Görüş Bildir
Haberler
Teknolojinin İlerlemesiyle Birlikte Kullanımı Yaygınlaşan Dijital Paranın Nakit Paraya Göre 10 Avantajı

etiket Teknolojinin İlerlemesiyle Birlikte Kullanımı Yaygınlaşan Dijital Paranın Nakit Paraya Göre 10 Avantajı

Merlot Vinho
09.08.2022 - 14:10

Covid-19 pandemisi atlatılmış olsa da alışkanlıklar üzerindeki etkisi kalıcılığını korudu. Daha hızlı, steril ve temassız ilerleyen bir dünyaya duyulan gereksinim şüphesiz kullanılan para birimlerini de etkiledi. Son yıllarda nakit para kullanımının ciddi şekilde azalmış olması gelecekte tamamen dijital paralara geçiş yapacağımızı neredeyse kanıtladı bile. Peki dijital para birimlerinin nakit paraya göre sunduğu avantajlar neler? 

Bütün detaylarıyla içeriğimizde!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Ucuz maliyetler

1. Ucuz maliyetler

Dijital para birimlerinin en iyi yanı sıfır maliyetle üretilmeleridir, yani nakit para birimlerinde var olan para basma maliyetleri tamamen devreden çıkar. Bu bakımdan dijital paraların ülke kasasına kazanç sağladığı söylenebilir. Örneğin; ülkemizde 50 kuruşun üretim maliyeti 1.47 lira, 1 kuruşun üretim maliyeti 55 kuruştur. Dijital para ise tamamen ücretsizdir.

2. Hızlı işlemler

Dijital paraların kullanıcı bakımından en iyi özelliği ise ödemelerin ve para transferlerinin sadece birkaç saniye veya dakika içinde tamamlanmasıdır. Dijital paraları kullanarak nakit parayla yaptığınız her şeyi çok daha hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Mesela; ülkemizde 5.000 TL altındaki para transferlerini 7/24 yapmaya izin veren 'FAST' işlemi ile günlük ortalama 3.5 milyon işlem gerçekleştirilmektedir.

3. Ulaşılabilirlik

3. Ulaşılabilirlik

Dijital para fiziksel olarak var olmaz fakat parmağınızın ucundan sahip olduğunuz bütün varlıkları yönetmenizi sağlar. Dijital araçlardaki işlevsellik nakit paraya göre çok daha esnektir, dolayısıyla fiziki para için geçerli olmayan veya zor prosedürler gerektiren işlemleri sadece birkaç tıkla tamamlayabilirsiniz.

4. Zamandan kazanç

Nakit para ile alışveriş yapmak, para göndermek veya ödeme yapmak için vakit ayırmanız gerekir. Bir yere fiziksel olarak gitmek ve bankaya para yatırmak bu gereksinimlerin başında gelir. Dijital para ise bu tip gereksinimleri ortadan kaldırır ve internet bağlantınız olması halinde her yerden erişim avantajı sunar.

5. Kullanım kolaylığı

5. Kullanım kolaylığı

Dijital para birimlerini yönetmek sanılanın aksine, fiziksel para üzerinde kontrol sağlamaktan çok daha kolaydır. Özellikle son dönemde kullanımı yaygınlaşan sanal asistanlar, hatırlatmalar ve bildirimler paranızı nasıl verimli şekilde harcayacağınızı öğrenmenizi sağlar. Bu tip teknolojiler ilk başta zor gibi görünse de aslında fazlasıyla kolaydır ve sanal asistan kullanımının geçtiğimiz yıla göre %250 oranında artmış olması bunu kanıtlar niteliktedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yasal geçerlilik

6. Yasal geçerlilik

Dijital para birimleri istenildiği an nakit paraya dönüştürülebilir, yani dijital paralar devletlerce kabul edilmiş ve belirli bir iş karşılığında kazanılmış yasal paralardır. Sadece elektronik ortamda var olduğu için telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlar yardımıyla kullanılabilirler. Bütün bu sebeplerden ötürü, dünyadaki ülkelerin %80'i komple bir sanal para geçiş sürecine hazırlık aşamasındadır.

7. Uluslarası işlemler

Nakit paranızı kullanarak uluslarası harcama yapmak veya yurtdışı yatırım araçlarından faydalanmak eğer o ülkede değilseniz mümkün olmaz. Dijital paraların ise sınırı yoktur ve bazı temel şartları sağlamakla birlikte dijital paralar ülkeler arası harcamalarda kullanılabilir. Global merkez bankaları sıralamasında dijital para adaptasyon sürecinin en hızlı ilerlediği ülke Nijerya'dır. Sınır ötesi kurumsal ödemelerde sanal paraların en fazla kullanıldığı ülke ise Hong Kong olarak kayıtlara geçmiştir.

8. 7/24 açık

Dijital paralarla harcama yaparken herhangi bir zaman kısıtlaması olmaz. Kimi zaman para transfer işlemleri için iş saatlerini beklemeniz gerekse bile, genellikle belirli bir tutarın altındaki transferlerde ve fatura ödemelerinde 7/24 işlem yapma ayrıcalığı elde edersiniz.

9. Otomatik ödeme

Nakit parayla ödenecek faturalar bazı durumlarda aklınızdan çıkma tehlikesi taşır. Özellikle son ödeme tarihini kaçırmak veya yanlış hatırlamak para yönetiminde yapılan en büyük hatalardandır. Dijital paraların sahip olduğu otomatik ödeme sistemi ise zorunlu ödemeleri düşünmek zorunda kalmadan gerçekleştirmenizi sağlar.

10. Verimli para kontrolü

10. Verimli para kontrolü

Temel olarak dijital para birimleri, varlık yönetiminde uzmanlaşmak için idealdir. Bu paraların kullandıkları sistem sayesinde anında bildirimler alabilir, geçmiş işlem detaylarını görüntüleyebilir ve geleceğe dair detaylı risk raporlarına ulaşabilirsiniz. Bütün bu süreç ise sahip olduğunuz parayı nasıl daha iyi kullanabileceğinizi anlamak açısından büyük fayda sağlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın