Görüş Bildir
Haberler
Yağmur Duası Nedir, Nasıl Yapılır? Alanya’da Minarelerden Yağmur Duası Yapılacak!

Yağmur Duası Nedir, Nasıl Yapılır? Alanya’da Minarelerden Yağmur Duası Yapılacak!

Manavgat’ta başlayan ve onlarca köyü tahrip eden orman yangınının ardından Marmaris, Bodrum, Osmaniye, Adana, Ankara gibi çeşitli yerlerde yangınlar meydana geldi. Geniş alanları olumsuz etkileyen yangınları söndürme faaliyetleri devam ederken, pek çok vatandaş yangın bölgelerinde yağış olması için dua ediyor. Alanya’da camilerden yağmur duası okunacak. Alanya Müftülüğü tüm vatandaşları duaya eşlik etmeye davet etti. Özellikle yağmursuz geçen kurak dönemlerde okunan yağmur duası orman yangınları için de okunuyor. Peki, “Yağmur duası nasıl yapılır ve okunur?” İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yağmur Duası Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Yağmur Duası Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Pek çok toplumda ve kültürde var olan yağmur duası İslamiyet'te de geniş bir yer tutar. Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. Yağmur duası yapılacağında, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua yapmak müstehaptır. Duadan önce fakirlere sadaka verilmesi, herkesin günahlarından tövbe ve istiğfar etmesi, küs olanların barışması uygun olur. Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir durumda olmak, ihtiyarları ve çocukları, yavrularıyla birlikte hayvanları da götürmek müstehaptır (Zeylaî, Tebyîn, I, 231).

Yağmur Duası Nasıl Yapılır?

Yağmur Duası Nasıl Yapılır?

Yağmur duasında kıbleye dönülür, imam ayakta ellerini yukarıya kaldırarak dua eder; cemaat de oturduğu yerde ellerini kaldırarak 'âmin' der (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 169). Ebû Hanîfe'ye göre yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz yoktur. Ancak, cemaatin ayrı ayrı namaz kılması caizdir.

İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed'e göre ise, bayram namazı gibi iki rekât cemaatle namaz kılmak menduptur. Yağmur duasında, ezan okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler (Kâsânî, Bedâi', I, 282-284).

Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ise, yağmur duasında bayram namazı gibi zevâid tekbirleri getirilerek cemaatle kılınan iki rekâtlık bir namaz ve hutbe vardır (Nevevî, el-Mecmû', V, 74; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 338-339; Cezîrî, el-Mezâhibü'l-erbe'a, I, 325).

Yağmur Duası

Yağmur Duası

Allahümme es'kına gaysen mugisen henien merien ğadeken mücellilen Seyhan ammen tabekan. Allahümme eskına'l-ğayse ve la tec'alna mine'l-kanitin. Allahümme inne bi'l-biladi vel'ibadi ve'l-halkı mine'l-levai ve'd-danki ma la neşku illa ileyke.Allahümme enbit lenezzer'a ve eddir lena'd-dar'a ve eskına min berakati's-semai.Ve enbit lena min berekati'l-ardı. Allahümme inna nestağfiruke inneke künte gaffaran. Fe ersili's-semae aleyna mindaran.

  Anlamı

Allah'ım, bize yardım eden, içimize sinen, ferahlık veren, bol, yararlı, her tarafı sulayan bereketli bir yağmur ihsan eyle. Allah'ım bizi yağmurla sula, bizi ümitlerini yitiren kimselerden eyleme. Allah'ım! Kullarda, illerde ve diğer yaratıklarında da öyle bir sıkıntı öyle bir darlık var ki senden başkalarına arz edemeyiz. Ey yüce yaratıcımız, bizim için ekinleri bitir. Sütlerimizi bollaştır. Bizi göğün bereketlerinden sula. Bize yeryüzünün bereketlerinden ihsan eyle. Ey cömert kerem sahibi Allah'ımız biz senden mağfiret dileriz, şüphe yok ki Sen bağışlayıcısın, bize gökten bol bol yağmurlar yağdır. Ey bağışlayıcı merhametli rabbimiz.

Alanya’da Minarelerden Yağmur Duası Yapılacak!

Alanya’da Minarelerden Yağmur Duası Yapılacak!

Alanya Müftülüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde:

“Kıymetli Vatandaşlarımız; 02 Ağustos 2021 Pazartesi Günü (bugün) Öğle Namazına müteakip merkezi sistem aracılığıyla minarelerden yapılacak olan 'Yağmur Duası'na eşlik etmeye ve 'amin' demeye tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz.

Rabbimiz memleketimizi ve milletimizi her türlü afetlerden ve musibetlerden muhafaza eylesin.

Ülkemizin farklı yerlerinde çıkan yangınların, daha fazla can ve mal kaybı yaşanmadan en kısa sürede söndürülmesi için çalışan tüm görevlilere Yüce Mevlâmızdan güç ve kuvvet temenni ediyoruz.

Yangınlarda hayatını kaybeden kardeşlerimize Rabbimizden rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bu tür üzücü olaylarla karşılaşmamak için ateş yakmamaya özen gösterilmesi, yangına sebep olabilecek malzemelerin ormanlık alanlara atılmaması, görünen yangın veya dumanın hemen Alo177’ye veya 112 Acil çağrı merkezine bildirilmesi önemle rica olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın