Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin En Kalabalık İlçesi Hangisidir?

Türkiye'nin En Kalabalık İlçesi Hangisidir?

Elif Ateş
03.12.2021 - 11:03

Türkiye'deki illerin ve ilçelerin nüfus sayımları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bu kurum tarafından yapılan pek çok istatistik çalışması vardır. Ancak yapılan en önemli çalışma ise genel nüfus sayımıdır. TÜİK'in yaptığı nüfus sayımlarında erkek ve kadın nüfusları, kırsal- kentsel nüfusu, nüfusun yerleşim yerlerine göre dağılımı, nüfusun yaşlar göre dağılımları, ülkenin eğitim durumu gibi çeşitli amaçlar hedeflenir. Sadece nüfusun sayısal verilerini değil, o nüfusun niteliklerini de ortaya çıkarır. Peki Türkiye'nin en kalabalık ilçesi hangisidir? İşte nüfus yoğunluğu...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ülke, kent, bölge, ilçe gibi belirli sınırlar içerisinde yaşayan insan sayısına nüfus denir. Önceleri nüfusun fazla ya da az olması, ülkeler için oldukça önemliydi. Fakat şuan nüfusun sayısından ziyade nitelikleri ön planda tutulmaktadır. Nüfusun fazla olması geri kalmış ülkelerde pek çok sorun yaratabilmektedir. Nitelikli nüfus potansiyelini doğru kullanmak her ülke için önem teşkil eder. Bunun için de belirli çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca nüfus artış hızı da nüfusun niteliklerini belirler. Gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızı az iken, geri kalmış ülkelerde oldukça yüksektir. Türkiye'de nüfus artış hızının ve toplam nüfusun en fazla olduğu il İstanbul'dur. İstanbul'da nüfus oranlarının bu kadar yüksek olmasının sebebi ise başka şehirlerden ve ülkelerden gelen göçlerdir. Türkiye'nin en kalabalık ilçesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Türkiye'nin En Kalabalık İlçesi Hangisidir? Nüfus Yoğunluğu...

Türkiye'nin En Kalabalık İlçesi Hangisidir? Nüfus Yoğunluğu...

TÜİK'in son verilerine göre Türkiye'nin en kalabalık ilçesi, 957.398 nüfusu ile Esenyurt'tur. Bu ilçenin nüfus yoğunluğu ise 22.265,07 kişi/ kilometre karedir. Nüfusun 491, 843'ü erkek iken, 465.555'i kadından oluşmaktadır. Geçen yıla göre erkek nüfusu artış gösterirken, kadın nüfusunda ise azalma yaşanmıştır. Bu ilçede yaşlı nüfus ise oldukça düşüktür. Nüfusun %6'sı yaşlılardan, %43'ü gençlerden ve %52'si ise orta yaştan oluşur. Türkiye'nin 57 ilinden daha fazla nüfusa sahip bir ilçedir.

Esenyurt, 2008 yılından önce İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinin semtlerinden biriydi. Ancak bu yıllardan itibaren başka bir belde ile birleştirilmiş ve bir ilçe konumuna getirilmiştir. Marmara Bölgesi'nin Trakya alt bölgesinde yer alan Esenyurt'un doğusunda Küçükçekmece Gölü, batısında ise Büyükçekmece Gölü bulunur. Kuzeyinde Başakşehir, güneyinde Beylikdüzü, doğusunda ise Avcılar yer alır.

Türkiye'nin en kalabalık ikinci ilçesi ise Ankara iline bağlı Keçiören ilçesidir. TUİK'in son verilerine göre nüfusu, 938. 568 olarak belirtilmiştir. Bu nüfusun  460. 765'i erkeklerden, 477.803'ü kadınlardan oluşmaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın