Görüş Bildir
Haberler
Yüksekova Havalimanı'nın Adı: Selahaddin Eyyubi

Yüksekova Havalimanı'nın Adı: Selahaddin Eyyubi

FreiGeist
26.05.2015 - 16:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Davutoğlu, açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte yaptığı Hakkari Yüksekova Havalimanı'na, ''Selahaddin Eyyubi'' adını verdiklerini açıkladı.

Hakkari Yüksekova Havalimanı açılış töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

'Bu havalimanı ile Hakkari'yi Çanakkale ile kardeş kılmaya, komşu kılmaya var mısınız? Ordu-Giresun'da havalimanı olursa Yüksekova'da da olur. Hayal gibi görünenleri gerçek kıldık. Hakkari bizim için önemlidir. Sayın cumhurbaşkanımız AK Parti genel başkanı olarak büyük yürüyüşe çıktığımızda Hakkari'de başladık. Olağanüstü hali kim kaldırdı? Yol kontrolllerini kim kaldırdı? Kürtçe üzerindeki yasakları kaldırdık. Irak'a İran'a buradan gidilecek. Bu havalimanı Iraklı İranlı misafirlere de mekan olacak.

Bu havalimanına öyle bir ad verelim ki Türkler de Araplar da işte bizim birlik sembolimiz desin. İnşallah havalimanına birlik ve kardeşlik mesajını vermek için ve 'Kudüs ebediyen Kürtlerindir, Türklerindir, Araplarındır, Müslümanlarındır' demek için bu meydana Selahaddin-i Eyyubi adını veriyoruz.''

'99 kere saldırı oldu'

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan kısımlar ise şöyle:

“Bu açılış 2 yıl ertelendi. 99 kere buraya saldırı oldu. 2 yıl önce açmamız gereken bu havalimanını maalesef açamadık. Müteahhitler tehdit edildi. Buraya uçak ile asker gelecekmiş. Askerin her türlü aracı var. Gelmek istediğinde zaten gelir.'

'Hakkârili kardeşim niye uçağa binmek için Van’a gitmek zorunda kalsın? Niye bunu yaptırmamak için ellerinden geleni yaptılar? Bunlar benim Kürt kardeşimi sevmiyor. Biz Kürt kardeşimizi Kürt olduğu için sevmiyoruz; beni yaratan Allah onları da yarattığı için seviyoruz.'

'Biz istismar siyaseti yapmıyoruz; hizmet siyaseti yapıyoruz. İstismar edenlerin bu halk için herhangi bir hizmetini görmedik, görmüyoruz, göremeyeceksiniz. Onlar sadece engellemeyi, tehdit etmeyi bilir.”

‘Ret ve inkâr politikalarını biz yok ettik’

“Örgüt ve onun güdümündeki partinin bölge halkına yaptığı baskıları biliyoruz. Ret ve inkâr politikalarını biz yok ettik. Kürt kardeşlerime özgürce yaşamayı biz tattırdık. Olağanüstü hâli biz kaldırdık.”

‘İçimizden 3-5 kişi ihanet etti’

“Partiler kapatılmasın diye değişiklik yapalım dedik. Bütün muhalefet Meclis’i terk etti. İçimizden de 3-5 kişi ihanet etti. Şu an kapatmak mümkün değil ama bunu Anayasa’dan da silebilirdik.'

'2007 yılında Cumhurbaşkanı seçilirken, Gezi’de, 17-25 Aralık’ta karşımıza dikilenlerin hedefi Çözüm süreciydi.'

'Şimdi propagandayı Kürtçe yapabiliyor mu? Kürtçe yayın yapan devlet televizyonu var mı? Ödül töreninde rahmetli Ahmet Kaya’ya yaptıklarını unutmadık. Kürtçe edebiyatın isimlerin kitaplarının devlet tarafından basılması düşünülebilir miydi?”

Kürtçe Kuran meali

“Elimde Kürtçe Kuran meali var. Bunu Diyanet İşleri Başkanlığımız bastırdı. Malum partinin başkan ‘Bir tane bastırıldı. O da cumhurbaşkanına verildi’ dedi. Diyanet, 10 bin tane bastırdı.'

'‘Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldıracağız. Din derslerini kaldıracağız. İmam hatip okullarını kaldıracağız’ dediler. Dindar Kürt kardeşlerimin bunların karşısında nasıl duracağını biliyoruz.”

Erdoğan’ın Rabia’sı: Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet

Terör ortadan kalksa işsizlik minimize olur. Çünkü sermaye tehdidin olduğu yere gelmez. Hacı Bektaş Veli ne diyor? Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Ben de ilave olarak diyorum ki kardeş olacağız. Rabiamızı bütün Türkiye duysun: Tek millet dedik; bunun içinde Türkü, Kürdü, Çerkesi, Lazı var, hepsi var. İkincisi tek bayrak! Üçüncüsü tek vatan. Kim karşı çıkarsa güvenlik güçlerini ve milletimizi bulur. Tek devlet; biz devlet içinde devlet tanımıyoruz.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye'deki Havalimanı sayısı 55 oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından açılışı gerçekleştirilen Hakkari Yüksekova Havalimanı'nın hizmete girmesiyle Türkiye'deki havalimanı sayısı 55'e yükselmiş oldu. 

Hakkari Yüksekova Havalimanı'nda ilk test uçuşu 21 Mayıs'ta gerçekleştirilmişti, tarifeli seferler ise bugün başladı.

Hakkari'ye 65 kilometre, Yüksekova'ya yaklaşık 5 kilometre mesafedeki havalimanı için kamulaştırma kapsamında 11 milyon 405 bin 600 lira ödendi.

Yıllık bir milyon yolcu kapasiteli havalimanında, kapalı alanı 6 bin 600 metrekare terminal binası, teknik blok, kule, ısı merkezi, güç merkezi, itfaiye binası, iş makineleri garajı, sundurma binası, emniyet binası, giriş kontrol binası, DHMİ Hizmet Binası ve yeni garaj binası bulunuyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Sputnik news

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0