Görüş Bildir
Haberler
Yemen'de neler oluyor?

Yemen'de neler oluyor?

Expositor!
20.01.2015 - 17:51 Son Güncelleme: 21.01.2015 - 01:57

Yemen Hakkında

Yemen , Orta Doğu'da,Umman Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında, Umman'ın batısında Suudi Arabistan'ın güneyinde yer alan bir ülke. Başkenti San'a'dır. Nüfusu tahmini 27 milyon civarındadır. Nüfusun büyük bir çoğunluğu Müslüman olan ülkenin %50 si Şii mezhebinde,%50 si Sünni mezhebindendir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yemen Hükumeti'nin Federal İdarede Değişiklik İstemesi

Husiler, Yemen’in başkenti Sanaa’nın büyük bölümünü 21 Eylül 2014’te ele geçirdi. Husi Ensarullah hareketi, federasyon formülüne ülkeyi zengin ve fakir bölgeler olarak böleceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. 

Sonrasında BM’nin aracılık ettiği yeni birlik hükümeti görüşmeleri başladı. Anayasa taslağındaki ülkenin 6 bölgeli federasyona dönüştürülmesi maddesi Husilerin tepkisini çekti. Yemen Ensarullah hareketi (Husiler) olmak üzere diğer bir takım Yemenli teşkilatlar tarafından reddedilmiştir.

28 Ağustos 2014 - Şiiler hükümet karşıtı gösterilere devam dedi.

Ülkede yıllardır yaşanan ayrımcılığa son verilmesini, vatandaşlık haklarına kavuşmayı ve siyasette kendilerinin de yer almalarını isteyen Yemenli Şiiler, bu haklı istekleri ciddiye alınmayınca Başkent Sana’da yürüyüşler tekrar başladı.

26 Eylül 2014 - Husiler'den "Zafer Cuması" Gösterileri

Yemen'in

başkenti Sana'da Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) bağlı yüzlerce kişi,

'Zafer Cuması' adı altında gösteri düzenleyerek, 'Devrimimizin

takipçisiyiz' mesajı verdi.

16 Kasım 2014 - Yemen’de çatışmalar: 80 ölü

Ensarullah  hareketi milisleri ile  el’Kaide örgütüne bağlı teröristler arasında  geçen Perşembe günü başlayan ve hala devam eden şiddetli çatışmalarda, en az 80 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı bildiriliyor. 

Yemen merkezi hükümeti şu ana kadar teröristlerin tehdidine karşı  başarısız  kalmasına rağmen, Ensarullah mücadelecileri güvenlikte yaşanan boşluğu doldurmak için devreye girerek, el’Kaide teröristlerini  bir çok bölgeden çıkarmış bulunuyor.

11 Aralık 2014 - Yemen’de Husilere yönelik terörist saldırı

Yemen’de el’Kaide’ye bağlı teröristlerin,  Ensarullah hareketine bağlı 20 kişiyi öldürdükleri bildirildi. Bu arada Yemen güvenlik güçlerinin  zaafı ve yetersizliği yüzünden Ensarullah hareketi ise halkın desteğinde terör örgütüne yönelik mücadelesini sürdürüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20 Ocak 2015 - Yemen’de Husi militanları Başkanlık Sarayı’nı bastı

Yemen’in başkenti Sana’da Şii Husiler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na girdi. Reuters'ın haberine göre, güvenlik görevlileriyle kısa süre çatışan Şii milisler, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin sarayına girdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0