Görüş Bildir
Haberler
Türkiye'nin En Büyük Gölü Hangisidir ve Nerededir? Türkiye Göller Sıralaması

Türkiye'nin En Büyük Gölü Hangisidir ve Nerededir? Türkiye Göller Sıralaması

Türkiye tabiatı ile oldukça zengin bir ülkedir. Dağları, denizleri, gölleri görenleri kendine hayran bırakır. Türkiye'nin göllerinde çok çeşitli canlılar yaşar, biyolojik çeşitlilik oldukça fazladır. Türkiye'nin gölleri genellikle tektonik hareketler ve volkanik patlamalar sonucu oluşmuştur. Peki Türkiye'nin en büyük gölü hangisidir? Nerededir? Bu gölün özellikleri nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğu Anadolu'nun Denizi

Doğu Anadolu'nun Denizi

Türkiye'nin 100'e yakın doğal gölü vardır. Türkiye'nin en büyük gölü ise Van Gölü'dür. Van Gölü Doğu Anadolu Bölgesi'nde Bitlis'in Tatvan ilçesinin sınırları içesinde yer alır. Göl, Nemrut Dağı'nın volkanik patlaması sonucunda oluşan tektonik çöküntü alanının önünün kapanması ile oluşmuştur. Bu gölün yaklaşık olarak 600 yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. 

Van Gölü'nün ortalama derinliği 171 metredir. Gölün en derin noktası ise 451 metredir. Gölün denizden yüksekliği 1646 metredir. Van Gölü aynı zamanda Türkiye'nin en büyük sodalı gölüdür. Gölün suyu tuzlu ve sodalı olduğundan sert kış mevsimlerinde diğer göller gibi donmaz. Van Gölü 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmiştir.

Van Gölü'nün Özellikleri

Van Gölü'nün Özellikleri

Van Gölü adaları ile tanınır desek yanlış olmaz. Göl üzerinde dört tane ada bulunur. Bunlar Çarpanak, Akdamar, Kuş ve Adır adalarıdır. Bu adalar her yıl onlarca yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olur. Gölün inci kefali meşhurdur. Ayrıca gölde 103 fitoplanktan, 36 tür zooplanktan ve iki tür balık daha keşfedilmiştir. Nesli tükenmekte olan Dikkuyruk Ördeğinin her sene Van Gölü'nde kuluçkaya yattığı bilinmektedir. Türkiye'de bulunan 453 kuş türünün yarısı bu gölde yaşamını sürdürür. 400'e yakın kelebek türünün 220'si Van Gölü civarında yaşar. 

Van Gölü'nün içi ve çevresi de turistik yerlerle doludur. Gölün içerisinde binlerce yıllık Urartu Kalesi bulunur. Çevresinde ise Ermeni kilisesi ve manastırı vardır. 

Van Gölü'nün suyunun astım gibi kronik rahatsızlıklara iyi geldiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda egzama, yara, mantar gibi cilt hastalıklarının iyileşme sürecinde de hastalara yararı dokunabilir.

Türkiye'nin En Büyük Gölleri

Türkiye'nin En Büyük Gölleri
  • Van Gölü

  • Tuz Gölü

  • Beyşehir Gölü

  • Eğirdir Gölü

  • İznik Gölü

  • Burdur Gölü

  • Manyas Gölü / Kuş Gölü

  • Acıgöl

  • Uluabat Gölü

  • Çıldır Gölü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
3
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?