Görüş Bildir
Haberler
Yavuz Sultan Selim'in Kardeşleri Kimdir?

Yavuz Sultan Selim'in Kardeşleri Kimdir?

Elif Ateş
02.12.2021 - 11:16

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahı ve 88. İslam halifesidir. I. Selim olarak da bilinen Yavuz Sultan Selim, Osmanlı tarihinde oldukça önemli bir padişahtır. Yaptığı Mısır seferi ile halifeliği Abbasilerden alıp Osmanlı hanedanlığına geçirmiştir.  Tahta geçtikten sonra Osmanlı topraklarını kısa bir süre içerisinde 2, 5 kat büyütmüştür. Yaşamı boyunca devletin sınırlarını Asya, Avrupa ve Afrika'da olmak üzere oldukça genişletmiştir. Yavuz Sultan Selim, Anadolu'da Türk birliğini sağlamış ve dönemin iki önemli ticaret yolu olan ipek ve baharat yolunu da kontrol altına almıştır. Ayrıca her Osmanlı padişahında olduğu gibi I. Selim'in de tahta çıkışı kolay olmamıştır. Peki, Yavuz Sultan Selim'in kardeşleri kimlerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

İlk başlarda vali olarak Trabzon'da görev yapan I. Selim, yeniçeriler tarafından oldukça desteklenmekteydi. II. Bayezıd'ın sağlık durumu kötüleştiği için artık hükümdarlık yapamayacağı düşünülüyordu. Bu nedenle Yavuz Sultan Selim ve kardeşleri taht kavgalarına başladı. Bazı kardeşlerini ve onların çocuklarını bu amaç doğrultusunda öldürdü. Bazı tarihi kaynaklarda II. Bayezıd'ın Yavuz Sultan Selim tarafından öldürüldüğü, bazılarında ise hastalıktan öldüğü geçmektedir. Yavuz Sultan Selim'in kardeşleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yavuz Sultan Selim'in Kardeşleri Kimdir?

Yavuz Sultan Selim'in Kardeşleri Kimdir?
  • Şehzade Korkut: II. Bayezıd'ın Nigar Hatun'dan doğan oğludur. Yavuz Sultan Selim'in ağabeyidir. Dedesi Fatih Sultan Mehmet, Dede Korkut'tan etkilenip şehzadeye bu ismi vermiştir. Şehzade Ahmet, edebiyata olan ilgisi ile bilinir. Şiirlerinde Harimi mahlasını kullanmıştır. İlk başlarda kardeşinin padişahlığını tanısa da daha sonra isyana kalkışmış ve ölmüştür.

  • Şehzade Ahmet: II. Bayezıd'ın en büyük oğludur. Tarihte Şehzade Ahmet daha çok kardeşi Yavuz Sultan Selim ile olan taht kavgaları ile bilinir. Amasya valisi olarak görev yapmıştır. I. Selim tarafından boğdurularak öldürülmüştür.

  • Şehzade Mahmut: II. Bayezıd'ın Bülbül Hatun'dan olan oğludur. Yaşamı boyunca Kastamonu'da ve Saruhan'da valilik görevi yapmıştır. Saruhan Valiliği sırasında ölmüştür. Annesi Bülbül Hatun tarafından Şehzade Mahmut Türbesi yapılmıştır.

  • Şehzade Alemşah: II. Bayezıd'ın Gülruh Hatun'dan olan oğludur. Ölüm ve doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Şehzade Alemşah'ın oğlu Osman Bey, Yavuz Sultan Selim tarafından öldürülmüştür. 

  • Şehzade Şehinşah: 1474 yılında doğduğu tahmin edilir. Kardeşleri arasında en iyi eğitim gören şehzadedir. Kayseri Sancakbeyi ve Konya Valiliği görevlerinde bulunmuştur. 

Yavuz Sultan Selim'in Abdullah ve Mehmet adında iki kardeşi daha olduğu bilinir. Şehzade Mehmet'in sadece Konya'da valilik yaptığı ile ilgili bilgi vardır. Şehzade Abdullah erken yaşta öldüğü için hayatı hakkında bir bilgi yoktur.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın