Görüş Bildir
Haberler
Yeni Yıl Mesajım: 30 Dakika Daha Az Sosyal Medya Kullanın!

etiket Yeni Yıl Mesajım: 30 Dakika Daha Az Sosyal Medya Kullanın!

Zuhal Mansfield
16.12.2023 - 14:27

Evet, yeni yılda 30 dakika daha az sosyal medya kullanmayı alışkanlık haline getirelim. Bu bir iş kadını olarak sadece çalışanlardan istediğim bir şey değil, herkes için bunu istiyorum. Daha sağlıklı bir ruh hali, daha verimli bir iş ortamı, hayata daha iyi işine odaklanma ve dikkat dağınıklığından kurtulmak için bu gerekli bir durum.

Bu benim öngörüm değil, bilimsel bir gerçek. Araştırmanın sonuçları; Almanya'daki Ruhr Üniversitesi Bochum'daki Ruh Sağlığı Araştırma ve Tedavi Merkezi ile Alman Ruh Sağlığı Merkezi'nin bulguları 10 gün önce, “Behaviour & Information Tecnology” dergisinde yayınlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sanırım yeni yılda ruh sağlığı ile ilgili çok konuşacağız.

Sanırım yeni yılda ruh sağlığı ile ilgili çok konuşacağız.

Dünyanın en seçkin öğrencilerinin okuduğu Harvard'da akıl sağlığı danışmanlığı alan birinci sınıf öğrencilerinin oranı son on yılda neredeyse üç katına çıktı. The Crimson Class of 2027 Freshman Survey'i tamamlayan öğrencilerin yüzde 35'i ruh sağlığı danışmanlığı aldığını bildirildi. Bu oran 2017 Class'ta yüzde 13'tü. Harvard öğrencileri yalnız değil; akıl sağlığı hizmetlerine yönelik hasta talebi dünya genelinde hızla artıyor.

Sebeplerden biri internet bağımlılığımız olabilir. En azından Ruhr Üniversitesi araştırması bu konuda önemli bir kanıt sundu.

Zaten internet ve sosyal medyaya ayırdığımız vakitlere dair rakamlar da korkutucu boyutlara varmış durumda. Veri analiz grubu Domo, 2013 yılından bu yana her yıl, yıl boyunca her günün her dakikasında internette neler olduğunu gösteren 'Data Never Sleeps' raporunu yayınlıyor. Yayınlanan rapora göre dünya, 2023 yılında internette 1,3 trilyon saat zaman geçirdi. Yani her dakikada 25,1 milyon saat internette harcanıyor.

Akılları durduracak bir zaman dilimi… Bu vaktin çoğu da sosyal medyada geçirilmiş anlardır.

Bu yıl dakikada 241 milyon e-posta gönderildi, Google'da dakikada 6,3 milyon arama yapıldı.

Bu yıl dakikada 241 milyon e-posta gönderildi, Google'da dakikada 6,3 milyon arama yapıldı.

Twitter adını X yaptı, pek çok spekülasyona bulaştı ama yine de her dakikada 360 bin gönderi paylaşıldı. Geçen seneye göre artması (347 bin  gönderi) da ayrı bir gariplik.  Instagram kullanıcıları ise, her 60 saniyede direkt mesaj yoluyla 694.000'den fazla reels gönderiyor.

2023, yapay zekanın çağına giriş yılı oldu.  Daha önce adını bile duymadığımız ChatGPT, dakikada 6.944 komut alıyor. Bu da yıl boyunca 3,6 milyar sorgu anlamına geliyor. Diğer yapay zeka uygulamalarını da katınca, yakında Google’da yapılan aramaları geçmesi beklenebilir.

Sadece internette gezinme, dolanma, sohbet mi? Alışverişlerimizi de internet üzerinden yapmaya başladık. Amazon üzerinden dakikada 455 bin dolar satın alma gerçekleşiyor. Türkiye’de pek kullanılmayan Venmo üzerinden yapılan alışveriş rakamı ise dakikada 463 bin dolar. Diğer e-ticaret sitelerinin yanı sıra kripto ticareti, tahvil alımları, bahis ve oyun işlemlerinin tahminini size bırakıyorum.

Film izlemeyi severim ve arada Netflix’te beğendiğim yayınları takip ederim. Netflix aboneliği sayılarını merak ettim. Öyle ya Netflix de, Streamline platformlar denilen bu alanda yalnız değil. Onlarca başka platformlar var. Hollywood, Bollywood yerine bu platformlar geçmiş durumda.

Netflix'in abone sayısı da yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 5,9 milyon kişi artmış. Şirketin dünya genelindeki abone sayısı yıllık yüzde 8 artışla 238,4 milyona ulaşmış. Muhtemel ki son altı ayda bu rakam 240 milyon aboneyi aştı.

Etrafımız dijital bir ağ ile çevrilmiş durumda. Bir de tepemizde on binlerce uydu hem her şeyimizi izliyorlar hem de internet zaafımızı kullanmak için tepemize yerleşmiş durumdalar.

Her gün sosyal medyada harcanan zamanı azaltmak; iş koçluğu eğitimine harcanan vakit ve para, akıl sağlığı programlarına ve psikoterapötik müdahalelere, tuhaf zihinsel rahatlık yollarına başvurmaktan daha yararlı bir katkı olabilir.

Ne olur, yeni yılda 30 dakika daha az sosyal medya kullanın! Nice yıllara sağlık ve mutlulukla…

 Linkedln

Facebook

X

Instagram

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
1
0
0
0
0