Görüş Bildir
Haberler
Yılların Sorusu Yine Karşımızda; Parmak Kütletmek Zararlı mı, Değil mi? Tartışmaya Son Noktayı Koyuyoruz

Yılların Sorusu Yine Karşımızda; Parmak Kütletmek Zararlı mı, Değil mi? Tartışmaya Son Noktayı Koyuyoruz

R.G.
16.12.2020 - 12:58

Bazıları tek tek parmaklarını çeker, bazıları geriye doğru yatırır, bazıları da iki elini iç içe geçirdikten sonra ses çıkarana kadar parmaklarını kütletir. Parmak kütletmek toplumumuzun genelinde bir hayli yaygın bir durum. Buna bağlı olarak da eklemlerimize zarar verdiği, titremeye ya da kireçlenmeye sebep olacağı gibi pek çok inanış var. Peki gerçek ne? İşte parmak kütletmek ile ilgili detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Parmaklarımıza ne oluyor?

Parmaklarımıza ne oluyor?

Her gün yaptığımız parmak kütletme hareketini yaparken pek sorgulamayız. Peki parmaklarımız neden kütler? Parmak eklemlerimizin aniden genişlemesi ile hacmi artar ve eklem sıvısının içinde bulunan gazlar ortaya çıkar. Eklem sıvısının gaz haline geçme aşamasında baloncuklar oluşur. Biz parmak kütlediğimizde bu baloncuklar patladığı için de ses çıkar.

Her zaman olmaz!

Her zaman olmaz!

Bir defa tam anlamıyla parmak kütlettikten sonra tekrar parmaklarınızı kütletemezsiniz. Tekrar parmak kütletebilmek için en az 15-20 dakika beklemeniz gerekir. Bunun nedeni açığa çıkan gazların tekrar eklem sıvısına karışmak için belli bir süreye ihtiyaç duymasıdır.

Parmak kütletince gelen rahatlama hissi…

Parmak kütletince gelen rahatlama hissi…

Genellikle gergin durumlar ile karşılaştığımızda fark etmeden yaptığımız parmak kütletme hareketinin hepimize rahatlama hissi verdiği bir gerçek. Bunun da bir nedeni var. Parmak kütlettiğimizde eklemin etrafındaki reseptörler uyarılır. Bu reseptörler sayesinde ise eklem kasları gevşer ve rahatlar. Sonuç olarak bizde de rahatlama hissi uyandırır.

Parmak kütletmek sağlığımıza zararlı mı?

Parmak kütletmek sağlığımıza zararlı mı?

Toplumca zararlı olduğu iddia edilen parmak kütletme eylemi gerçekten eklemlerimize zarar veriyor mu? Bu zamana kadar yapılan araştırmalar parmak kütlemenin herhangi bir zararı ya da faydası olduğunu göstermiyor. Uzmanlar parmak kütleten ve kütletmeyen insanlar arasında kayda değer bir fark tespit edememiş. Sadece bir araştırmada parmak kütleten insanların eklem kas gücünün daha düşük olduğu bulunmuş. Fakat bu genelleme yapabilmek için yeterli bir kanıt değil. Bu nedenle, titremeye ya da kireçlenmeye sebep olacağı fikri de yersiz ve yanlış bir görüş.

Eklem hasar sesi ile karıştırmayın!

Eklem hasar sesi ile karıştırmayın!

Ağrı, parmak kütletme sırasında normal olan bir durum değil. Buna ek olarak, parmak kütletme sesi, eklem hasar sesi denilen krepitasyon ile karıştırılmamalı. Eklem hasar sesi bozulmuş kıkırdak yapısından gelir. Ve eklemin içinde kum taneleri varmış gibi çıtırtı seslerine neden olur. Genellikle diz, dirsek gibi büyük eklemlerde ortaya çıkan kıkırdak problemi, ellerde nadiren görülür. Fakat dikkatli olmakta fayda var.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
7
2
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın