Görüş Bildir
Haberler
Yoksa Kendinize Aşık mısınız? Narsistik Kişilik Bozukluğuna İşaret Eden 12 Talihsiz Durum

Yoksa Kendinize Aşık mısınız? Narsistik Kişilik Bozukluğuna İşaret Eden 12 Talihsiz Durum

Özgüven sahibi olmakta hiçbir sakınca yok fakat yüksek özgüven ve bir kişilik bozuluğu arasında belirgin farklar olduğu aşikar.

2009'da yürütülen bir çalışmaya göre insanların %6'sı narsistik kişilik bozukluğuna sahip. Bakalım semptomları neler?

Kaynak: https://www.indy100.com/article/12-si...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Egonuz güçsüz ve fazlasıyla kırılgandır.

Tipik bir narsist tamamen ben merkezcidir ve kendisiyle doludur. Narsistler kendilerini etraftaki herkesten üstün görseler de, aslında kendilerinden tamamen hoşnut oldukları da söylenemez. Bu yüzden eleştiriyle araları çok iyi değildir. Çoğu zaman eleştiri karşısında sinirlenirler ve eleştirileri kişisel alırlar.

2. Pohpohlanmaya bayılır ve kolayca gaza gelirsiniz.

Narsistler ilgi odağı olmayı sever ve iltifat almayı çok iyi bilirler. Bir iltifatın her kelimesine inanıp onu olduğu gibi kabul ederler. Hatta aşırı abartılmış olsa bile. Kısaca çabucak gaza gelip pohpohlanırlar.

3. Abartırsınız, özellikle de içten içe.

Her zaman aşırı ve abartılı davranırlar. Narsistlerin aşırılığı ve abartılı davranışları aslında onların ilgiye olan sevdalarından kaynaklanır. Ve bu ilgiyi almak için her şeyi yapacaklardır.

Kendilerini çoğu zaman kahraman olarak görürler ve kendilerine verdikleri abartılı değer yüzünden daima öne çıkmaya çalışırlar. Ancak bazıları bunu saklayabilir de.

Iowa Üniversitesi'nden Yard. Prof. Dr. Zlatan Krizan narsisizmin, kendisini iki farklı yolla ifade ettiğini söylüyor. Bir tanesi kişinin büyüklük taslayıp böbürlendiği, diğeri ise bir köşede oturup kendisi için büyük günün geleceğinden emin bir şekilde diğerlerine acıdığı durum.

4. Çok kıskanç ve herkesle yarışır haldesinizdir.

Çoğu insan kendini zaman zaman kıskançlığın içinde bulabilir ama onlar için kıskançlık da uçlarda yaşanan bir duygudur. Narsistler kendi başarılarını olduğu gibi almak yerine kendilerini durmadan diğer insanlarla karşılaştırırlar. Tam da bu yüzden masa oyunları gibi en basit durumlarda bile kaybetmek onlar için çok sancılı olur.

5. Empatiye dair hiçbir fikriniz yoktur.

Narsistler çevrelerindeki insanların nasıl hissettiklerini önemsemezler tek önemsedikleri şey kendi ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Bu sebeple de istediklerini alırken manipülasyona fazlasıyla başvururlar ve yaptıkları her konuşma kendileri ile ilgilidir. Kısaca fazlasıyla çıkarcı ve bencil oldukları söylenebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Başkalarını küçümsemekten zevk alırsınız.

Gerçek bir narsist kendi değerini doğrulamak ve şişirmek için başkalarını küçümseme eğilimindedir.

7. Başarılarınızı gözünüzde büyütüp, abartırsınız.

Bazen başarılı biri olmak da narsizmi tetikleyebilir. Ancak çoğu narsist başarılarını abartır çünkü tebrik edilmeye bayılır, böbürlenecek hiçbir fırsatı kaçırmazlar.

8. Güç ve yetki takıntınız vardır.

Yüksek standartlara sahip olmakta ya da hırslı olmakta bir sorun yok ancak narsistler doğru olmayan bir öz-imaja sahiptir ve kendilerini imkansızı başarıyormuş gibi görürler. Ve tabii ki öyle yansıtırlar.

9. Nasihat vermeye bayılırsınız, istenmeden bile tavsiye verebilirsiniz.

Yardımcı olmak başka, talep edilmeden bir tavsiye vermek başka bir şeydir. Tipik bir narsist daima diğer herkesten daha fazla şey bildiğini düşünür. Hele ki bir konuda çok bilgililerse bu durum aşırıya kaçar.

10. Çok sabırsızsınızdır.

Narsistler derhal ama derhal tanınmak isterler. Otomatik olarak itaat görmeyi beklerler çünkü onlar bu kadar önemlidirler.Her şeyi kendileri ile ilişkilendirir ve herkesten onlara göre hareket etmelerini beklerler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kin tutarsınız, hem de çok uzun süre.

Gerçekten özgüven sahibi olanlar diğer insanların ne düşündüğünü önemsemezler. Ancak bir narsistin öz-değeri tamamen idealize ettiği hayali versiyonundan gelir. Bu yüzden her saldırı onlar için çok büyüktür.

12. Suç hiçbir zaman sizin değildir.

Narsistler kendi hataları hakkında makul davranmayı başaramazlar ve suçu daima karşılarındaki ne yüklemek için çabalarlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
180
84
40
30
26
25
21
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Aslında her insan kendi içerisinde biraz narsist olmalı, yoksa özgüvensiz olarak adlandırılıyorsunuz.

dedimyasana

kin tutmak hariç hepsi bende var...

Sude

hepsi bnde var