Görüş Bildir
Haberler
Yıllardır Emek Verdiği İlişkisi Bittiğinde Acısını Sosyal Medyada Yaşayanlar, Bilimin Size Söyleyeceği Birkaç Söz Var!

Yıllardır Emek Verdiği İlişkisi Bittiğinde Acısını Sosyal Medyada Yaşayanlar, Bilimin Size Söyleyeceği Birkaç Söz Var!

İyisiyle kötüsüyle her şeyimizi paylaştığımız yer Instagram, Facebook ve Twitter üçgeni, peki işin biraz derinlerine inip ayrılık acısının buralardan paylaşılmasının etkilerine bakacak olsak... Sonuca şaşıracaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal medyayla normal hayatta temas edemeyeceğimiz insanlarla ilişki kuruyoruz ve bundan pek memnunuz.

Sosyal medyayla normal hayatta temas edemeyeceğimiz insanlarla ilişki kuruyoruz ve bundan pek memnunuz.

Bu insanlarla paylaştıklarımız ise yüz yüze olduğumuzda ortaya çıkan paylaşımlardan biraz farklı. En basitinden bariyerler ortadan kalkıyor, anlık gelişen bu mecralarda daha az düşünüp daha fazla paylaşıyoruz. Bunun sonuçları da bazen iyi, bazen kötü.

Sosyal medyada paylaşımlar kişiselleştikçe işin rengi değişiyor, burada anlaşalım.

Yani aldığınız ayakkabıyı paylaşmanızla bu ayakkabıyı alırken görevliyle tartışmanız ve ardından geçirdiğiniz sinir krizini paylaşmanız arasında bir fark var. Aynısı yaşadığınız acılarda da geçerli, özellikle yoğun paylaşılan ayrılık acılarında.

Diyelim ki yıllar boyu emek verdiğiniz o ilişki sona erdi ve derin bir mutsuzluk içindesiniz.

Diyelim ki yıllar boyu emek verdiğiniz o ilişki sona erdi ve derin bir mutsuzluk içindesiniz.

Bunu da arkadaş çevrenizin de yoğun olarak bulunduğu sosyal medya hesabınızdaki o hayali dostlar masasında yapmak istediniz. Sizin yaşadığınız ufak çaplı rahatlamanın yanında bu paylaşımı görenler, ya da tersten düşünecek olursak bir arkadaşınızın ayrılık sonrası paylaşımını gören siz ne hissediyorsunuz?

Bilim insanları bu etkiyi ölçebilmek için 400 kişiyle bir araştırma düzenliyor.

Ölçümde doğruluğa ulaşmak için de kişilere ayrılık acısı gönderisi, bir hastalığa yakalanan kişinin gönderisini ve bir intihar paylaşımını gösteriyorlar. Kişilerin bu tip gönderilerle karşılaştığında ne tip reaksiyonlar verdiğini anlatmalarını istiyorlar, işte tüm hikaye burada başlıyor.

Öncelikle insanların diğer olumsuz haberlere kıyasla ayrılık acılarını daha fazla yayma eğiliminde olduğu bilgisini verelim.

Ortaya çıkan sonuç, hepimizin tahmin ettiği gibi: İnsanlar çevrimdışı hayatta, karşılıklı temasta böyle paylaşımlarla karşılaştıklarından daha iyi anlama eğilimindeler. Diğer bir ifadeyle dostlarınıza paylaşımınız yerine onunla buluşarak anlatacağınız bir ayrılık acısı hem sizin hem de onlar için daha isabetli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yani ayrılık acınızı iliklerinize dek hissettiğinizi anlatan Instagram paylaşımınızı gören dostlarınız tam olarak şöyle bir tepki veriyor:

Ayrıca sosyal medyada bu tip paylaşım yapanların duygusal stabilitelerinin de zayıf olduğunu da paylaşalım. Dost acı söyler.

İnsanların sizin paylaşımlarınızı gördüğünde bunu hissedeceğini unutmayın. Siz belki öylesine bir paylaşım yapıyorsunuz fakat insanlar bunu anlamayabilir. Bir anda dostlarınızın gözünde imajınızı zedelemeyin.

Bunu istemeyiz.

Öte yandan insanlarla sosyal medyadan yahut yüz yüze, bir şekilde paylaşım yapmalıyız. Bu bizim doğamızda var.

Olumsuz paylaşımları sosyal medyadan azade edip olumlu olanları yaymak şimdilik en iyi çözüm gibi görünüyor. Bu hem sizin hem de takipçilerinizin ruh sağlığı açısından en iyisi.

İçinden çıkamadığımız durumlar için dostlarımızın kapısını çalmak, desteklerini istemek eskimeyecek bir çözüm...

Bunun yanında profesyonel bir destek belki de bir Instagram paylaşımından daha iyi etki edebilir, akılda tutmak gerek.

Hem klişeye de can verelim: Dünyanın sonu değil ya?

Kaynak mı? Buyursunlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
10
3
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cemre Saraç

Black mirror