Görüş Bildir
Haberler
Verdiği Tavsiyelerle Oscar Heykelcikleri Kazandıran Rus Yönetmen: Konstantin Stanislavski

Verdiği Tavsiyelerle Oscar Heykelcikleri Kazandıran Rus Yönetmen: Konstantin Stanislavski

-Bir ay boyunca rolüme hazırlandım,

-Rolüm için altı ay boyunca akıl hastanesinde gözlem yaptım.

-Rolünün etkisinde kalan oyuncu intihar etti...

Bu ve benzeri söylemleri sinema dünyasında sıkça duyarız. Peki ama tüm oyuncular nereden öğreniyor bu sözleri. Aslında hepsi bir Rus sayesinde kuruyor bu sözleri.

O Rus öyle önemli bir Rus ki dağıtıyor Oscar heykelciklerini.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sinema ve Tiyatroda Çığır Açan Deha: Stanislavski

Sinema ve Tiyatroda Çığır Açan Deha: Stanislavski

Tiyatro doğası gereği çok eskilere dayanan bir sanat. Bu sanat zamanla kısır bir döngüye giriyor ve de oyunculuklar artık birbirini tekrarlamaya başlıyor. Tüm kadınlar aynı kadın tüm erkekler aynı erkek. Duygu, düşünce, olaylara farklı yaklaşan oyunculuk bunlar ortada yoklar.

İşte bu zamanlarda oyuncu ve de yönetmen Konstantin Stanislavski Moskova'da ortaya çıkar. 1863 doğumlu Stanislavski aldığı eğitimleri kullanarak kendini geliştirip kendi tiyatrosunu ve de kuramını kuruyor. 1938 yılında dünyadan göçene kadar tiyatroya damgasını vurmuş ve bugünkü halini almasında büyük etkisi olmuş.

Oyuncu Fabrikası

Oyuncu Fabrikası

Böyle oyunculuk olmaz olsun diyen Stanislavski 'Moskova Sanat Tiyatrosu'nu kuruyor ve de zamanla oyunculuğun gidişatını değiştiriyor. Gerçek oyuncunun harman olduğu yer de diyebiliriz buraya.

By NVO - Yükleyenin kendi çalışması (own photo), CC BY 2.5

İşte Stanislavski'ye göre Oscar almak için izlenmesi gereken yollar:

İnanmazsan inandıramazsın.

İnanmazsan inandıramazsın.

Stanislavski; Oyuncunun oynayacağı role önce içinde inanmasını sonrasında gözlerinden ayaklarına kadar yapacağı hareketlerle bu duyguyu karşıya aktarmasını nasihat eder. Eğer oyuncu rol yaptığı düşüncesinin baskısı ile rolünü oynarsa inandırıcı olmaz.

Seyircinin Duygularını Avcunun İçinde Tut

Seyircinin Duygularını Avcunun İçinde Tut

Stanislavski oyunculuğu ile seyirciyi avcunuzun içine alabilirsiniz. Bir orkestra şefinin parmaklarının ucunda binlerce enstürman varsa oyuncunun elindede onlarca seyirci vardır. Onları isterse hıçkıra hıçkıra ağlayacak hale getirebilir isterse kahkaha attırabilir isterse de ruhsal çöküntü yaşatabilir. Oyuncu elindeki bu adeta süper gücü iyi kullanmalıdır. Yoksa seyircinin duygularına hükmedeceğim derken maymuna dönebilir.

Acı Arıyorsan Acı Belleğinde Var

Acı Arıyorsan Acı Belleğinde Var

Stanislavski; oyuncu dramatik bir sahnede üzülerek ağlaması gerekiyor. Ancak buna kendini inandırmak her seferinde mümkün değil. Bu yüzden hayatımızda daha önceden olmuş acı bir olayı zihnimizde canlandırıyoruz. O an vücudumuz zaten üzülmeye başlıyor bu durumu hemen rolümüzün içine katıyoruz. Ve tebrikler çok inandırıcı bir şekilde üzüldünüz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kontrolünü Kaybetme

Kontrolünü Kaybetme

Stanislavski; oyuncu belleğindeki gerçek duyguları kullanıyorsa ya da yaptığı role inanarak oyuyorsa bir risk vardır. Kendin fazla kaptırmak... Oyuncu yıkımla ağlarken bir anda başka bir sahnede kahkahalarla eğlenmesi gerekebilir. Bu durum çok kısa bir sürede gerçekleşecektir. Bu sebeple her ne kadar rolüne inansa da oyuncu kendini fazla kaptırarak kontrolünü yitirip üstat Heath Ledger gibi intihar olmamalı.

Sözlerin Ruhundan Destek Almak

Sözlerin Ruhundan Destek Almak

Stanislavksi: Oyuncu sahne üzerinde metni aktarırken, konuşma kadar, susmalar da önemlidir. Vurgu tonlamadan uzak elindeki metni dümdüz okuyan oyuncu bariz kötü oyuncudur.

Çevrenizden Beslenin

Çevrenizden Beslenin

Stanislavski'ye göre oynayacağımız rol ya içimizde ya da çevremizde vardır. İyi gözlemleri belleğimizde biriktirerek karakteri oluşturabiliriz. Ancak bu bir kişiyi olduğu gibi kopyalamak değildir. Yeri geldiğinde rolümüzün karakterini ve hareketlerini onlarca kişinin farklı durumlarda verdiği farklı tepkileri birleştirerek oluşturabiliriz.

Peki temsilcileri kim?

Günümüz Temsilcisi: The Actors Studio

Günümüz Temsilcisi: The Actors Studio

Al Pacino'dan Robert De Niro'ya bir çok kurdun bulunduğu 'The Actors Studio' tamamen Stanislavski metodlarını esas alarak adaylarına eğitim vermekte. Burası halen New York'ta oyuncu üretmeye devam etmekte.

Yok mu Ülkemiz Örnekleri?

Yok mu Ülkemiz Örnekleri?

Var var, olmaz mı hiç? Ülkemizdeki tiyatronun kurucusu Muhsin Ertuğrul'dan başlayan süreç dünyalar güzeli Ayla Algan ile devam edip günümüz 'gençlerinden' Haluk Bilginer ile devam etmektedir. Ülkemizdeki bir çok Devlet Tiyatrosu ve özel tiyatro oyunları Stanislavski temelli yorum ve oyunculuk içeriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
110
38
10
3
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ahmet yıldız

bkz: metod oyunculuğu