Görüş Bildir
Haberler
Zeki İnsanların En Belirgin Karakteristik Özelliklerinden Kaç Tanesi Sende Var?

Zeki İnsanların En Belirgin Karakteristik Özelliklerinden Kaç Tanesi Sende Var?

esma çetin
07.01.2023 - 07:46

'Zeki insanların özellikleri nedir?' sorusunun yanıtını vermeye geldik. 'Zeki insanlar şöyledir, böyledir' diye her yerde duyduğunuz şeylerden değil bilimsel gerçeklik payı olan maddeleri sizler için derledik. Buyurun detaylara 👇

Kaynak: https://www.inc.com/business-insider/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Adaptasyon sorunu yaşamazlar.

1. Adaptasyon sorunu yaşamazlar.

Donna F Hammett şöyle diyor, 'zeki insanlar karşılaştıkları zorluklara veya kısıtlamalara bakılmaksızın neler yapılabileceğini göstererek uyum sağlarlar.' 

Son psikolojik araştırmalar bu fikri destekliyor. Araştırmalara göre zeka, çevrenizle daha etkin bir şekilde başa çıkmak için kendi davranışlarınızı değiştirebilmenize veya içinde bulunduğunuz çevrede değişiklikler yapabilmenize bağlıdır.

2. Ne kadar çok şey bilmediklerini bilirler.

2. Ne kadar çok şey bilmediklerini bilirler.

Biraz karışık anlattık sanki? Basitçe anlatırsak zeki insanlar 'bilmiyorum' demekten korkmazlar çünkü bilmedikleri şeyi öğrenebileceklerini bilirler. Justin Kruger ve David Dunning tarafından yapılan bir araştırma da insanların zeka seviyesi düştükçe bilişsel yeteneklerini aynı oranda abarttıklarını ortaya koyuyor.

3. Doyumsuz bir merakları vardır.

3. Doyumsuz bir merakları vardır.

Albert Einstein'ın 'Özel bir yeteneğim yok, sadece tutkuyla meraklıyım' demesi gibi yani! 2016'da yayınlanan bir araştırma, çocukluk zekası ile yetişkinlikte deneyime açıklık (entelektüel merakı da kapsayan) arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.

Bilim insanları, Birleşik Krallık'ta doğan binlerce insanı 50 yıl boyunca izlediler ve IQ testinde daha yüksek puan alan 11 yaşındaki çocukların 50 yaşındaki insanlardan deneyime daha açık olduklarını ortaya çıkardılar.

4. Açık fikirlidirler.

4. Açık fikirlidirler.

Akıllı insanlar kendilerini yeni fikirlere veya fırsatlara kapatmazlar. Hammett, zeki insanların 'açık fikirlilikle diğer görüşleri kabul etmeye ve değerlendirmeye istekli' olduklarını ve 'alternatif çözümlere açık' olduklarını söylüyor. 

Psikologlar da açık fikirli insanların zeka testlerinde daha yüksek puan alma eğiliminde olduğunu söylüyor.

5. Yalnız kalmayı severler.

5. Yalnız kalmayı severler.

Richard He, zeki insanların 'çok bireyci' olma eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor. İlginç bir şekilde, son araştırmalar, daha zeki insanların arkadaşlarıyla sosyalleşmekten çoğu insandan daha az tatmin alma eğiliminde olduğunu ve yalnız kalmayı daha çok sevdiklerini gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Otokontrolleri yüksektir.

6. Otokontrolleri yüksektir.

Zeki insanlar, planlayarak, hedeflerini netleştirerek alternatif stratejileri ve sonuçları tahlil ederek dürtüselliğin önüne geçerler. Bilim insanları da otokontrollü olmakla zeka arasında bir bağlantı olduğunu söylüyor. 

2009 yılında yapılan bir çalışmada, katılımcılar iki finansal ödül arasında seçim yapmak zorunda kaldı: hemen alacakları daha küçük bir ödeme veya daha sonraki bir tarihte daha büyük bir ödeme. Sonuçlar, daha sonraki bir tarihte daha büyük ödemeyi seçen katılımcıların (yani daha fazla özdenetim sahibi olanların) genellikle zeka testlerinde daha yüksek puanlar aldığını gösterdi.

Bu çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, beynin bir bölgesinin - ön prefrontal korteksin - insanların zor sorunları çözmelerine ve hedeflere doğru çalışırken özdenetim göstermelerine yardımcı olmada rol oynayabileceğini söylüyor.

7. Harika bir mizah anlayışına sahiplerdir.

7. Harika bir mizah anlayışına sahiplerdir.

Bilim insanları da bu konuda aynı fikirde. Yapılan bir çalışma, daha komik karikatür altyazıları yazan kişilerin sözel zeka ölçümlerinde daha yüksek puanlar aldığını buldu. Başka bir çalışma ise profesyonel komedyenlerin sözel zeka ölçümlerinde ortalamanın üzerinde puan aldığını buldu. Anlayacağınız iyi şaka yapabilmek bir zeka işi!

Siz ne düşünüyorsunuz? Kaçta kaç yaptınız? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
68
19
15
6
5
5
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın