Görüş Bildir
Haberler
Tunceli'ye Giriş-Çıkış Yasağı

Tunceli'ye Giriş-Çıkış Yasağı

Batuhan
26.10.2014 - 13:15

Tunceli'de mezarlık gerginliği yaşanıyor. Çatışmalarda hayatını kaybeden PKK'lılar için Pülümür'de yaptırılan mezarlığa açılış yapılacağı bilgisi üzerine, Tunceli valiliğinin kente giriş ve çıkışları yasaklandı.

Tunceli'deki Pülümür Vadisi'nde yaptırılan 'PKK Mezarlığı'nın bugün açılacağı haberleri üzerine Tunceli Valiliği ikinci bir emre kadar kente giriş ve çıkışları yasakladı. Kente gelen araçlar, güvelik güçlerince geldikleri yöne geri gönderilirken, bu kararın olumsuz bir durumda sicillerin zarar görmesini önlemeye yönelik olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile Tunceli Valiliği'nce alınan bu karar tepki gösteren Tunceli Belediye Başkanı DBP'li Mehmet Ali Bul, bölgede güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada ölen örgüt mensupları için yaptırılan PKK Mezarlığı'nın açılışının engellenmesi amacıyla 7 ilçe ile çevre iller ve Pülümür Vadisi'ne giden tüm yolların asker ve polis panzerleriyle kapatıldığını söyledi.

Tunceli'ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan Pülümür Vadisi'ndeki Alacık Köyü yakınlarında yaptırılan PKK Mezarlığı'nın bugün açılmasının planlandığını kaydeden Mehmet Ali Bul, kentte olağanüstü hal uygulaması yapıldığını öne sürdü. Tunceli Belediye Başkanı Bul, şunları söyledi:

'Bugünkü durum 1990'lara dönüştür. Bütün yollar asker ve polisler tarafından kapatılmış. Vali Yardımcısı ile yaptığımız görüşmelerde kararın İçişleri Bakanlığı tarafından alındığını söyledi. Görüşmeleri sürdürüyoruz. Bu durum barış sürecine hiçbir biçimde hizmet etmiyor. İnsanların seyahat özgürlükleri hukuksuz olarak ellerinden alınmış durumda. OHAL döneminde bile böylesine bir yasak alınmamıştı. Umarım Valilik bu kararından kısa sürede döner ve kente giriş çıkışlar serbest bırakılır. Biz mezarlarımızı ziyaret etmek için oraya gitmeye çalışacağız.'

1990'lı yıları geride bıraktı

DBP İl Başkanı Ergin Doğru, bu sabah erken saatlerden itibaren bütün yolların askeri ve polis araçlarıyla kapatıldığını belirterek, 'İzmir'den bile çevik kuvvet getirilmiş' dedi.

Bu uygulamayla 1990'lı yılların bile gerisine gidildiğini ileri süren Doğru, 'Bu konuda muhatap bulamıyoruz. Böyle bir yasak; akıl ve mantık işi değil. Barış sürecinde insanlar mezarlarını ziyaret edemiyorsa, barış bunun neresinde? Umarım kısa sürede bu karardan vazgeçilir ve insanlar özgür bırakılır' diye konuştu.

HDP'li Çelik: Anayasal suç işleniyor

PKK mezarlığının açılışı nedeniyle Tunceli'ye giriş çıkışların yasaklanmasının ardından kent girişindeki önlemlerde sürüyor. Tunceli-Erzincan ve Tunceli-Elazığ karayollarında jandarma ve polis tarafından birçok noktada barikatlar kurularak araç giriş ve çıkışlarına acil durumlar hariç izin verilmiyor. Aynı şekilde Tunceli'nin 7 ilçesinde de giriş ve çıkışlar yasak kapsamına alındı. Elazığ'a giderek buradan uçakla başka illere seyahat edecek bazı vatandaşların da ilden çıkamadığı için biletlerini iptal ettirmek zorunda kaldığı belirtildi. Tunceli Valiliği, yasağın ne zaman kalkacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, kente gelerek polis ve jandarmanın önlem aldığı bölgede gazetecilere açıklama yaptı. İnsanların hiç bir yere gidemediğini ve asla kabul edemeyecekleri bir manzaranın bulunduğunu söyleyen Çelik, 'Şu an Dersim genelinde anayasal bir suç işleniyor. İnsanların seyahat etme özgürlüğü elinde alınmış durumda. Valilik bu hakkı vatandaşın elinde alma hakkını kendisinde görüyor ve kesinlikle bir anayasa ihlali söz konusu. Bu durumu kabul etmiyoruz, protesto ediyoruz ve kınıyoruz. Bu konuyu barışçıl bir çözüme kavuşturmak için Tunceli Valiliği'ni aradım Vali ile görüşmek istedim ancak şu ana kadar telefonuma çıkmış değil. Buradaki güvenlik birimleri sadece sınırlı sayıda çok az bir partili ve şehitlikte yakını bulunan bazı kişilerin gidebileceğini söylüyor. Ancak 12 Eylül döneminde yaşanmayan durumlar yaşanıyor. Böyle bir uygulama günümüz Türkiye'sine asla yakışmıyor' dedi.

Vali: Karar İçişleri Bakanlığı'na ait

HDP Milletvekili Demir Çelik, daha sonra görevli polis müdürünün telefonundan kendisini arayan Tunceli Valisi Osman Kaymak ile kısa bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Çelik, 'Şimdi vali ile kısa bir görüşme yaptım. Kararın İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu söyledi. Kararı veren İçişleri Bakanı da olsa, Başbakan da olsa insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlamak faşizmdir. Bu hukuk devletiyle izah edilebilecek bir durum değildir. İnsanlar cenazesini istediği şekilde defneder, sahip çıkar. Dini vecibelerini yerine getirme hak ve özgürlüğü anayasal bir haktır. Bunu çiğneyen devletse biz bu devletin otoriterizmine itiraz edeceğiz, isyan edeceğiz. Hakkımızı da kazanmanın bir yoluna bakacağız. Polis noktasında geçiyoruz ancak Vali, jandarmanın izin verip vermeyeceğini bilmediğini söyledi' dedi.

Milletvekili Çelik, beraberinde Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, Yardımcısı Nurhayat Altun ile birlikte izin verilen 4 araçla birlikte PKK mezarlığına gitmek üzere hareket etti.

Çelik ile birlikte bölgeye gitmek isteyen gazetecilere ise izin verilmedi. Görevli polisler, gazetecilerin de yasak kapsamında olduğunu belirterek, izin veremeyeceklerini söyledi.

Tunceli'de yasak 24 saat daha uzatıldı

Tunceli'de bugün açılışı yapılacağı belirtilen PKK mezarlığı nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın aldığı kente giriş ve çıkış yasağının 24 saat uzatıldığı belirtildi. DBP'lilerin yarın saat 11.00'de mezarlığa gidip açılış yapacağını açıklaması üzerine İçişleri Bakanlığı'nın yasağı uzattığı öğrenildi.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Tunceli'ye giriş- çıkışa izin verilmemesi nedeniyle özel izinle Pülümür'e gitti. Çelik, Alacık Köyü'ndeki PKK Mezarlığı'na gidişlerine izin verilmediği için kentte geri döndü.

Kente giriş ve çıkışlara yasak getirilmesini aralarında Milletvekili Demir Çelik, Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul'un da bulunduğu yaklaşık 700 kişilik grup, Sanat Sokak üzerinde toplanıp Seyit Rıza Meydanı'na yürüyerek kararı protesto etti. Sloganlar atılan yürüyüşün ardından ilk konuşmayı yapan DBP Tunceli İl Başkanı Ergin Doğru yaptı. Doğru, mezarlıkta yarın saat 11.00'de açılış yapacaklarını belirterek, 'Buradan açıklıyoruz hiçbir kimse bizi engelleyemez. Şehitlerimize onların dik duruşlarına hiçbir zaman saygısızlık yapmayacağız. Buradan askere de polise de ilan ediyoruz; Yarın saat 11.00'de halkımızla birlikte şehitliğimize giderek açılışını yapacağız' dedi.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, HDP merkez yönetimi ile Tunceli Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü yetkilileri yaptığı görüşmede mezarlığın bugün açılışı için anlaştıklarını öne sürdü. Çelik, anlaşmaya rağmen iyi niyet gösterilmediğini ileri sürerek, 'İş, İçişleri Bakanlığı'na, Başbakanlığa havale edilerek halkın meşru demokratik hakkı gasp edilmiştir. Biz anayasal ve yasal olarak seyahat etmenin, cenazeyi sahiplenme hakkına sahibiz. Bu haklarımız Türkiye Cumhuriyeti'nin faşist zihniyeti tarafından alıkonulmuş, gasp edilmiştir. Kınıyorum. Gün boyu Vali ile İçişleri Bakanı ile olan görüşmelerimizde iyi niyet göstermelerini istediysek de onlar kaygılarını, kuşkularını değil düşman hukukunu bize kusmuşlardır' dedi.

Basın açıklamasının ardından yürüyüşe katılanlar olaysız dağıldı. Öte yandan Tunceli'ye ise çevre illerden polis takviyesi yapıldığı öğrenildi.

CNN Türk

Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/turkiye/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0