Görüş Bildir
Haberler
Yıldırım Açıkladı: İşte Yeni Ekonomi Paketi

Yıldırım Açıkladı: İşte Yeni Ekonomi Paketi

ATKN
04.07.2016 - 13:23 Son Güncelleme: 04.07.2016 - 16:32

Başbakan Binali Yıldırım, yeni ekonomi paketini açıkladı. Buna göre, damga vergisinde düzenleme yapılacak, şehit yakınlarından biri araç almak istediğinde ÖTV'den muaf tutulacak, Bağ-Kur'lulara prim indirimi yapılacak. Dışarıda birikimi olan ve Türkiye'de değerlendirmek isteyenlere 'kara para ve terör kaynaklı' olmaması şartıyla 'soru' sorulmayacak. Taşımacılık sektöründe aracını yenilemek isteyenlerden ÖTV alınmayacak. Karşılıksız çeklere para cezası getirilecek. Ayrıca Yıldırım, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bazı konulardaki alt yapının henüz hazır olmaması nedeniyle 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek maddelerin 1 yıl ertelendiğini de açıkladı.

İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından 'Ekonomik Müjdeler Paketi'ni açıkladı.

Yıldırım’ın açıklamaları ve yeni ekonomi paketi şöyle:

'Şirket kuruluşlarında damga vergisi: Ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz'

'Şirket kuruluşlarında damga vergisi: Ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz'

Şirket kuruluşuşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vs. Ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki sözleşme yaptınız, 10 nüsha istiyorlar, her birinden vergi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz. 1 nüshadan verdiğinizde bitiyor. 

Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getiriyoruz. Dolayısıyla cebinden daha az para çıkacak. 

Yükte hafif, pahada ağır işlerle uğraşayan yatırımcılar… Yani akıl terinin fazla olduğu işlerle uğraşanların tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz. Teknolojik yatırım yapacaksınız, bununla ilgili sözleşme yaptınız, bununla ilgili de damga vergisi yok.

'Türkiye'yi bölgesel üst yapmaya karar veren dünya devlerine kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz'

Ülkemizi yatırımlar için güçlü bir cazibe merkezi haline getirecek adımlar atıyoruz. İş adamlarının yurt dışı fuar katılımlarıyla ilgili sözleşmelere damga vergisini kaldırıyoruz.  Bir dünya devi firma var diyelim. Türkiye’yi bölgesel üst yapmaya karar verdi. Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz.

'Yatırım için kullanılan arazilerde 5 yıl emlak vergisi alınmayacak'

'Yatırım için kullanılan arazilerde 5 yıl emlak vergisi alınmayacak'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Tarım, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak. Bu da reform niteliğinde bir düzenlemedir.

Doğal afetlerle tutukluluk ve sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını 1 yıla kadar erteliyoruz. Böylece terör mağduru vatandaşlarımızın mağduriyeti gideriliyor. Onların elinde olmadan bu şartlar oluştuğu için, bir bedel yüklemiyoruz. Rahatlayıncaya kadar süre veriyoruz.

Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerni yetine getiremeyen vatandaşlarımıza fırsat veriyoruz.

'Parasını Türkiye'ye getirmek isteyene nereden aldın-verdin soruları sorulmayacak, rahatlıkla getirebilecek'

'Parasını Türkiye'ye getirmek isteyene nereden aldın-verdin soruları sorulmayacak, rahatlıkla getirebilecek'

Vatandaşlarımızın veya yurt dışındaki herhangi bir yatırımcıların, iş adamının varlığı var. Türkiye’de değerlendirmek istiyor. Türkiye’ye bunu rahatlıkla getirebilecek, bunu getirdi diye nereden aldın-verdin sorular sorulmayacak. Bir istisnar var, bu bir kara para-terör kaynaklı para olmayacak. Dışarıda birikimi olan insanlar, paralarını Türkiye’ye getirsinler, ekonomimize soksunlar, ticarete dahil etsinler ve böylece hem bu parayı nasıl koruyacağım diye düşünmezler, hem de aynı zamanda parası da burada bir işe yarayacak, Türkiye’nin üretimine katkı sağlayacak.

Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak, primlerin zamanında ödenmemesi halinde ise bu imkan ortadan kalkacak.

'Taşımacılık sektöründe aracını yenilemek isteyenlerden ÖDV alınmayacak'

'Taşımacılık sektöründe aracını yenilemek isteyenlerden ÖDV alınmayacak'

Yıllardır taşımacılık sektörümüzün beklediği bir tedbir. Aracını yenilemek isteyenler ÖTV vermeden aracını yenileyecek. Taksiler, dolmuş, halk otobüsü… Yenilemek isteyenlerden ÖTV alınmayacak. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. K1-K2-K3 belgesi ile taşıma yapan kamyoncular da bundan yararlanacak.

(Bu konuyla ilgili konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, yıl başına kadar araç almak isteyenlere böyle bir imkan getirdiklerini söyledi)

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Araç almak isteyen şehit yakınından ÖTV alınmayacak'

'Araç almak isteyen şehit yakınından ÖTV alınmayacak'

Memleketimizin güvenliği için terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden, araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Ayrıca şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu. Bunu kaldırdık. Allah göstermesin şehidimizin haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun yerine getirilecek.

'Yatırımcının para sıkıntısını çözmek için taşınabilir menkul değerler teminat olarak sayılacak'

'Yatırımcının para sıkıntısını çözmek için taşınabilir menkul değerler teminat olarak sayılacak'

Geldik esnaf, tüccar, sanayici, iş adamlarının paraya erişimine. Yani iş yapmak istiyor, her şeyi var, bilgisi, dükkanı var ama para lazım.  Kredi kullanımında gayri menkul gibi sağlam gibi düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul, taşınabilir değerleri de teminat gösterebilecek. Elinde ne varsa, teminat olarak gösterebileceğin… Tezgah, motosiklet veya araba… Taşınabilir, sadece bina, dükkan, arsa değil. Menkul kıymetleri teminat olarak verebileceğiz.

'Esnaf sanatkarlarımızın gecikme faizi karşılanıyor'

Esnaf sanatkarlarımızın geçmişe yönelik borçları vardı. Kredi almış, gecikme faizi var. Ödemeyememiş. Yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizini TEZKOMB ve bakanlığımız karşılıyor. Geri kalacak olan para da tekrar taksitlendiriliyor, ödeme planı yapılıyor.

'Karşılıksız çeklere ceza geliyor'

'Karşılıksız çeklere ceza geliyor'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kanayan bir yara: Çek konusu. Bu sorun tekrar gündemde. Karşılıksız ödenmeyen çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetler oluşuyor. 1- Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar etti, alışkanlık haline getirdi. Bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından geliyor. 

İkincisi, çekin arkasında bir karekod var. Ona telefonu tutacağız, sağlam mı değil mi… Bütün seceresini görüyoruz, ben almıyorum diyeceksin. Öyle bir sistem. Çekin güvenilirliğini daha çek alınmadan öğrenme imkânı geliyor.

Proje bazlı destek sistemini de getireceğiz. 

Şirket kuruluşu ve şirket tasviyesini kolaylaştırıyoruz.

'Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldırıyoruz'

'Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldırıyoruz'

Tarımsal teşviklerdeki kafa karışıklığını ortadan kaldırıyoruz. Teşviklerde verilen bu destekleri anlamlı hale getireceğiz. Yılın içerisinde 2 dilimde vereceğiz. Bunlar maliyenin imkânlarına bakılacak, hangi aylarda-ne zaman olacağına karar verilecek. Yılda 2 sefer destek vereceğiz.

'İş sağlığı ve güvenliği konusunda 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek maddeleri 1 yıl erteliyoruz'

'İş sağlığı ve güvenliği konusunda 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek maddeleri 1 yıl erteliyoruz'

İş güvenliği yasası bazı hükümleri 1 temmuzda yürürlüğe giriyordu. Bunu 1 yıl erteliyoruz.  Yasanın uygulanan kısımlarında sorun yok ama bazı maddelerinde küçük 1-2 şeyde henüz alt yapı hazır değil. O alt yapıyı hazırlayıncaya kadar bir zamana ihtiyacımız var. Onun için burada yaşanacak olumsuzlukların önüne geçmek için böyle bir karar aldık ama yasayla ilgili bir geri adım yok, uygulanacak.

Turkuaz kart sistemi vaadimiz vardı. Yurt dışında bizim vatandaşımız olmuş, yerleşmiş, çok önemli buluşları olan, uzmanlıkları olan insanların tekrar gelmesini teşvik ediyoruz ama başka uyrukta olanlara asıl burada bir imkan getiriyoruz. Gel memlekette otur, çalış, fikirlerini burada bir faydaya dönüştür, üretime dönüştür biz sana gereken her şeyi yapacağız diyoruz.

Kalkınma Bankasını yeniden çalışır hale getireceğiz. Eximbank’tan kredi alımında kolaylaştırıcı önlemler getiriyoruz.

Diğer düzenlemeler şöyle:

  • Yurt dışında emekli olanlar 6 aydan kısa sürede kalırsa aracını getiremiyordu. Bu ortadan kaldırılıyor.

  • Çalışanların ücreti hariç, yatırımlar hariç her alanda kamuda tasarruf seferberliği başlatılıyor. Bakanlıklara yıl sonuna kadar kendilerine hedef verilecek.

  • 2B’den yararlanamayanlara imkân getiriliyor. Önceki sistemden yararlanan ama taksitlerini geciktirenlere yeni imkân sağlanıyor.

  • KOBİ işletmelerinden terör ve doğal afetten işleri bozulanlara 100 bin TL’ye kadar kredi kullandırılacak. 

  • Yerli makine alan KOBİ’lere 300 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verilecek. Bunu KOSGEB verecek.

Onedio

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
59
20
14
6
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın