Görüş Bildir
Haberler
Vergi Gelirinde Payı Yüzde 8: Sigara Zammı Bütçeye Ek 6 Milyar TL Sağlayacak

etiket Vergi Gelirinde Payı Yüzde 8: Sigara Zammı Bütçeye Ek 6 Milyar TL Sağlayacak

Sigaraya yapılan yeni zamlarla, devletin kasasına 5 milyarı ÖTV, 1 milyarı da KDV olmak üzere 6 milyar TL ek gelir sağlanacak. Beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde yaşanan daralmadan kaynaklanan vergi kaybını telafi etmesi beklenen zamlarla birlikte, sigaranın ÖTV geliri içindeki payı da yüzde 6,8'den 8'e çıktı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Daralan beyaz eşya ve otomotiv sektöründeki vergi kaybını sigara telafi edecek

Daralan beyaz eşya ve otomotiv sektöründeki vergi kaybını sigara telafi edecek

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, geçtiğimiz günlerde sigaraya yapılan 3 liralık zamlarla birlikte devletin kasasına 5 milyar lirası ÖTV, 1 milyar lirası ise KDV olmak üzere fazladan 6 milyar lira girecek.

Sigaraya yapılan zammın, otomotiv ve beyaz eşya gibi sektörlerde yaşanan daralmadan ötürü söz konusu olan vergi kaybını telafi etmesi bekleniyor.

ÖTV gelirleri içindeki payı yüzde 38'e çıktı

ÖTV gelirleri içindeki payı yüzde 38'e çıktı

Sigara fiyatlarının artmasıyla, sigaranın ÖTV gelirleri içindeki payı da yüzde 38'e ulaştı. Geçen yıl bu oran yüzde 32 düzeyindeydi.

2019'un ilk 6 ayında elde edilen vergi geliri 307,7 milyar lira iken, bunun 24,7 milyar lirası sigaradan elde edildi. Tütün mamüllerinden elde edilen ÖTV gelirlerinin toplam vergi geliri içindeki payı ise, yüzde 6,8'den yüzde 8'e çıktı.

Kaçak sigara endişesi

Kaçak sigara endişesi

Yeni zamlarla bir paket sigaranın fiyatı 18 liraya kadar çıkarken, bir dal sigara ise neredeyse 1 lira oldu. Bu durum da, kaçak sigaraya yönelme endişesini tekrar doğurdu.

2014 yılında yüzde 20 düzeyine kadar çıkan kaçak sigara kullanımı, son yıllarda artan önlemlerle yüzde 2,5 seviyesine gerilese de, zamlardan ötürü kaçak sigara ticaretinin artmasından korkuluyor. 

Türkiye'de sigara tüketimi 6 milyar paket seviyesindeyken, kaçak sigaraya geçen her yüzde 1'lik dilim, devlete yaklaşık 800 milyon lira vergi kaybı yaşatıyor.

Sigarada vergi yükü nasıl değişti?

Sigarada vergi yükü nasıl değişti?
www.haberturk.com

Geçtiğimiz günlerde yapılan zamla birlikte, sigara fiyatları ortalama yüzde 20 artmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
205
175
19
10
9
8
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hüseyin Kurt

Bütçeye değil;saray'a ve yandaş kuruluşların yaptığı işe yaramaz şeylere gelir sağlayacaktır.

Luiz Emmi

durumdan hoşnut olup içeriği beğenen ebleh arkadaşlar; konu sigara değil, vergidir. bugün sigara bırakılır, yarın başka ihtiyaçlarınızın vergileri "katlanmay... Devamını Gör

danoneym

Sevgili sigara içen kardeşlerim şunlara bu parayı kazandıracağınıza tütün sarıp için sadece minnak bi tavsiye vermek istedim

Tütün dediğin şeylerin hiç bir içilir yanı yok . Hepsi bi markanın taklidi gibi '' Bitlis , Bafra '' . Bu yörenin insanları satılan tütünleri görse Turist ç... Devamını Gör