Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan Yine ‘SYRIZA’ Dedi

Yunanistan Yine ‘SYRIZA’ Dedi

Batuhan
20.09.2015 - 08:57 Son Güncelleme: 21.09.2015 - 16:26

9 ay içerisinde üçüncü kez sandık başına giden Yunan halkı, başbakanlık görevinden ayrılan SYRIZA lideri Aleksis Çipras’tan vazgeçmedi. SYRIZA birinci parti olsa da meclis çoğunluğunu yakalayamıyor. Yeni Demokrasi lideri Meimarakis SYRIZA'yı seçim başarısı için tebrik ederken, Çipras, zafer konuşmasında ANEL'le koalisyona gideceklerini söyledi. Seçimlere katılım oranı ise yüzde 55 oldu...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İçişleri Bakanlığı'ndan gelen ilk resmi sonuçlar şöyle:

SYRIZA: %35.5, Yeni Demokrasi: %28.0, Altın Şafak: %7.1-19 sandalye, PASOK: %6.4, KKE: %5.5, Potami: %4, ANEL: %3.7, Merkez Birliği: %3.4

Çipras, Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada 'Önümüzde iş ve mücadele yolu açılıyor' dedi.

Yarın sabah ANEL lideri Panos Kammenos SYRIZA'nın genel merkezinde Aleksis Çipras ile yeni hükümet planını değerlendirmek üzere bir araya gelecek. Yunan basını seçimlere katılımın 1950’den bu yana en düşük düzeyde olduğuna dikkat çekiyor.

'Yarından itibaren eskiyle yüzleşiyoruz'

Klafthmonos Meydanı'nında kendini bekleyen kalabalığa hitap eden Çipras, zafer konuşmasında ANEL'le koalisyona gideceklerini söyledi:

“Sizlere bu büyük, temiz zafer için teşekkür ediyorum. Yunanistan halkı bizlere ülke içerisinde ve dışında mücadele etmek için net bir ödev verdi. Yedi ay önce başlattığımız mücadeleyi sürdüreceğiz. Asimetrik düşmanlara karşı ülkenin çıkalarını öne çıkaracağız. Bugün Avrupa'da, Yunanistan ve halkı mücadeleyle eş değer. Bu mücadeleyi dört yıl boyunca sürdüreceğiz. Halkımızdan aldığımız talimat dört yıllık bir talimat. Syriza kolay kolay ölmeyeceğini gösterdi. Bu zafer daha iyi bir yarın için mücadele verenlerin mücadelesi. Önümüzde zorluklar var. Ancak buna rağmen perspektifimiz var. Ekonomik krizden çıkış için sihirli bir yol yok. Buna rağmen Yunanistan halkının bize verdiği ödev yolsuzlukla mücadeleyi ön görmekte. Bu rejimle yüzleşmeliyiz. Yarından itibaren eskiyle yüzleşiyoruz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çipras, konuşma sırada kürsüye gelen Panos Kammenos'a da teşekkür ederek, iki partinin koalisyon hükümetinde birlikte olacağını açıkladı:

'Bağımsız Yunanlara ve Panos Kammenos'a da teşekkür ediyorum. Bugün güçlerimizi birleştiriyoruz. Mücadelemiz sonrasında Avrupa eski Avrupa olmayacak. Avrupa'yı değiştirmek için yola çıkıyoruz.4 yıl sonra daha güçlü bir Yunanistan içim mücadeleye atılıyoruz.”

Yeni Demokrasi liderinden SYRIZA'ya tebrik

Yeni Demokrasi lideri Vangelis Meimarakis SYRIZA'yı seçim başarısı için tebrik etti.

Kıbrıs'ın Rum Yönetimi Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, seçim başarısından dolayı SYRIZA ve lideri Aleksis Çipras'ı tebrik etti. Hristodulidis, Yunanistan'da bugün sandık başına gitmeyenlerin oranına da dikkat çekti.

Avrupa Birliği'nden ilk tebrik

Twitter hesabından yaptığı açıklamada, SYRIZA ve Çipras'ı tebrik eden Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, sağlam bir hükümetin en kısa süre içinde kurulması gerektiğinin de altını çizdi.

Katılım oranı yüzde 55

Katılım oranı yüzde 55

Seçmen, parlamentoyu oluşturacak 300 milletvekilini belirlemek için okullarda kurulan sandıklara gitti. 19 partinin katıldığı genel seçimde oy verme işlemi ise saat 19.00'da sona erdi.

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre seçimlere katılım oranı yüzde 55 oldu. 25 Ocak seçimlerinde bu oran yüzde 64'tü.

Son 8 ayda bir erken seçim ve bir referandumun ardından yapılan bu seçim, uzun süredir ekonomik krizle mücadele eden ülkenin geleceği açısından da kritik öneme sahip. 

Yunanistan'da bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için parlamentodaki 300 sandalyeden 151'ini kazanması gerekiyor. Bu da partilerin, oyların en az yüzde 40’ını alması gerektiği anlamına geliyor.

Zorunlu oy kullanma sisteminin yürürlükte olduğu Yunanistan'da, 18 yaşını doldurmuş olanların seçme, 21 yaşını dolduranların ise seçilme hakkı bulunuyor. Listelerdeki milletvekili adaylarının en az 3'te 1'inin kadın olması gerekiyor. Yunanistan’ın yurt dışında yaşayan vatandaşlarının oy vermesini sağlamaya yönelik düzenlemesi ise bulunmuyor.

AA, Sputnik Türkiye ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0