Görüş Bildir
Haberler
UMKE Nedir, Ne Demek? UMKE Gönüllüsü Nasıl Olunur, Başvuru Şartları Nelerdir?

UMKE Nedir, Ne Demek? UMKE Gönüllüsü Nasıl Olunur, Başvuru Şartları Nelerdir?

GNS
09.02.2023 - 11:43

Kahramanmaraş depremi sonrası AFAD ve Kızılay ekipleri bölgede arama kurtarma çalışmaları için seferber oldu. İnsanları göçük altından kurtaran ekiplerin yanı sıra sağlıklarını kontrol edecek görevlilere ihtiyaç duyuluyordu. Sağlık personeli olup gönüllü yardıma gelen vatandaşlar haricinde UMKE personelleri bölgelere giderek kazazedelere yardım ediyor. Peki UMKE nedir? UMKE açılımı, anlamı nedir? UMKE nasıl olunur, başvuru şartları nelerdir? İşte UMKE hakkında merak ettikleriniz...

İçeriğin Devamı Aşağıda

UMKE Nedir? UMKE Açılımı Ne Anlama Gelir?

UMKE Nedir? UMKE Açılımı Ne Anlama Gelir?

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), yaşanan her türlü afet durumunda yurt içi ve yurt dışı fark etmeksizin yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunmak adına gönüllü sağlık personellerinin oluşturduğu Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurumdur.

UMKE'nin Görevleri Nelerdir?

UMKE'nin Görevleri Nelerdir?

Aldıkları eğitimler ve bilgi donanımları ile birlikte afet bölgelerine en hızlı şekilde intikal etmek ve yaralı kişilere medikal müdahalede bulunmak UMKE'nin görevidir. Afetten kurtarılan kazazedelerin durumlarını stabilize etmek ve en yakındaki sağlık kurumuna sevk etmek için hazırlık yapıp ambulans nakillerini gerçekleştirirler. Normal koşullarda sağlık ekiplerinin ulaşamadığı bölgelere giderek tıbbi destek sağlarlar. 

Sağlık hizmetlerinin yönetimini sağlar, triaj, nakil hazırlığı, kayıt, haberleşme ve tıbbi müdahale yaparlar. Kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yaparak durumu en iyi hale getirmeye çalışırlar.

UMKE'ye Kimler Katılabilir?

UMKE'ye Kimler Katılabilir?

UMKE personelleri, farklı birimlerde görev yapan ve iş tanımları kapsamındaki asli işlerini yerine getirebilecek gönüllü sağlık personelleri arasından seçilmektedir. Bahsi geçen personeller belirlenen eğitim ve faaliyet programları ile yıl içerisinde farklı zamanlarda eğitim ve tatbikatlarda yer alır. Gerekli durumlarda müdahale eder. UMKE faaliyeti yürüten personel bunu bakanlık ya da valilikten gelen görevlendirme ile yapar. 

UMKE'ye diğer resmi ya da özel kurumlardan sağlık personellerinin katılması mümkündür. Bahsi geçen kişilerin kıyafet ve donanımlarını kendi imkanları ile karşılaması gerekmektedir. Eğitimler Bakanlık tarafından yapılır. Siviller de UMKE gönüllüsü olabilmektedir. Yine faaliyetlerde yapılacak tüm harcamalar bireyin kendi giderlerine aittir. UMKE tarafından sahada yapılacak müdahalelerde ve tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve tüm teknik işleri; sağlık personeli dışında istekli personeller arasından UMKE destek personeli oluşturmaktadır.

UMKE'ye Nasıl Başvuru Yapılır? UMKE Başvuru Şartları Nedir?

UMKE'ye Nasıl Başvuru Yapılır? UMKE Başvuru Şartları Nedir?

UMKE'ye katılmak isteyen personellerin dilekçe yazarak il sağlık müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekir. Her personel UMKE kayıt formu doldurur. Timlere seçilmek için esas dikkate alınan durum istekliliktir. UMKE personeli olarak kabul edildikten sonra gelen tüm görev ve faaliyetlere katılım ise zorunludur.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın