksüeller de panseksüellere benzer şekilde ikili sistemde tanımlanmış veya tanımlanmamış birçok cinsiyet kimliğinden insana ilgi duyabiliyor. Ama bazılarına da duymuyor.

10. Kuirplatonik İlişki

10. Kuirplatonik İlişki

Romantik bir doğası olmayan ama fazlasıyla yakın duygusal bağlar içeren, anladığımız biçimiyle arkadaşlıktan farklı olan ilişki biçimi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zukini

Kabak anlamına gelen zukini, kuirplatonik ilişki yaşayanların birbirine hitap ediş biçimi. “Sen benim zukinimsin, siz bizim zukinimizsiniz, onlar onların zukinisiymiş….” gibi kullanım alanları geniş olabilecek bir kelime.

11. Skolyoseksüel

Sadece trans kadın ve erkeklere ya da kendini “genderqueer” olarak tanımlayan kişilere ilgi duyanlara Skolyoseksüel adı veriliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
608
516
112
107
49
34
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Bak bak cahillere bak sapiklik diyorlar. Ulan okumadan mi yorum yapiyonuz ? Aseksuel diyor mesela. Sen elin her gece pantolonunun altinda kari kiz ararken as... Devamını Gör

Firework

Böyle içeriklerin yapılmasını doğru bulmuyorum Bir Trans Kadın olarak... çünkü Toplumumuz daha Eşcinsellere,bisexüellere,Translara Alışamamış,anlayamamış hal... Devamını Gör

Harley Quinn

Ben de Biseksüel bir kadın olarak dediklerine katılıyorum, Hala toplumumuzda bu durumu anlayabilecek kapasitede değil (sözüm meclisten dışarı) İki erkeğin bi... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Homoseksüelim. Mutluyum abi