Görüş Bildir
Haberler
Tüylü Dostlarımız Köpeklerin Farklı Uyku Pozisyonları Ne Anlama Geliyor?

Tüylü Dostlarımız Köpeklerin Farklı Uyku Pozisyonları Ne Anlama Geliyor?

Sueda İlkyaz
27.10.2022 - 07:48

Sevimli dostlarımız köpekler bazen öyle sevimli şekillerde uyuyorlar ki gördüğümüzde içimiz sıcacık oluyor desek yeridir. Peki köpeklerin farklı uyku pozisyonları aslında ne anlama geliyor?

Kaynak: https://casper.com/blog/dog-sleeping-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Yan yatış

1. Yan yatış

Köpeğinizin yan yatması, bulunduğu ortamda kendilerini rahat ve güvende hissettikleri anlamına gelir. Araştırmalara göre kendilerini rahat hissetmelerinin yanında aynı zamanda rahat bir sıcaklıkta olduklarında da bu pozisyonu tercih ederler. Aynı zamanda derin uykularını da bu pozisyonda uyurlar.

2. Aslan pozisyonu

2. Aslan pozisyonu

Aslan pozisyonunda köpeğiniz bazen başını patilerinin üstünde koyarak bazen de koymadan uyuduğu pozisyondur. Bazen bu pozisyonda ön patilerini içeri kıvırarak ve arka patileri yandayken de uyuyabilirler. Köpekler bu pozisyonda uyuduğunda dinleniyor olurlar ancak derin uykuya dalmazlar. Her an kalkmaya hazır olmaları gerektiğini hissettiklerinde genellikle bu pozisyonda uyurlar.

3. Süpermen pozisyonu

3. Süpermen pozisyonu

Süpermen pozisyonu, köpeğinizin karnı yerde, arka bacaklarını arkaya ve ön bacakları da öne doğru uzatmış hâlde uzanmasıdır. Bu uyku şekli, yavru köpekler ve oyuncu köpekler arasında yaygın bir uyku pozisyonudur. Köpeğiniz süpermen pozisyonunda uyuyorsa, yorgun olduğu ancak fırsat doğduğunda her an kalkıp oyun oynamaya hazır olduğu anlamına gelir. Yani bu pozisyonda hızlıca uykuya dalıyorlar ama oyun oynama fırsatını da kaçırmamak için tetikte uyuyorlar da diyebiliriz. Enerjisi yüksek köpeklerde bu pozisyon oldukça yaygındır.

4. Donut veya çörek pozisyonu

4. Donut veya çörek pozisyonu

Donut pozisyonu, köpeğinizin top gibi kıvrıldığı pozisyondur. Bazen burnu arka ayaklarına değer ve hatta kuyruklarını kendi üzerlerine örtebilirler. Bu pozisyon köpeğin tüm hayati organlarını korumaya ve saklamaya çalıştığı anlamına gelir. Eğer bir köpek bu pozisyonda uyuyorsa, uyurken kendilerini korumaya çalıştıkları veya hâlâ bulundukları yere alışmaya çalıştıkları anlamına gelir. Bu pozisyonu genellikle sokak köpeklerinde veya eve yeni gelmiş bir köpekte görebilirsiniz.

5. Sarılma pozisyonu

5. Sarılma pozisyonu

En sevimli uyku pozisyonlarından biri sarılma pozisyonudur herhalde. Bu pozisyonda köpeğiniz sizin üstünüzde veya başka bir köpekle sarılarak uyumayı tercih eder. Uzmanlar bu pozisyonun bir bağ işareti olduğunu söylüyor. Yani köpeğiniz sizinle veya diğer köpeklere yakınlaşmak istediğini anlatmaya çalışıyor. Veterinerlere göre sarılarak uyumak köpeğinizin yavru olduğu zamanlarda kardeşlerine sokularak ısınmaya çalıştığı dönemden kalma bir davranıştır. Büyüdüklerinde ise sarılmak onlara rahatlık veren bir alışkanlığına dönüşür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Saklanarak uyuma

6. Saklanarak uyuma

Köpeğinizin altında uyumak için yastık, giysi veya battaniye aradığını hiç fark ettiniz mi? Eğer öyleyse, köpeğiniz saklanma pozisyonunda uyumayı seviyor olabilir. Bir şeylerin altında uyumak istiyorlarsa, rahatlık ve güvenlik arıyor veya kendilerini sakinleştirmeye çalışıyor olabilirler çünkü bir araştırmaya göre köpek kıyafetleri anksiyete bozukluğu olan köpekleri sakinleştiriyor. Yani köpeğiniz sarmalanarak sakinleşmeye çalışıyor olabilir.

Evin veya evin diğer evcil hayvanların gözetiminden kurtulmak ve rahat bir nefes almak için de bir şeylerin altına girmek istiyor olabilirler.

Evin veya evin diğer evcil hayvanların gözetiminden kurtulmak ve rahat bir nefes almak için de bir şeylerin altına girmek istiyor olabilirler.

Tıpkı insanların gürültüyü ve ışığı en aza indirmek için uyku maskesi kullanması gibi, köpeğiniz de yatmadan önce dikkat dağıtıcı şeyleri engellemeye çalışıyor olabilir.

7. Sırtüstü göbek açık pozisyon

7. Sırtüstü göbek açık pozisyon

Muhtemelen en sevimli köpek uyku pozisyonlarından biri olan göbek yukarı pozisyonunda köpeğiniz karnı yukarıda ve patileri havadayken sırt üstü yatar. Bize ne kadar rahatsız edici görünse de köpekler için oldukça konforludur. Bu pozisyonda uyuyan köpekler bunu birkaç nedenden dolayı yaparlar. Bunlardan biri kendilerini serinletmektir çünkü köpekler patilerinden terlerler ve karınları da bir ısı kaynağıdır. Yani karınları havada  yattıklarında kendilerini serinletmeye çalışıyor olmaları oldukça muhtemel.

Aynı zamanda size ve çevrelerine tam olarak güvendikleri anlamına gelir.

Aynı zamanda size ve çevrelerine tam olarak güvendikleri anlamına gelir.

Karınlarını ve hayati organları tamamen açıkta yattıkları için, bu pozisyonda uykuya dalmak için kendilerini gerçekten güvende hissettiklerini bilmelisiniz. Köpeğiniz yaşlandıkça artık sırt üstü yatmadıklarını fark edeceksiniz ancak dediğimiz gibi bunun nedeni yaşlanmalarıdır bu yüzden köpeğinizin artık size güvenmediğini düşünmemelisiniz.

8. Sırt sırta uyuma

Sarılma pozisyonuna benzer şekilde köpeğiniz sırtını size veya başka bir köpeğe yaslayarak uyuyorsa mümkün olduğunca yaklaşmayı sevdikleri anlamına gelir. Bu pozisyon sevgi ve rahatlığın bir işaretidir ve aynı zamanda köpeğinizin sizi sevdiğini ve güvendiğini gösterir. Köpekler, evde yanında en güvende hissettikleri kişiyle bu şekilde uyumayı tercih edebilirler. Bu, aile üyelerini, evin diğer köpeklerini ve kedileri de içerebilir tabii.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Soğuk zeminde uyuma

9. Soğuk zeminde uyuma

Köpekler sıcakladıklarında soğuk bir yüzeyde uyumaya meyillidir. Genelde soğuk zeminde yukarıda bahsettiğimiz süpermen pozunda  veya aslan pozuna benzer şekilde uzanırlar. Köpeğiniz yerin soğukluğunu almak için karnının soğuk yüzeye değdiğinden emin olur. Göbeklerinde daha az tüy olduğu için, tüysüz bölgelerini soğuk zeminle temasını artırmaya çalışıyorlar da diyebiliriz. Köpeğinizin uyumak için soğuk yüzeyler aradığını fark ederseniz, aşağıdaki yöntemlerle onları serinletmeyi deneyebilirsiniz: 

  • Köpeğinize biraz soğuk su verin.

  • Uyumaları için bir soğutma matı alın.

  • Yiyebileceği donmuş yiyeceklerden verin. 

  • Tüylerini kısaltmak da işe yarayabilir ancak öncelikle veterinere danışmayı unutmayın.

10. Baş ve boyun yüksekte uyuma

10. Baş ve boyun yüksekte uyuma

Bazı köpekler başlarının ve boyunlarının yukarı kaldırıldığı bir uyku pozisyonu ararlar. Genellikle köpek yatağının kenarından veya bir koltuk minderinden yararlanırlar. Köpeğiniz başının ve boynunun yukarı kaldırıldığı bir pozisyonda uyumayı seviyorsa, bu, kronik kalp hastalığı ve diğer sağlık problemlerinde yaygın olarak görülen düzgün nefes alma sorunları olabileceği anlamına gelebilir. Veterinerlere göre köpeğiniz bu pozisyonda uyuyorsa hızlı nefes alma, gürültülü nefes alma veya hareket etme yetisinin azalması gibi endişe verici semptomlara dikkat etmelisiniz. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, bir an önce veterinere gitmeyi ihmal etmeyin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
4
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın