Görüş Bildir
Haberler
Yıllardır Adak Adadıkları Türbe Boş Çıktı: 'Köylü İnanmak İstemiyor'

etiket Yıllardır Adak Adadıkları Türbe Boş Çıktı: 'Köylü İnanmak İstemiyor'

Batman merkeze bağlı Çayüstü köyünde, yaklaşık yüz yıldır ‘Abuzer Gaffari Türbesi’ olarak bilinen, köylülerin gelip adak adadığı yapıdaki kazılarda kalıntı bulunamadı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü envanterindeki türbenin boş çıkmasının köy sakinlerini şaşırttığını söyleyen köy muhtarı, köylülerin bu duruma inanmak istemediklerini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çayüstü köyünde bulunan Serkevir Vadisi’nde, sahabe olduğu belirtilen Abuzer Gaffari’nin türbesinin, Ilısu Barajı projesinde su altında kalacağından dolayı köy sakinlerce taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuldu.

Türbe Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü envanterinde de bulunuyor

Türbe Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü envanterinde de bulunuyor

Türbenin taşınması için iki gün süren kazı çalışmasında kalıntı bulunmaması şaşkınlık yarattı.

Yaklaşık 100 yıldır ziyaret ediliyor

Yaklaşık 100 yıldır ziyaret ediliyor

Çayüstü Köyü Muhtarı Mesut Ekinci yaklaşık 100 yıldır bu türbenin ziyaret edildiğini ifade ederek;

Batman’ın hemen hemen tüm köylerinden baharın başlangıcıyla birlikte ziyaret için köylüler türbeye gelip, yüzlerce kurban keserlerdi. O şenlikler görülmeye değerdi. Köylüler Dicle kıyısındaki bu ziyaretin etrafını kutsal görürlerdi. Herkes hoşgörü içinde ibadetini yapar, ayrılırdı” dedi.

"Kazı çalışmalarını devam ettirmek isteyenler oldu"

"Kazı çalışmalarını devam ettirmek isteyenler oldu"

Köylülerin bir süre önce kendisine türbenin daha yüksek yere çıkarılması istemiyle müracaat ettiğini belirten muhtar şöyle konuştu: 

“Bunun üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne türbenin taşınması için başvuruda bulunduk. Başvurumuzun kabul edilmesinin ardından jandarma gözetiminde yedi kişilik arkeologların da içinde bulunduğu bir ekip, türbede kazı çalışması başlattı. İki gün süren kazılarda, mezarlık alanda hiçbir bulguya rastlanılmayınca biz de adeta donup kaldık. Köylüler bu duruma inanmak istemiyor. Mezarın yeri başka yerdedir diye neredeyse bu kazı çalışmalarını devam ettirmek isteyenler oldu.”

Benzer bir olay Muğla'da da yaşanmıştı. Yıllarca türbe diye ziyaret edilen yerin bir gladyatörün mezarı olduğu ortaya çıkmıştı. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
459
51
30
14
14
11
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın