Görüş Bildir
Haberler
Tüm Zamanların En İddialı Mühendislik Projelerinden Biri Olan Palmiye Adaları'nın Nasıl Yapıldığını Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!

etiket Tüm Zamanların En İddialı Mühendislik Projelerinden Biri Olan Palmiye Adaları'nın Nasıl Yapıldığını Öğrenince Çok Şaşıracaksınız!

Serngl
19.12.2017 - 22:42

Dünyanın gördüğü en iddialı mühendislik projelerinden biri olan Palmiye Adaları, sadece kum ve kayayla yapılmış, Dünyanın en büyük suni adalarındandır. Palmiye şeklindeki bu adalar o kadar büyüktür ki uzaydan bile görülebilmektedir.

Yapılması imkansız denilen bu görkemli adaların yapım aşamalarına, gelin birlikte bakalım. 

Şaşırmaya hazır olun 😵

İçeriğin Devamı Aşağıda

Palmiye Adaları'ndan ilki olan Palm Cumeyra, 2001 yılında Arap Yarımadası'nın mücevheri Dubai'nin kıyısında yükselmeye başladı.

Palm Cumeyra, çevresine uyum sağlaması için tamamen doğal malzemelerden inşa edilmiş ve 94 milyon metreküp kumdan yapılmış. Kumdan yapılan bu adayı denizden koruyan ise, 5 buçuk milyon metreküp kayadan yapılan ve adanın çevresini saran bir dalga kıran. Kullanılan kumların ve kayaların toplamı, Dünyanın çevresine 2 buçuk metrelik bir duvar örmeye yetecek kadar çok. 😵

Adayı çevreleyen bu deniz savunması için ise, 2 Mısır pramidi yapmaya yetecek kadar, yani tam 5 buçuk milyon metreküp kaya kullanılmış.

Bu kayaları elde etmek tabii ki kolay olmamış. Dağlar gece gündüz patlatılarak kaya elde edilmeye çalışılmış. Haftanın yedi günü yüzen taşıyıcı kemer, her gün 41 ton kayayı teslim ediyormuş, yani neredeyse iki uçak gemisi kadar.😵

Dalga kıran yapılırken bir yandan da deniz seviyesinin altına kum atılarak adanın inşaatı başlatılmış.

Adanın tamamı için 94 milyon metreküp kum bulunması gerekiyormuş. Bu Manhattan'ın tamamını bir metreyle örtmeye yetecek kadar kum demek. 😵Deniz yatağındaki kumlar, bir tarama gemisi yardımıyla inşaat alanına getirilerek püskürtülmüş.

Mühendisler denizi doldururken bir yandan adanın şeklinin Palmiye olup olmadığını, 676 km yükseklikteki özel bir uydu sayesinde kontrol etmişler.

İkonos Uydusu, Dünyanın yörüngesinde dönerek adanın doğru yapıldığını gösteren fotoğraflar çekiyormuş. Cipies sayesinde projenin doğru ilerleyip ilerlemediği kontrol ediliyormuş. 5 kişilik hareketli alıcı ekibi, sırtlarında çantalarla ada boyunca yürüyerek, uzaydan gelen sinyalleri alıyor, karadan sabit bir noktadan kum tepelerinin yüksekliğini ve konumunu kaydediyorlarmış.

5 buçuk kilometre uzunluğundaki Palm Cumeyra, 120 bin kişilik bir şehri içinde barındıracak şekilde tasarlanıyor.

Ada; lüks villalar, alışveriş merkezleri ve lokantalarla dolduruluyor. 2006 yılında tamamen bitmesi planlanan proje halka ilk açıldığında, bütün evler 3 gün içerisinde satılıyor. 😵En pahalısı 1.2 milyon dolara alıcı buluyor. Ev sahipleri arasında; David Bechkam ve İngiltere Milli Takım futbolcuları da var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Palmiye Adaları'nın ilki bitmeden, ikincisi Palm Jebel Ali'nin inşaatına başlanmış.

Jebel Ali, İlk Ada'nın tam iki katı büyüklüğünde. Çapı neredeyse 8 kilometre olan bu ada, 29 lüks otele sahip. İçte bir halka oluşturan su evlerinin tasarımından ise, bizzat Şeyh Veliaht Muhammed bin Raşid el-Maktum'un yazdığı Arapça bir şiir okunabiliyor. 😵

Palmiye Adaları'nın sonuncusu olan Palm Deyra ise, Jebel Ali'den de büyük.

Palm Deyra, 500 bin kişiyi barındıracak, 14 kilometre uzunluğunda bir ada.  Adayı inşa etmek için 1500 milyon metreküp kum kullanılmış, yani Palm Cumeyra'da kullanılanın tam 15 katı.

Depremler, şiddetli fırtınalar ve denizin aşındırması gibi etkilere rağmen Palmiye Adaları'nın var olması bile takdire şayan.

Ne diyelim ki, Palmiye Adaları doğaya meydan okuyan müthiş mega yapılar...

Yapılışını anlattık bitti... Şimdi; Palmiye Adaları'ndan, 'Ah ben de orada olsaydım' dedirtecek fotoğraflarla, sizleri baş başa bırakıyoruz 😍

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=6ZJJM...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
277
123
93
73
44
10
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?