Görüş Bildir
Haberler
Ufuk Tarhan Yazio: Çin %100 Dijital Yuan’a Geçmek için Tuşa Bastı!

etiket Ufuk Tarhan Yazio: Çin %100 Dijital Yuan’a Geçmek için Tuşa Bastı!

Ufuk Tarhan
19.01.2022 - 10:30 Son Güncelleme: 24.01.2022 - 21:22

South China Morning Post haberine göre  Çin Hükümeti, “e-CNY” adı verilen Dijital Yuan’ı yani Dijital Çin Parasını, 1 milyardan fazla Çinlinin (Bu arada Çin’in nüfusu şu anda:1.448 Milyar) kullandığı WeChat uygulamasının iOS ve Android versiyonlarına resmen dâhil etti. Uygulama şimdilik “pilot” aşamada ancak hükümet tam yaygınlaşmasını ve halkın tamamının nakitten dijital paraya geçmesini motive etmek için ciddi çalışmalar, kampanyalar yapıyor hatta piyangolar düzenleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin’de 10 kişiden 9’u ödemelerini mobilden yapıyor.

Çin’de 10 kişiden 9’u ödemelerini mobilden yapıyor.

Çin'de halen 10 Çinliden dokuzu zaten her türlü alışveriş, ödeme, tahsilat vb. için WeChat ve AliPay gibi dijital/mobil uygulamalar kullanıyor. Hatta bu videomda göreceğiniz gibi dilencilere sadaka bile QR kodla, tamamen dijital uygulamalar aracılığıyla veriliyor yani dilencilerde bile bu uygulamalar var. Ancak bunların karşılıkları hala fiziksel Yuan. O yüzden “biz zaten mobil, dijital ödeme yapıyoruz, neden e-CYN’a geçelim” diye Çinlilerin Dijital Yuana geçmek konusunda isteksiz ya da yavaş olduğu gözlemleniyor. İşte Çin Hükümeti bu nedenle fiziksel paradan dijitale geçme konusunda halkı teşvik etmek için çok çalışıyor.

Dijital Yuan bir kripto para değil!

Dijital Yuan bir kripto para değil!

Dijital Yuan aslında bir kripto para ya da merkezi olmayan bir ödeme şekli değil. Blok zinciri üzerinde de çalışmayacak. e-CNY tam olarak Çin Halk Bankası (People’s Bank Of China - PBOC) tarafından basılan banknot ve madeni paraların yani fiziksel nakitin yerini almak, tüm madeni ve kâğıt paraları dijital forma dönüştürmek üzere Çin hükümeti tarafından 2014'ten bu yana geliştirilen büyük bir parasal sistem değişikliği projesi.

e-CNY, bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi merkezi olmayan bir para birimi olmadığından, onlar gibi devlet tarafından izlenemez bir konumda değil. Kullanıcıların kimliklerini karşı taraflardan gizlemeyi seçebilecekleri şekilde “kontrollü anonimlik” özelliği içerse de devlet

e-CNY’de kara para aklama gibi yasa dışı faaliyetleri izleyebilecek.

Sonuç olarak; şu anda “Bu bir kripto para değil, blockchain üzerinde çalışmayacak, vb.” dense de sistem tamamen dijitalleştikten ve tüm halk dijital para kullanımına geçtikten sonra insanların merkeziyetsiz kripto dünyasına entegrasyonu asla fizikselden dijitale geçmek kadar zor olmayacaktır…

Halen Çin resmi parası CNY, ChiNaYuan (¥). Bu yazının yazıldığı tarihte aşağıdaki değerlerde idi; 

1 TL = 0,47¥ / 1¥ = 2.13TL / 1$ = 6.2¥ ve 13.49TL  / 1€ = 7.25¥ ve 15.4TL  idi.

Haa bir de e-CYN’ın 2022 Kış Olimpiyatlarına yetişmesi hedefleniyor!

Haa bir de e-CYN’ın 2022 Kış Olimpiyatlarına yetişmesi hedefleniyor!

Halen sınırlı sayıdaki bazı bölgelerde pilot uygulama seviyesinde olsa da 2014’ten bu yana çalışmaları sunan ve “fiziksel parayı tamamen ortadan kaldırma” stratejisinin en önemli bacağını oluşturan e-CNY’nin 4-22 Şubat arasında Pekin’de gerçekleşecek Kış Olimpiyatları’nda yabancıların yapacakları ödemeleri kolaylaştırmak üzere bu tarihlerde daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor. ABD Dolarının hükümranlığının sarsılacağı yıllara emin adımlarla ilerleniyor.

Instagram

Twitter

Linkedln)

Facebook

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
zeyzeyy5

Fiziksel para olmaması tr de düşünülemez para üstü diye kimse sakız vermicek mi yani :))