Görüş Bildir
Haberler
Ufuk Tarhan Yazio: Geleceğin Şehri NEOM, The Line (Çizgi) Şehri ile Kendini Yatırımcılara Yeniden Hatırlattı

etiket Ufuk Tarhan Yazio: Geleceğin Şehri NEOM, The Line (Çizgi) Şehri ile Kendini Yatırımcılara Yeniden Hatırlattı

Ufuk Tarhan
01.08.2022 - 14:19

NEOM, 24 Ekim 2017’de bizzat Suudi Arabistan Prensi Muhhammed bin Selman tarafından ülkenin kuzeybatısındaki Tabuk Eyaletinde başlatılan, %100 yenilenebilir enerji kaynaklarını, yapay zekâyı, robotları, otonom araçları ve tamamen geleceğin teknolojilerini kullanması hayal edilen, planlanan ve henüz inşası ciddi anlamda başlayamayan oldukça fütürist bir proje. 

Temel amaç, bu aynı zamanda fantastik şehri tüm devletlerin geleceğin yaşam biçimlerini ve teknolojilerini geliştirip denemeleri için adeta bir gelecek Laboratuvarı olarak kullanmalarını sağlamak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adı neden NEOM?

“The Line – Çizgi” nasıl bir şehir olacakmış bakalım;

“The Line – Çizgi” nasıl bir şehir olacakmış bakalım;

The Line, yaklaşık 160 km. uzunluğunda, ip gibi dizilmiş aynalı gökdelenlerden oluşacak. . Suudi Arabistan’ın en büyük hayallerinden biri olan ve sıfırdan inşa edilecek olan bu şehir neredeyse Belçika büyüklüğünde bir mega kent olacak. Tasarımcıları, kentin sadece 200 metre genişliğinde olması nedeniyle dünyanın en yaşanabilir şehri olacağını iddia ediyorlar.

Oldukça iddialı görsellerle tanıtılan The Line görkemli bir bilim kurgu fantezisini andırıyor. Projeyi değerlendiren ekonomistler, mimarlar ve analistler Suudi Arabistan'ın bir kentsel ütopya yaratma planını abartılı bulduklarını belirtiyorlar. The Line projesinde çalışanlar bile, bu fantastik hayalin ne ölçüde gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini henüz kestiremediklerini belirtiyorlar.  

2024 yılında halka arz olacağı açıklanan projenin en dikkat çeken kısımları; çölde yapılacak bir kayak merkezi ve yüzer organize sanayi bölgesi ile Silikon Vadisi benzeri teknoloji üssü, Karbon ayak izi sıfır olacak kentte stadyum, yat kulübü ve dikey çiftlikler yer alacak.  Bunların yanı sıra şehrin Türkçede “sekizgen” demek olan ve Oxagon adı verilen sanayi bölgesi, dünyanın önde gelen konteyner terminallerinden biri olacak. Kızıldeniz kıyısına inşa edilecek. Tabii ki bu bölgede Neom Uluslararası Havalimanı da yapılacak.

Bir fütürist olarak NEOM hakkında ben ne düşünüyorum?

Bir fütürist olarak NEOM hakkında ben ne düşünüyorum?

Gerçekleşebilirliğinden pek emin değilim. Ancak geleceğe dönük böyle hayallerin kurulması, bu konuların iletişiminin yapılması insanlarda paradigma değişikliklerine giden yolları hazırlayacak.  Yeni nesillerin vizyonlarını geliştirecek, meraklarını dürtecektir. Her halükârda faydalı buluyorum. Birilerinin mutlaka böyle, şimdilik uçuk kaçık denilen hayallerin daha doğrusu geleceğin peşine düşmesi gerekiyor… Birileri Mars’ta koloni kurmaya kafasını takacak. Bir diğeri mevcut gezegenimizi temize çekmeyi hayal edecek ki hoşnut olmadığımız düzenekleri değiştirebileceğimizin, değiştirmemiz gerekeceğinin farkına varalım. Değişim, dönüşüm için çaba sarf edelim. 

#gelecekgüzelgelecek

Bu linkten bugüne kadar NEOM’la ilgili yapılmış tüm tanıtım videolarına erişebilirsiniz. 

Instagram

Twitter

Linkedln

Facebook

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın