Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan'da Bankalar Açıldı

Yunanistan'da Bankalar Açıldı

FreiGeist
20.07.2015 - 10:23

Yunanistan'da Bankalar Açıldı

Eurodan çıkmanın eşiğinden dönen Yunanistan'da bankalar 3 haftanın ardından bu sabah açıldı. Ancak nakit akışı üzerindeki sınırlamalar sürüyor. Günlük para çekme limiti esnetildi, haftalık 420 euro yapıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kreditörlerle kemer sıkma tedbirleri karşılığında yeni kurtarma paketinden anlaşan Yunanistan'da bankalar 3 haftanın ardından bu sabah açıldı. Yunanistan'da bankalar 3 hafta sonra yeniden açılırken, borsa bir sonraki talimata kadar kapalı kalmaya devame decek. Nakit akışı üzerindeki kontrol de sürüyor. Çekilecek para limiti günlük 60 eurodan haftalık 420 euroya çıkarıldı. Yurtdışına para transferine izin verilmiyor.

Bankaların açılmasının ardından sabah saatlerinden itibaren şubelerin önünde uzun kuyruklar oluştu.

Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Louka Katesli, 'Para çekimlerinde sermaye kontrolü ve sınırlamalar devam edecek. Şu an yeni bir aşamaya geçtik, umarım bir gün her şey normale döner' açıklamasını yaptı.

Eurodan çıkmanın eşiğinden dönen Yunanistan'da bankaların kapanması krizin en önemli sembolü oldu. Solcu Tsipras hükümeti kreditörlerle yeni anlaşmasında vergilere zam, kamu harcamalarında tasarruf ve daha bir çok tedbiri içeren kemer sıkma önlemlerini kabul etti. Atina bu 'acı reçete'nin karşılığında 86 milyar euroluk yeni kurtarma paketi alacak.

'Çok sayıda kişi kasalarının açılmasını isteyecek'

'Çok sayıda kişi kasalarının açılmasını isteyecek'
İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiliz Guardian gazetesi Yunanistan'da 3 hafta sonra bugün yeniden açılacak bankalarda izdiham çıkabileceğini yazdı.

Ülkenin en büyük üçüncü bankası EFG Eurobank'tan bir yetkili, 'Çok sayıda kişi bankalardaki kasalarının açılmasını isteyecek' diyor.

Yunanistan'da mali sistemin çökmesinin önlenmesi için banakların 29 Haziran'da kapatıldığını ve bu tarih öncesi bankalardan 1 milyar 600 milyon euro para çekilen günler olduğunu hatırlatıyor Guardian.

Gazete, Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Louka Katseli'nin ise halka, yastık altlarında tuttukları paraları bankalara yatırma çağrısında bulunduğunu belirtiyor.

Guardian'ın haberinde, Katseli'nin Yunan Skai televizyonuna yaptığı açıklamasından şu ifadeler yer alıyor:

'Gelin hep beraber ekonomimize yardım edelim. Eğer paralarımızı hiçbir şekilde güvenli olmayan evlerdeki kutularımızdan çıkarır ve bankalara yatırırsak, likiditeyi artırarak ekonomimizi güçlendirmiş oluruz.'

Kaynak: Reuters, Al Jazeera ve BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0