Görüş Bildir
Haberler
Türkiye’nin Minecraft Yasağına Dünya Basını Nasıl Tepki Verdi?

Türkiye’nin Minecraft Yasağına Dünya Basını Nasıl Tepki Verdi?

ATKN
12.03.2015 - 12:32 Son Güncelleme: 12.03.2015 - 13:27
İçeriğin Devamı Aşağıda

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, dünya genelinde milyonlarca kişiye ulaşan popüler oyun Minecraft'ın yasaklanmasını istemişti. Bu gelişme, oyun basınının önde gelen sitelerinden IGN ve Kotaku ile birlikte pek çok sitede de yer buldu.

Sadece Türkiye’de yasaklanacak olan ve diğer Avrupa ülkelerinde zorunlu ders olarak bile gösterilen Minecraft’ın yasaklanma haberine yabancı basının yorumları şöyle:

LeaderGamer'da yer alan habere göre IGNMinecraft’ın yasaklanma konusunu en fazla vurgulayan mecra oldu. IGN’in haberinde Minecraft yasağını oldukça esprili bir dille ele alındığını görebilmek mümkün. IGN, haftalık haber videolarında da Minecraft’ın Türkiye’de yasaklanma haberine yer verdi. İlgili videonun Minecraft ile ilgili kısmını alt kısımdan izleyebilirsiniz.

KotakuMinecraft’ın Türkiye’deki yasak haberini yabancı basında duyuran ilk kuruluşlardan oldu. Kotaku’nun yayınladığı haber altında, “En azından GTA güvende” tarzında oldukça komik yorumlar da bulunuyor.

Minecraft’ın Türkiye’deki yasak haberi GameSpot ve VG247 gibi büyük haber sitelerinde de yer aldı fakat buralarda yapılan haberlerde farklı yorumlar bulunmuyordu.

'Bunları yapmak veya yapmamak oyuncunun elinde'

'Bunları yapmak veya yapmamak oyuncunun elinde'

Oyunun yapımcı şirketi olan Mojang'ın, yani Microsoft'un GameSpot'a yaptığı açıklama şöyle:

'Minecraft, insanların arkadaşlarıyla herhangi bir kısıtlama yaşamadan, eğlenceli vakit geçirebildiği bir evren. Evet, bu evrende geceleri ortaya yaratıklar çıkabiliyor fakat bu da oyunun bir parçası. Bu yaratıklara karşı kendinizi savunmanız ve hayatta kalmanız gerekiyor. Ama belirtmeli ki, bu da oyunun bir parçası yani bütünü değil. Bunları yapmak veya yapmamak oyuncunun elinde. Farklı modlar oynayarak oyunun temel unsuru olan yaratıcılık ögelerine de geçilebilir.' ifadelerine yer verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Aile Bakanlığı niçin yasaklanmasını istiyor?

Aile Bakanlığı niçin yasaklanmasını istiyor?

Oyunun yasaklanması için hukuki sürecin başlatılmasına karar veren Bakanlık, raporunda şu tespitlere yer vermişti:

  • Oyunun içeriğinde ev, tarla, köprü gibi yapılar oluşturulabildiği için yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de bu yapıların yıkılmaması için diğer mobların (yaratıkların) öldürülmesine gerek duyulmaktadır. Kısacası şiddete dayalı bir oyundur.

  • Oynayan çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alındığında, soyut düşünceye sahip olmayan çocukların oyunda yer alan dünyayla gerçek dünyayı ayırt edemedikleri görülmektedir.

  • Oyun yüzünden çocukların, hayvanlara eziyet edebilecekleri, hayvanların hiç acı çekmediğini düşündükleri, şiddet içeren hareketlerde bulundukları, zarar verilen mobların acı çekmeden ölmeleri nedeniyle çocukların, davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ettikleri tespit edilmiştir.

  • Çocukların diğer oyuncularla bu oyunu oynayabilmeleri, gerçek dünyada arkadaş edinebilmek için gerekli çabayı göstermemelerine ve sosyal izolasyon nedeniyle daha çok yalnızlaşmalarına neden oluyor.

  • Birden çok oyuncu tarafından oynanabilmesi, çocuğun tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına ve sosyal risklere, istismar edilmesine yol açabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
36
18
8
6
5
4