Görüş Bildir
Haberler
TTB: Ameliyatlar Durdu, Hastanelerde Tıbbi Malzeme Bulunamıyor!

TTB: Ameliyatlar Durdu, Hastanelerde Tıbbi Malzeme Bulunamıyor!

Türk Tabipleri Birliği (TTB), ameliyatlar için tıbbi malzeme ve cihaz bulamama sorununun kamunun yanı sıra özel ve tıp fakültesi hastanelerine sıçrayabileceğini bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Tabipler Birliği (TTB), temin edilemeyen tıbbi malzemeler nedeniyle Türkiye’nin neredeyse 81 ilinde tıbbi malzeme gerektiren beyin ve sinir cerrahi ile ortopedi ameliyatlarının durduğu bilgisini paylaştı. 

TTB, 'Hekimler ne acil ne de planlanmış ameliyatları yapamamıştır' açıklamasında bulunarak, acilen önlem alınması gerektiği çağrısı yaptı.

Tıbbi cihaz tedarikçilerinin 6 Aralık'tan itibaren hastanelere medikal malzeme tedarik etmeme kararının sonuçlarını gösterdiği belirtilen açıklamada, “Hekimler ne acil ne de planlanmış ameliyatları yapabilmiştir. Malzeme eksikliği, malzemelerin temin edilememesi, büyük ve nitelikli ameliyatların yapılmasına engel olacaktır. Ayrıca ek malzeme gereken hastaların ameliyatında büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Özellikle, ortez, protez, kalp pili, balon gibi dışarıdan alınan her türlü malzemenin temininde sorunlar yaşandığı şimdiden gözlemlenmektedir. Maalesef bu durum özel, kamu ve tıp fakülteleri hastanelerin de birçok branş için benzer şekilde artarak yayılacaktır. Sorunlar çözülmediği takdirde yakın bir tarihte ilaçlarda da aynı sorunun yaşanması kaçınılmazdır” denildi.

Tıbbi cihaz sektörü temsilcileri, 2 Aralık’ta SGK’ya verdikleri dilekçede döviz kurunun yükselmesi nedeniyle, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının güncelliğini yitirdiğini, yüzde 112 artırılması gerektiğini ve firmalara ödemelerin 60 gün vadeyle yapılmasını talep etmişti.

"Hastaların hayati tehlikesi söz konusu"

"Hastaların hayati tehlikesi söz konusu"

TTB olarak sağlık hizmetlerinin meta haline getiren sağlık reformlarının halk sağlığı anlayışını gerilettiği, sağlıktan ziyade sağlıksızlık yarattığını defalarca dile getirdikleri, hastanelere medikal malzeme sağlayan firmaların malzemeleri tedarik etmeme kararının kendilerini haklı çıkardığı ifade edildi.

Toplumcu bir sağlık anlayışının inşa edilmesi istenen TTB açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Geldiğimiz aşamada hastaların hayati tehlikesi söz konusudur. Hayati tehlikenin nedeni, toplum sağlığını geri plana iterek kâr ve sermaye birikimini önceleyen sağlık politikalarıdır. Bugün geçmiş olsun dediğimiz hastalarımıza yarın başınız sağ olsun dememek için bu politikalardan vazgeçilmeli, toplumcu sağlık anlayışıyla bu alan yeniden inşa edilmelidir.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
24
22
6
5
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yok ismim

Geçen dolgu için hastaneye gittim. İğne vurmadan yaptılar tedavimi. Nedeni ise buydu :)