Görüş Bildir
Haberler
Timur Yılmaz Yazio: Korona ve Saz Arkadaşları

etiket Timur Yılmaz Yazio: Korona ve Saz Arkadaşları

Uzm. Dr. Timur Yılmaz
02.09.2021 - 22:16 Son Güncelleme: 03.09.2021 - 13:25

İki yıldır tüm dünya bu salgın ile uğraşmakta. Maske, mesafe, aşı tartışmaları her ülkede yaşanıyor. Bir nöroloji Uzmanı olarak inanın bana bende sizler kadar şaşırıyorum bazen. İlk aşımı yeni oldum. Bekledim, izole oldum, belki de ayakta bile atlattım ve sonunda tek doz Biontech aşımı oldum. İkincisini de olacağız gibi.

Tüm bu tartışmalar ve karmaşaya karşı kendinizi nasıl koruyacaksınız sizlere küçük bir rehber yazı yapmak istedim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Türkler korona olmaz” açıklamasının kimseye faydasının olmadığını sanırım bu gafı eden bile anlamıştır. Umarım.

“Türkler korona olmaz” açıklamasının kimseye faydasının olmadığını sanırım bu gafı eden bile anlamıştır. Umarım.

Biraz sonra size sayacağım listeyi koronanın ilk günlerinden itibaren sosyal medyamdan sürekli olarak duyurdum. Dünya Sağlık Örgütü de koronadan birkaç ay sonra aynı listeyi yayınladı. Lütfen dikkatlice okuyunuz.

1. Aşı konusu

1. Aşı konusu

Lütfen aşılarınızı yaptırın. Tüm tartışmalara ve şüphelere rağmen şu an en etkili Anti-korona yöntemi: Aşılar. Ancak bu virüs ilk değil ve son da olmayacak. Şimdiden alt türleri piyasaya çıktı ve aşıların kimi hangi virüsten ne kadar koruyacağını söylemek mümkün değil. O yüzden aşı yanlısı ya da karşıtı olmaktansa; aşıları toplum bağışıklığı için kullanıp, bireysel bağışıklığımız için de yeni bir yaşam tarzı edinmek en güvenli yol gibi gözüküyor.

2. Beslenmeye dikkat

İster korona olun ister morona, ister aşılı olun ister aşısız, ister genç olun ister yaşlı… Hepimizin sağlıklı beslenmeyi artık hayatımızın tam merkezine koyması lazım. Alın size birkaç önemli başlık:

Gluteni kesin, bol alkali su için, aralıklı oruç tutun, hayvan sütü ve bu sütten yapılmış gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun. Bu konu başlıklarını artık tartışmaktan vazgeçin. Dünya yuvarlak ise bu beslenme de sağlıklı. Nokta. Harekete geçin artık.

YouTube'da Timur Yılmaz beslenme diye taratırsanız beslenme ile ilgili videolarım, televizyon programlarım mevcut. Mutlaka izleyin.

3. Uykunuza dikkat edin

Günde en az 7-8 saat uyuyun ve bu süreyi aşmamaya çalışın. En geç 23:00'de uyumaya gidin. Bir şey kaçırmasınız korkmayın. Sabah uyanınca kendinizi bir kontrol edin. Nasıl uyanıyorsunuz? Enerjik misiniz? Günlerden hangi gün hemen hatırlıyor musunuz? En önemlisi mutlu mu ve dinlenmiş mi uyanıyorsunuz? Bunlar yoksa uyku kaliteniz bozulmuş demektir İstediğiniz kadar uyuyun korona ve binlerce hastalık için risk altındasınız demektir. Uykunuzu toparlamak için yapabileceğiniz çok fazla iş var. Dedikodu yapıncaya kadar bunlara odaklanın.

Yine YouTube’a Timur yılmaz uyku diye taratırsanız muhteşem videolarım sizi bekliyor.

4. Her gün spor yapın

Yapılan çalışmalar günde 30-40 dakika hafif orta düzeyde yapılan sporun sizi koronadan koruduğunu, yakalanırsanız da paçayı daha kolay sıyırdığınızı göstermiş durumda. Her gün spor yapılacak nokta. Hafif tempo ile koşun, bisiklete binin, evde ip atlayın, apartman merdivenlerini çıkın inin. Beni ilgilendirmiyor. Yeter ki her gün yarım saat spor yapın. Ben hatta Karadenizli teyzelerime horon ödevi veriyorum. Aşı işe yarıyor mu? Yoksa anten mi? Bunları tartışmak istiyorsanız tartışın. Ama spor yapmazsanız olmaz.

5. Nefes ve farkındalık çalışın

Dikkat odaklama, beden tarama, nefes çalışmaları ve farkındalık gereken herhangi bir aktiviteyi (kitap okumak, enstrüman çalmak, dil öğrenmek…) her gün mutlaka yapın. Özellikle sabah uyanınca ilk iş 5dk nefes çalışın. Ve gece yatmadan önce son iş bir 5 dk nefes çalışın. Etkili olduğu kanıtlandı. Dünya yuvarlak. Tamam mı?

'Nefes nasıl çalışılır? Farkındalık nedir?' gibi sorularınızın cevabı için UDEMY eğitim platformunda benim farkındalık eğitimim var. Türkiye’nin en çok satan ve en ucuz farkındalık eğitimi. 1 saatinizi alır. Ama değer.

6. Vitamin, mineral ve hormon dengesi

Sevgili okurlar günümüzde kan değerlerimizin normal olması yetmiyor. İdeal bir düzeyde olmalı. Yani normalin üst sınırında olmalı. Vitamin B12'niz 500 çıkınca tetkikte normal yazar. Ama yetmez. 1000 olması lazım. Yine D vitamininiz 50 çıkınca kan sonucunuzda normal yazar. Ama yetmez en az 100 olması lazım. Koronaya karşı mutlaka aşağıda yazdığım takviyelerin son derece önemli olduğunu bilin ve bu takviyeler hakkında doktorunuz ile konuşun. Bunlar olmadan işiniz çok zor.

Vitamin B12, D vitamini, Magnesium, C vitamini, selenyum, çinko en başta gelenleri bunlar.

Görünen o ki bundan sonra hayatımızın tam ortasında salgınlar, hastalıklar ve bunlarla nasıl mücadele edeceğimizin yöntemleri olacak. Korona ilk çıktığında en az iki yıl sürer demiştim. Sosyal medyada hangi hastalık için ne tartışılırsa tartılsın benim yukarıda size çizdiğim sağlıklı yaşam şekli sizlerin her zaman yanında olacaktır.

Bu söylediklerimi yaparsanız bana hasta olarak gelme ihtimaliniz düşer. bunu sizler için anlatıyorum. Bir doktor olarak daha samimi bir açıklama nasıl yapılır bilemiyorum.

Önce sağlık, sonra mutluluk, başarı zaten gelir….

Instagram

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın