Görüş Bildir
Haberler
Türk Bilim İnsanları İlk Kez Gezegen Keşfetti: 'Atatürk ya da Türk İsmini Koyabiliriz'

etiket Türk Bilim İnsanları İlk Kez Gezegen Keşfetti: 'Atatürk ya da Türk İsmini Koyabiliriz'

Ulaş
13.08.2017 - 15:19

Türk bilim insanları ülkemiz adına sevindirici bir gezegen keşfine imza attı. Keşfi önemli kılan neden ise Türk bilim insanlarının ilk gezegen keşfi olması. Ankara Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi üç Türk bilim insanı ile bir doktora öğrencisi tarafından keşfedilen 'öte-gezegen' güneş sistemine 212 ışık yılı mesafede bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2007 yılında Ankara Üniversitesi'nden araştırmacıların liderliğinde başlattıkları, Türk, Japon ve Rus bilim adamlarından oluşan uluslararası bir proje çerçevesinde sürdürülen 'gezegen arama' çalışmalarının ilk meyvesini verdi.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Yılmaz, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Keşif Antalya Bakırlıtepe'de bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde gerçekleşti.

Keşif Antalya Bakırlıtepe'de bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde gerçekleşti.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada 1,5 metre ayna çaplı Rus-Türk Teleskobu ile Japonya Okayama Astrofizik Gözlemevi'nden işbirliği çerçevesinde sağlanan iyodin hücresi aygıtı kullanılarak, çok hassas gözlemler yaptıklarını belirtti. 

Bu analizler sonucunda yıldızları gözlediklerini ve çıkan sonuçlardan da bazı değişimleri fark ettiklerini ifade eden Yılmaz, bazı değerlerin değişiminin, yeni bir gezegen kaynaklı olabileceğini anladıklarını ve bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını vurguladı.

'Türk bilim adamları ilk defa bir gezegen keşfetmiştir. Bunun gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.'

'Türk bilim adamları ilk defa bir gezegen keşfetmiştir. Bunun gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.'

'Çalışmalarımız sonucunda ben, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Osman Selam, Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Varol Keskin ve Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde doktora öğrencimiz İbrahim Özavcı ile beraber Jüpiter benzeri bir Güneş dışı bir gezegen (Öte-gezegen) keşfettik. Türk bilim adamları ilk defa bir gezegen keşfetmiştir. Bunun gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.'

Keşfedilen gezegen Jüpiter'in 1,5 katı büyüklüğünde ve üzerinde yaşam olma ihtimali yok.

Keşfedilen gezegen Jüpiter'in 1,5 katı büyüklüğünde ve üzerinde yaşam olma ihtimali yok.

10 yıl süren çalışmaların ardından keşfedilen yeni gezegen hakkında bilim insanlarının kaleme aldığı makale ise 'Astronomy&Astrophysics' dergisinde yayınlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Gezegene Atatürk ya da Türk ismini koyabiliriz'

'Gezegene Atatürk ya da Türk ismini koyabiliriz'

Son olarak keşfettikleri yeni gezegene isim koymak istediklerini belirten Yılmaz bununla ilgili bir oylama da yapılabileceğini kaydetti ve ekledi:

'Bildiğim kadarıyla Japonya, ABD, Fransa ve Kanada, keşfettikleri ilk gezegene bir isim verdiler. Bizde de neden olmasın? Böyle bir düşüncemiz var. Benim 'Türk', 'Türk1' ve 'Atatürk' isimleri aklımdan geçti.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4860
1904
371
86
83
79
57
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
esen-miray-yilmaz

O gezegene "İstikbal göklerdedir." diyen Ata'mın adı yakışır. ATATÜRK!

melindaaksay

Atatürk 🙏 son anda gidip 15 temmuz şehitler gezegeni koymasınlar da

Selinay

Umarım Atatürk olur.

fsodkdkkd

Umarım ❤