Görüş Bildir
Haberler
Yeşil Bursa’yı Tanıyalım: Bursa’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

etiket Yeşil Bursa’yı Tanıyalım: Bursa’da Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler

Özge Tepe
28.04.2014 - 16:38 Son Güncelleme: 01.07.2022 - 09:02

Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehri Bursa, Türkiye’de, özellikle de Marmara’da yaşayan hemen hemen herkesin en az bir defa uğradığı yerlerden. Ege ve Marmara arasında bir köprü görevi gören Bursa, Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasına göre Türkiye’de 1. sırada. Dünyada ise 28. sırada olan Bursa, ekonomik açıdan da en gelişmiş şehirlerden biridir. Gerek alışveriş merkezleri, gerek parkları, gerek müzeleri ve gerekse de yeşil alanları ile Bursa, “Anlatılmaz yaşanır,” diye tabir edebileceğimiz yerlerden. Sanayi istatistiklerine göre de Bursa, Türkiye’nin en büyük sanayi kentlerinden ve otomotiv üretim merkezlerinden biridir. Kısacası Bursa, ekonomik açıdan Türkiye’nin kalbi. Ulaşım açısından da bir köprü. Bursa, yalnızca olanakları ile değil tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile de biliniyor. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş dönemine ilişkin tarihi eserler açısından zengin olması, Bursa’yı bir kültür başkenti haline getiriyor. İskender kebabı, kestane şekeri, pideli köftesi, tahinli pidesi, İnegöl köftesi ve Kemal Paşa tatlısı ile Bursa, misafirlerini her anlamda doyuruyor. Peki Türkiye’nin her anlamda en zengin şehirlerinden olan Bursa’da nereler gezilmeli? İşte Bursa rotanızda mutlaka uğramanız gereken duraklar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumalıkızık

Cumalıkızık

Bursa’nın yegane gezi noktalarından biri Cumalıkızık. Bu köy, Kınalı Kar isimli dizi ile üne kavuştu. Cumalıkızık Köyü, 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren ve 700 yıldan uzun tarihi ile yakından bilinen yerlerden. Burada Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine rastlamak mümkün. 

Cumalıkızık Köyü, Uludağ’ın eteklerinde yer alıyor ve ahşaptan, taştan ve kerpiçten yapılmış rengarenk evleri ile dikkat çekiyor. Küçük restoranlarıyla, rahat ve huzurlu pansiyonlarıyla köy havasını iliklerinize kadar hissetmenizi sağlıyor. 

Köyün içerisinde bir müze de bulunuyor. Bu müzede tarihin eski zamanlarından beri köyde yaşayan insanların günlük yaşamlarına ilişkin eşyalar görebilirsiniz. Leziz bir köy kahvaltısı hayaliyle yaşayanlar için de Cumalıkızık bulunmaz bir nimet.

Tophane

Tophane

Bursa’yı gezen yerli ve yabancı turistlerin hemen hemen hepsi Tophane’de Saat Kulesinin önünde fotoğraf çektirmiştir. Bursa’ya tepeden bakabileceğiniz bu lokasyonda saat kulesinin zirvesine de çıkabilirsiniz. Tophane, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerine de oldukça yakın. Dolayısıyla burada bu özel alanları da görme ve tanıma fırsatı elde edebilirsiniz. 

Tophane Saat Kulesine imkanınız varsa kış aylarında uğramanızı ve Bursa’yı bir de beyaza bürünmüş halde görmenizi tavsiye ederiz. Bursa’nın muhteşem manzarasının her mevsimde keyfini çıkarmak için mutlaka gezi rotanıza Tophane’yi ekleyin.

Gölyazı

Gölyazı

Gölyazı, Bursa’nın merkezine 44 kilometre mesafede yer alan ve turistlerin en çok uğradığı noktalara sahip olan yerlerden. Manzarasıyla, kartpostal niteliğindeki görünümü ve tarihi dokusuyla Gölyazı, hem Bursalıların hem de turistlerin uğrak noktası. 

Gölyazı, Uluabat Gölü’nün kıyısında yer alıyor. Burası karaya bir köprü yardımı ile bağlanıyor. Girişinde araçları park etmek için bir otopark bulunuyor. Buranın tamamen yürüyerek ve sokak sokak gezilmesi oldukça önemli. Her bir sokağında, her bir noktasında ayrı bir güzelliği barındırıyor. Gölün kıyısındaki teknelerle tekne turu yapabilir; Nilüfer Belediyesinin sunduğu bisikletlerle bisiklet turunun keyfini çıkarabilirsiniz. 

El değmemiş doğasıyla dikkat çeken Gölyazı, günümüzde pek çok dizinin ve filmin çekiminin yapıldığı ve bu yapımların konusunun temellerini oluşturan yerlerden. Dilerseniz balık avlama turlarına da katılabileceğiniz Gölyazı’da göl manzarası eşliğinde Türk kahvesi içmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Uludağ

Uludağ

Bursa deyince akla ilk gelen yerlerden biri hiç şüphesiz Uludağ. Marmara Bölgesi’nde yaşayan hemen hemen herkes bir hafta sonu Uludağ’a kış tatiline gitmiştir. Bursa’nın merkezine 31 kilometre mesafede olan Uludağ, yalnızca Türkler tarafından değil Avrupa’dan gelen turistler tarafından da çok beğeniliyor. 

Geniş alanı, otelleri, kayak pistleri, buz pateni alanları, kar motosikletleri ve diğer pek çok seçeneği ile Uludağ’da karın keyfini çıkarabilirsiniz. Uludağ, önemli festivallerin ve etkinliklerin de merkezi olduğundan Bursalılar, yurt dışından gelen turistler ve Türkiye’nin dört bir yanından gelenler Uludağ’a sık sık uğruyor. Uludağ’a merkezden hareket eden minibüslerle, özel aracınız ile veya çevre illerdeki turlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Bursa Teleferik

Bursa Teleferik

“Teleferik her yerde var, neyini gezeceğim?” demeyin. Bursa’daki teleferik hattının bir özelliği var. Bu teleferik, dünyanın en uzun halatlı teleferik hatlarından biri olma özelliğine sahip. Türkiye’de de en uzun hat olarak biliniyor.

Teleferik hattında 4 istasyon bulunuyor. Teferrüç istasyonundan kalkan teleferik, Uludağ’daki otellerin olduğu bölgeye kadar ulaşıyor. Bursa teleferik hattının 9 kilometre yatay uzunluğu var. Turistler tarafından Uludağ’a gitmek amacı ile sık sık kullanılan bu teleferik hattı ile eşsiz manzara eşliğinde uzun bir seyahatin keyfini çıkarabilirsiniz. 30 dakikadan fazla süren teleferik yolculuğunuzda Yeşil Bursa’ya tepeden bakma fırsatı elde edebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suuçtu Şelalesi

Suuçtu Şelalesi

Suuçtu Şelalesi, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alıyor. Burası hem turistler hem de Bursalılar tarafından sık sık uğranan tabiat harikalarından. Tertemiz bir suya sahip olan bu şelalede bisiklet gezileri, doğa yürüyüşleri ve kamp yapabilir; doğayla iç içe olmanın tadını çıkarabilirsiniz. 

Suuçtu Şelalesinin suyu o kadar temiz ki içme suyu olarak da tercih edilebiliyor. Şelale, yaklaşık olarak 40 metre yükseklikten aşağı dökülüyor. Şelalenin oluşumu fay hattının çökmesi ile meydana gelmiş. Bu doğa harikasında fotoğraf çekimleri de benzersiz bir görünüm alıyor.

Koza Han

Koza Han

Tarihi dokusu ile Bursa’nın tam kalbinde yer alan Koza Han, Bursalıların en çok vakit geçirdiği yerlerden. Zaten Bursa da hanlar bölgesi ile yakından tanınıyor. Hanların demirbaşı olan Koza Han ise görülmeye değer tarihi dokusu ile dikkat çekiyor. Ulu Cami ile Orhan Gazi Cami arasında yer alan Koza Han’da yemyeşil ağaçların içerisinde çay içmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Burada alışveriş de yapabilir; Bursa’ya özgü eşyalar satın alabilirsiniz.

Tirilye

Tirilye

Tirilye, Bursa’nın en sessiz lokasyonlarından biri. Bu özelliğiyle huzurlu bir tatil yapmak isteyenlerin ilk uğradığı yerlerden. Huzurlu bir köy olan Tirilye, Osmanlı konakları ile süslü sokaklarıyla dikkat çekiyor. 

Bursa’nın tarihi dokusunu koruyan noktalarından olan Tirilye’de taze deniz ürünlerini mutlaka tatmalısınız. Aynı zamanda köyün pazarında satılan organik zeytinyağlarından, yöresel yiyeceklerden satın almanızı öneririz. Tirilye’nin plajında da yazın keyfini çıkarabilir; masmavi denizde yüzmeyi deneyimleyebilirsiniz. 

Sahil kenarındaki çay bahçelerinde bir akşamüstü çay içmeyi, deniz esintisi eşliğinde tatilin tadını çıkarmayı sakın unutmayın.

Cumhuriyet Caddesi

Cumhuriyet Caddesi

Bursa’nın simgelerinden biri de Cumhuriyet Caddesi. Bu cadde Kapalı Çarşı, Ulu Cami, Altıparmak gibi Bursa’nın simgesi olan lokasyonlar yer alıyor. Alışveriş yapmak, yemek yemek için turistler tarafından sık sık ziyaret edilen Cumhuriyet Caddesinde leziz bir Bursa iskenderi veya pideli köfte yiyebilirsiniz. 

Nostaljik tramvayı ile de dikkat çeken Cumhuriyet Caddesinde Kapalı Çarşı’ya mutlaka uğramalısınız. Kapalı Çarşı’da kuyumcu dükkanlarından, antikacılardan ve diğer dükkanlardan Bursa gezinizi her an hatırlatacak ürünler satın alabilirsiniz. Kısacası Bursa’nın simgesi haline gelen Cumhuriyet Caddesinde Bursa’nın leziz yemeklerini ve tatlılarını tadabilir; gezinizi özelleştirebilir, alışverişler yapabilirsiniz.

Bursa’da Gitmeniz Gereken Diğer Noktalar

Bursa’da Gitmeniz Gereken Diğer Noktalar

Cumalıkızık’tan Tirilye’ye, Cumhuriyet Caddesinden Görükle’ye kadar saymakla bitmeyecek güzelliklere sahip olan Bursa’da mutlaka uğramanız gereken diğer lokasyonlar ise şuralar:

  • Saltanat Kapısı

  • Yeşil Türbe

  • Irgandı Köprüsü

  • Zafer Plaza

  • Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

  • Muradiye Külliyesi

  • İnegöl

  • Mudanya

  • Gemlik

  • İznik

  • Kestel

  • Altınpark

  • Misi Köyü

Bursa rotanıza buraları dahil ederken Bursa’nın leziz yemeklerinden yemeyi de unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1991
1154
752
340
233
206
204