Görüş Bildir
Haberler
Türkiye diplomatik atağa geçti

Türkiye diplomatik atağa geçti

16.04.2015 - 16:16 Son Güncelleme: 16.04.2015 - 18:16

Türkiye diplomatik atağa geçti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle yapacağı açıklama öncesinde ABD’ye kritik bir ziyarette bulunacak. Türkiye; Obama’nın okuyacağı başkanlık bildirisinde “soykırım” ifadesini kullanmaması için diplomatik atağa geçti.

1915 olaylarının 100. yıldönümü nedeniyle Ermeni diasporası, uluslararası çapta kampanya başlattı. Ermeni diasporası kampanyasında magazin yıldızı Kim Kadrdashian’a bile yer verirken, Türkiye’yi şaşırtan ve hayal kırıklığına uğratan ilk açıklama Papa’dan geldi.

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Vatikan’da 12 Nisan tarihinde Ermeniler için düzenlenen ayinde selefi Papa 2. Jean Paul döneminde imzalanan deklarasyonda yer alan 1915 olaylarıyla ilgili “20. yüzyılın ilk soykırımı” ifadesine atıfta bulundu. Avrupa Parlamentosu (AP) 1915 olaylarına ilişkin, sözde Ermeni soykırımına dair karar tasarısını dün oy çokluğuyla kabul etti. Türkiye, bu karara sert tepki gösterdi.

Bu gelişmelerin ardından gözler ABD Başkanı Obama’ya çevrildi. Obama, 24 Nisan’da 1915 olaylarıyla ilgili olarak geleneksel başkanlık bildirisi yayınlayacak. ABD yönetimi, soykırım yerine büyük katliam ifadesini kullanmayı tercih ediyordu. Türkiye’nin beklentisi Obama’nın soykırım ifadesini kullanmaması yönünde.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Obama’nın açıklaması öncesinde ABD’ye kritik ziyarette bulunacak. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin davetlisi olarak ikili, bölgesel ve küresel konularda resmi temaslarda bulunmak üzere 18-21 Nisan 2015 tarihleri arasında Vaşington’a bir çalışma ziyareti yapacak.

Çavuşoğlu, Kerry’nin yanısıra etkinliği olan bazı kongre üyeleri ile de görüşecek. Çavuşoğlu, Carnegie Endowment for International Peace adlı düşünce kuruluşunda da bir konuşma yapacak. Vaşington’daki bazı düşünce kuruluşlarının yöneticileri ve kanaat önderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek yuvarlak masa toplantısına katılacak olan Çavuşoğlu, Türk ve Müslüman toplumu temsilcilerini de kabul edecek.

Çavuşoğlu’nun ABD’deki görüşmelerinde öne çıkan konular özetle şunlar olacak.

*Suriye ve Irak sorunları ile bu ülkelerde etkinliğini sürdüren IŞİD ile mücadele.

*Ukrayna, Libya ve Yemen’deki gelişmeler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın