Görüş Bildir
Haberler
Volkswagen'in Eski Mühendisi Yanıltıcı Yazılımı Kabul Etti

Volkswagen'in Eski Mühendisi Yanıltıcı Yazılımı Kabul Etti

Volkswagen'in eski mühendisi Liang, dizel motorlu araçların emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etti. Liang, soruşturma kapsamında ABD hükümetiyle iş birliği yapacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu Ajansı'nın Michigan eyaletindeki bir federal mahkemenin belgelerine dayandırdığı haberine göre, 1983-2008 yılları arasında VW'de çalışan mühendis James Robert Liang (62), şirketin, ürettiği dizel araçların olduğundan daha 'çevreci' görünmesi için 2006'da bir yazılım geliştirdiğini ve 2014'te de söz konusu araçların gerçek emisyon değerlerini gizlemek için testler yaptığını kabul etti.

'ABD'li otoriteleri aldatmak için komplo düzenleme', 'elektronik sahtekârlık' ve 'Temiz Hava Yasası'nın ihlâli' suçlamalarını kabul ettiği belirtilen Liang, 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek, ayrıca 250 bin dolar para cezası ödemek zorunda kalabilecek.

Belgelerde ayrıca Liang'ın, ceza indiriminden yararlanmak amacıyla ABD'li kurumlarla iş birliği yapmak için anlaştığı belirtildi.

ABD Adalet Bakanlığı da Liang'ın yaptığı anlaşma gereği, VW'in emisyon skandalıyla ilgili soruşturma kapsamında ABD hükümetiyle iş birliğini sürdüreceğini açıkladı.

Skandalın geçmişi

Skandalın geçmişi

Geçen yılın Eylül ayında ABD Çevre Koruma Ajansı, VW'nin emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı Martin Winterkorn istifa etmişti. 10 üst düzey yöneticinin de işine son verilmişti.

VW, emisyon skandalı nedeniyle oluşabilecek zararlar ve tazminatlar için geçen yıl 6,5 milyar euro ayırdığını duyurmuştu.

Şirkete faturası ağır oldu

Şirkete faturası ağır oldu
İçeriğin Devamı Aşağıda

VW, geçen Haziran ayında da ABD'de, yanıtlıcı yazılıma sahip dizel araçlarının tamir masrafları, tazminatlar ve çevreye yönelik fonlar için yaklaşık 15 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

Bu tutarın yaklaşık 10,3 milyar dolarının, emisyon skandalına neden olan yazılımın bulunduğu 482 bin aracın sahiplerine ödeneceği bildirilmiş, VW de araç sahiplerine otomobillerini skandal ortaya çıkmadan önceki fiyattan geri satma veya ücretsiz tamir ettirme seçeneklerinin yanı sıra aracın yaşına göre 5-10 bin dolar arasında tazminat ödemeyi taahhüt etmişti.

VW ayrıca, çevrenin iyileştirilmesi için 2,7 milyar dolar ve 'sıfır emisyon teknolojisi' için 2 milyar dolar finansman sağlamaya razı olmuştu.

Uzmanlar, ABD Çevre Koruma Ajansı, Adalet Bakanlığı ve Kalifornia Çevre Koruma Ajansı'na yapılacak ödemelerin yaklaşık 3,5 milyar doları bulabileceğine ve Kaliforniya dışındaki diğer eyaletlerde davalar açılması durumunda emisyon skandalının şirkete faturasının artabileceğine dikkat çekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın