Görüş Bildir
Haberler
Rus Bayraklı Tanklar Ukrayna'da

Rus Bayraklı Tanklar Ukrayna'da

Caner
15.04.2014 - 15:58 Son Güncelleme: 16.04.2014 - 00:39

Rus Bayraklı Tanklar Ukrayna'da

AFP ve Reuters haber ajansları Moskova yanlısı ayrılıkçıların işgal eylemi yaptığı Ukrayna'nın doğusundaki Slaviansk kasabasına Rusya bayrağı taşıyan zırhlı araçların girdiğini bildirdi.

Reuters haber ajansının çektiği fotoğraflarda 5-6 adet zırhlı aracın silahlı ve asker kamuflajlı kişilerle birlikte geniş bir caddede ilerlediği görülüyor. Ajans, tankların bir süredir Rusya yanlısı ayrılıkçıların işgal eylemi yaptığı ülkenin doğusundaki Donetsk'e bağlı Slaviansk kasabasında görütülendiğini aktardı.

Tankların belirmesinden kısa süre sonra, Rusya yanlısı silahlı milislerin Donetsk'teki belediye meclisi binasını ele geçirdiği bildirildi. Donetks Belediye sözcüsü olayı doğruladı.

Ukrayna güvenlik güçleri, eylemcilere karşı salı günü operasyon başlatmıştı. Operasyona Moskova yönetiminden tepki gelmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın iç savaşın eşiğinde olduğunu belirtmişti.

Kiev, ülkedeki Rusya yanlısı ayrılıkçı eylemlerden Moskova'yı sorumlu tutuyor, Putin'in Kırım'dakine benzer bir senaryoyu doğu Ukrayna'da da tekrarlamaya çalıştığını savunuyor.

Geçen ay Ukrayna'ya bağlı özerk bölge Kırım, Moskova'nın askleri desteğiyle önce bağımsızlığını ilan etmiş, daha sonra da referandumla Rusya'ya bağlanma kararı almıştı.

Kaynak: Reuters, AFP

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/rus...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna Ordusu Ateş Açmaya Başladı

Ukrayna ordusu son zamanlarda huzursuzluğun yaşandığı ülkenin doğu kısmında ayrılıkçı Rus göstericilerden tekrar kontrolü ele geçirmek için dün ilk kurşunu bir askeri hava üssünü kontrolünde tutan gruba karşı yaptı.

Askerleri taşıyan silahlı araçlar bölgede pozisyonlarını alırken, kilit yollara kontrol noktaları kuruluyor, helikopterler ise elit güçleri bölgeye sevk etmeye devam ediyor.

Ukrayna geçici başkanı Oleksandr Turçinov terörizme karşı operasyonun Rusya yanlılarının çoğunlukla yerleştiği Donetsk şehrinin kuzeyinde sabah erken saatlerde başladığını açıkladı. Turçinov operasyonu 'zamanlı, dengeli ve sorumlu' olarak tanımladı.

Turçinov parlamentoya 'Bir kez daha altını çizmek istiyorum, attığımız adımların amacı Ukrayna vatandaşlarını korumak adına' ifadeleriyle hitap etti.

Obama hükümeti ise Ukrayna'nın 'ölçülü' cevabına destek verdiğini açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, 'Ukrayna hükümetinin yasayı ve düzeni sağlamak gibi bir sorumluluğu var' ifadelerini kullandı.

Ukraynalı güçler Salı akşamı itibariyle ne bir şehre girmiş ne de silahlı göstericilerle herhangi bir çatışmaya girmişti.

Karamatorsk yakınlarında meydana gelen çatışmalar ülkenin doğusunda yaşayanların askerlere karşı olan düşmanlığını gözler önüne seriyor. Bölgede yaşayanların bazıları askerleri işgalci olarak görüyor. Ukrayna İçişleri Bakanı yaptığı bir açıklamada bir yaralının olduğunu açıkladı; göstericiler rakamın 3 olduğunu söyledi.

Askeri operasyonun lideri General Vasyl Krutov, bölgedeki insanların silahlı göstericilere insani zırh olduğunu ve bunun da işlerini karıştırdığını söylüyor.

Pentagon ise son haftalarda Kiev ile görüşmeler yaptığını fakat bu görüşmelerde şu an gerçekleştirilen askeri operasyonun tartışılmadığını açıkladı. Beyaz Saray ise Ukrayna'ya herhangi bir ölümcül silah verilmediğini, bunun planlanmadığını ve ABD'nin askeri müdahalesinin de henüz planlar içerisinde olmadığını açıkladı.

Fakat Obama hükümeti yetkilileri ve Pentagon, Rusya tarafından gerçekleştirilecek direkt bir müdahalenin daha ağır bir ABD cevabını tetikleyeceğini söyledi.

ABD şu ana kadar Avrupa'dan daha agresif bir ekonomik yaptırım konusunda destek bulamazken, Kremlin sürekli Ukrayna'da işleri karıştırdığına dair haberleri yalanlıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın göstericilere karşı güç kullanmasının Perşembe günü ABD, Rusya, Ukrayna ve Avrupa Birliği tarafından Cenevre'de gerçekleştirilecek görüşmelere engel teşkil edebileceğini açıkladı. Pekin'de bir basın toplantısında konuşan Lavrov, 'Şu anki durumu çözebilmek için gücün kullanılması kabul edilemez' dedi.

Şu anda ABD'nin stratejisi Perşembe günü gerçekleştirilecek görüşmelerden çıkacak sonucu beklemek. ABD'nin bölgede askeri varlığını genişletmesi, Rusya'nın kendilerini tehdit ettiğini düşünen doğu Avrupalı müttefiklere destek garantisi olacak.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Ukrayna'nın askeri müdahalesinin ne kadar verimli sonuçlar ürettiği üzerine herhangi bir değerlendirmede bulunmadı. Fakat videolara ve bazı medya raporlarına bakıldığında harekatın Ukrayna ordusu içerisinde biraz düzensizliğin olduğunu ortaya koyduğu görülüyor.

Videoları izleyen iki ABD'li yetkili ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda harekete geçen tankların düzeninde zeki bir askeri formasyondan ziyade mültecilerin hareketine benzer bir düzensizlik görüldüğü dile getirildi.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0