Görüş Bildir
Haberler
Taze Öğütülmüş Kahve Müptelası Olanların Tercihi Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır?

etiket Taze Öğütülmüş Kahve Müptelası Olanların Tercihi Moka Pot Nedir, Nasıl Kullanılır?

Nurseda Gerek
17.01.2022 - 16:27 Son Güncelleme: 19.01.2022 - 12:45

Günümüzde kahve insanlar için bir içecekten çok daha fazlasını ifade ediyor. Bazıları için günün en keyifli anı bazıları içinse arkadaşlarla bir araya gelme sebebi! Kahvesiz yapamayanların, daha doğrusu kahve tutkunlarının olmazsa olmazı ise tabii ki taze çekilmiş gülümseme sebebi bir kahve! Peki, tek yudumda gülümseme sebebi olacak lezzetli bir kahve evde nasıl hazırlanır biliyor musunuz? 👇👇👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Moka Pot nedir?

Moka Pot nedir?

Çaydanlığı andıran tasarımıyla kültürümüze pek de uzak olmayan moka pot, taze öğütülmüş kahve müptelası olanların bir numaralı tercihi. Kısa bir açıklama ile moka pot, ocakta pratik bir şekilde espresso hazırlamanızı sağlayan kullanışlı bir demleme aleti. 1933 yılında icat edilen moka pot, espresso inceliğinde öğütülen kahvenin basınç yardımıyla demlenmesini sağlıyor. Kısaca moka pot'un mantığından bahsetmek gerekirse, kaynayan suyun öğütülmüş kahvenin içinden geçerek demlenmesine yardımcı olan bir alet olarak açıklayabiliriz. Peki moka pot ile hangi kahve türü hazırlanır biliyor musunuz? Cevap İtalyan kahve kültürünün olmazsa olmazı espresso!

İtalyanların vazgeçilmezi...

İtalyan mühendis Alfonso Bialetti tarafından 1933 yılında icat edilen moka pot, icadından kısa bir süre sonra popülerleşti ve adeta ülkenin kahve kültürüne yön verdi. Peki, İtalyan mutfaklarının vazgeçilmezi olan moka pot ile espresso bazlı tüm kahve çeşitlerini hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, dışarıda içtiğiniz o muhteşem cappuccinoyu, latteyi ya da mochayı evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Peki bu alet nasıl kullanılır?

Su seviyesi sibobu geçmeyecek şekilde konulmalı.

Su seviyesi sibobu geçmeyecek şekilde konulmalı.

İlk aşama moka pot'un alt haznesine su koymak. Tabi burada dikkat etmeniz gereken birkaç kural var. İlk olarak ekleyeceğiniz suyu önceden ısıtmanız gerektiği, ikinci kural ise koyacağınız suyun sibobu geçmeyecek şekilde konulması. 'Tamam iyi, hoş fakat neden?' diyecek olursanız, sebebinin daha lezzetli bir kahve deneyimi olacağını söyleyebiliriz. 

  • Alt haznesine koyacağınız suyun önceden ısıtılması, kahvenizin yanmadan demlenmesine ve aynı zamanda yumuşak içimli olmasına yardımcı olacaktır.

Kahveyi sıkıştırmamaya dikkat!

Kahveyi sıkıştırmamaya dikkat!

Ardından ikinci aşama olan ara hazneye kahvemizi dolduruyoruz. Burada dikkat etmeniz gerekense kahvenin espresso inceliğinde çekilmiş olması. Burası çok önemli, çünkü moka pot ile sadece espresso hazırlayabiliyorsunuz. İkinci dikkat etmeniz gereken ise kahveyi doldururken sıkıştırmamanız. Kahveyi rahat bırakmalı ve sadece üstünü düzleştirmelisiniz. BASTIRMADAN!

Kahve haznesini suyun üzerine koymalısınız.

Kahvemizi doğru şekilde doldurduktan sonra ara hazneyi, alt haznenin üzerine koymanız gerekiyor. Burada ellere dikkat!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güvenli kullanım için bir bez yardımıyla moka potu kapatmalısınız.

Güvenli kullanım için bir bez yardımıyla moka potu kapatmalısınız.

Moka pot'u kapatma aşamasına geldiğinizde bir bezden mutlaka yardım almalısınız. Nedeni alt hazneye doldurduğunuz sıcak sudan başka bir şey değil. Doldurduğunuz sıcak sudan dolayı moka pot hızlıca ısınacak hatta elinizi yakma seviyesine gelmiş olacak. Bu nedenle bez kullanmayı ihmal etmemelisiniz. 

Bir diğer dikkat etmeniz gereken kısım üst kısmı kapatmak için kulpa yüklenmemeniz. Kulpa zarar verebilir boşuna masraf çıkarabilirsiniz. 🙃

Kısık ateşte yavaş yavaş pişmeli...

Son olarak hazırlayacağınız kahveyi kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Üst hazneye dolmaya başlayan kahveyi köpürmeye başladığı an ocaktan almalı, hatta köpürmeden ocağın altını kapatmalısınız.

Ve espressonuz hazır! 😍

Ve espressonuz hazır! 😍

Moka pot ile hazırlayabileceğiniz enfes kahve çeşitleri için Tchibo’nun taze taze çekilip gönderilen kahvelerini deneyebilirsiniz! Taze öğütülmüş kahve çeşitleri için buraya tıklayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
2
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Atilla Yilmaz

Malesef materyal Alüminyum. Gelecekte malzaymer olabilirsiniz.